Începând de ieri, cererile de acordare a subvenţiilor la căldură au început să ajungă la populaţie, prin intermediul asociaţiilor de proprietari, cărora le-au fost distribuite 8.000 de formulare de acest tip, de către Primăria Suceava.
În cazul sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, subvenţia la căldură se acordă celor al căror venit maxim pe membru de familie este de 786 lei, în vreme ce pentru persoanele singure, venitul maxim admis este de 1.082 de lei.
Pentru cei care au centrale pe gaz sau se încălzesc pe bază de lemne, venitul maxim admis este de 615 lei/membru de familie.
“Cererile pentru ajutoarele de căldură pentru iarna 2011 – 2012 au opt pagini, de aceea oamenii trebuie să fie atenţi cum le completează. Cererile completate pot fi depuse la asociaţiile de proprietari în cazul celor care beneficiază de căldură în sistem centralizat, cererile pentru cei care se încălzesc pe bază de gaz metan se ridică şi se depun la sediul Primăriei Suceava, iar pentru încălzirea pe lemne, la sediul micro-primăriei din Burdujeni”, a explicat viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi.
Termenul limită de depunere a cererilor de acordare a ajutoarelor de încălzire a locuinţelor este 1 noiembrie, cei care le depun după data respectivă pierzând subvenţia pentru prima lună de iarnă.
Subvenţii pentru nevoiaşi, nu pentru “şmecheri”
Viceprimarul Lucian Harşovschi le-a atras atenţia celor care doresc să beneficieze de subvenţii la încălzire că peste 60% din aceste solicitări vor fi verificate în teren de oamenii primăriei, pentru a fi depistaţi cei care au trişat la completarea cererilor.
“Rugăm populaţia să completeze cererile corect şi cu bună credinţă, altfel riscă să intre sub incidenţa articolului 292 din Codul Penal şi pot face chiar şi închisoare pentru declaraţii false. Aceste ajutoare sunt pentru persoane nevoiaşe, nu pentru şmecheri. Anul acesta vom face verificări la minim 60% dintre cei care solicită subvenţii– să vedem că banii ajung acolo unde trebuie”, a spus Harşovschi, menţionând că, în urma verificărilor făcute anul trecut la doar 3% din solicitanţii de ajutoare de căldură, opt persoane sunt cercetate penal pentru fals în acte.
Restricţii la acordarea ajutoarelor de încălzire
Conform legii, nu vor beneficia de ajutorul financiar familiile sau peroanele singure care posedă clădiri sau alte spaţii locative în afară de locuinţa de domiciliu; autoturisme cu capacitatea cilindrică de peste 1600 de metri cubi, motociclete, motorete sau scutere: autoutilitare, autocamioane, rulote, microbuze sau autobuze; utilaje agricole - tractor sau combină, precum şi solicitanţii care au utilaje de prelucrare a lemnului - gater, drujbă, sau alte utilaje acţionate hidraulic.
De asemenea, ajutoarele de căldură nu pot fi acordate celor care deţin depozite bancare cu valoare de peste 3.000 de lei, precum şi celor care au împrejurul locuinţei terenuri intravilane care depăşesc 1.000 de metri pătraţi în zona urbană sau 2.000 de metri pătraţi în zona rurală.
O altă restricţie impusă de legiuitori este deţinerea a peste două hectare de teren extravilan sau a peste trei bovine, cinci porcine, 20 ovine ori 15 familii de albine.