Râia şi păduchii reprezintă o problemă de sănătate persistentă în rândul copiilor suceveni, arată un control efectuat de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) în unităţile de învăţământ din judeţ, cu ocazia începerii noului an şcolar.
Potrivit unui raport dat publicităţii ieri, de directorul adjunct medical al instituţiei, dr. Cătălina Zorescu, sute de preşcolari şi elevi au fost depistaţi cu scabie (râie) şi pediculoză (păduchi) la triajul epidemiologic efectuat în perioada 12 – 16 septembrie.
Responsabilul DSP a arătat că, din cei 99.152 de preşcolari şi elevi (din 701 unităţi de învăţământ – grădiniţe, şcoli generale, licee şi unităţi speciale) verificaţi luna trecută, 1.400 au fost depistaţi cu diferite boli contagioase. Astfel, 722 aveau angină (amigdalită), testele de laborator efectuate ulterior arătând că în patru cazuri afecţiunea era determinată de streptococ. În aceste situaţii, copiilor li s-a stabilit un tratament specific, pentru a se evita complicaţiile grave (cardiace şi reumatismale) date de o asemenea infecţie.
Tratament gratuit
Triajul epidemiologic a mai scos la iveală 243 de cazuri de pediculoză şi 27 de scabie. De asemenea, au fost descoperiţi 269 de copii care prezentau diferite micoze şi alţi 208 cu diverse boli infecţioase, printre care hepatită şi oreion. De menţionat că majoritatea copiilor depistaţi la triajul epidemiologic cu păduchi şi râie provin în continuare din mediul rural.
Faţă de anul anterior, numărul copiilor descoperiţi la început de an şcolar cu anumite boli contagioase se menţine la acelaşi nivel, arată statisticile DSP (în 2010, din 96.000 de preşcolari şi elevi verificaţi, 694 au fost depistaţi cu angină, 347 cu păduchi şi 24 cu râie).
De menţionat că tratamentul preşcolarilor şi elevilor identificaţi cu angină cu streptococ, râie şi păduchi a fost asigurat de Direcţia de Sănătate Publică, medicaţia fiind ridicată de la sediul instituţiei de către medicii de familie şi cei din reţeaua şcolară. În cazurile de pediculoză, pe lângă deparazitarea celor afectaţi, responsabilii DSP au recomandat şi măsuri de decontaminare a persoanelor din anturaj. După efectuarea tratamentului, la un nou control, doctorii au descoperit că 30 de copii nu scăpaseră încă de păduchi, în timp ce alţi cinci aveau în continuare râie.
( 4 oct 2011, 13:04:22
CHIAR DACA E SECETA,APA TOT SE MAI GASESTE,SUPUNUL E MAI IEFTIN DECAT O BERE,TIMPUL ESTE CALDUROS,LIPSESTE EDUCATIA.
CHIAR ATATA MARSAVIE MAI POATE EXISTA SI ATATA PUTOROSENIE???????????????
TOV.-I VIITORI CANDIDATI,IN TRAISTA MILOGULUI,PE CARE O DATI IN CAMPANIE, INTRODUCETI SI PRODUSE DE IGIENA CORPORALA!