Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MEdCTS), prin Asociaţia Universităţilor Europene, a făcut publică ieri lista cu calificativele acordate universităţilor româneşti pentru programele de studii pe care le derulează. MEdCTS a acordat Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava calificative de la „A” la „E”.
Patru domenii de studiu ale USV au primit calificativul „A”, ceea ce înseamnă că derulează programe de studiu cu performanţă maximă. Este vorba despre Ingineria produselor alimentare, Inginerie electrică, Finanţe şi Relaţii economice internaţionale, acestea fiind, după părerea specialiştilor din MEdCTS, programele de top ale universităţii din Suceava.
Datele furnizate de universitate pentru întocmirea clasamentului sunt publice
Alte zece programe de studiu derulate de USV au primit din partea Ministerului Educaţiei calificativul „B”. Acestea sunt Geografie, Inginerie electrică şi telecomunicaţii, Silvicultură, Inginerie şi management, Ştiinţe administrative, Ştiinţe politice, Administrarea afacerilor, Contabilitate, Management şi Filologie.
Şapte programe de studiu au obţinut calificativul „C”, două programe au luat calificativul „D” şi şase programe sunt de categoria „E”. Programele de studiu care au obţinut cel mai mic calificativ acordat universităţii sunt Ştiinţe ale Mediului, Ingineria mediului, Sociologie, Economie, Cibernetică şi Filosofie.
Ministerul Educaţiei a anunţat rezultatele acestei ierarhizări, care oferă informaţii despre calitatea predării, a cercetării, a relaţiei cu mediul extern şi a serviciilor oferite de fiecare facultate din România. Ierarhizarea programelor de studii se realizează anual. Toate datele raportate de universităţi în vederea clasificării universităţilor şi ierarhizării programelor de studii sunt disponibile la adresa www.chestionar.uefiscdi.ro.
Programele de studii sunt grupate în cinci categorii: „A”, „B”, „C”, „D” şi „E”. „A” reprezintă categoria celor mai performante programe, iar „E”, categoria celor mai puţin performante.
Clasamentul este elaborat de aceeaşi asociaţie care a încadrat USV în rândul universităţilor de categoria a III-a
Acelaşi organism, Asociaţia Universităţilor Europene, a făcut public, la începutul lunii septembrie, un clasament al universităţilor din România. Asociaţia a împărţit universităţile în trei categorii, iar USV a fost încadrată în ultima categorie.
USVa contestat în instanţă clasamentul universităţilor
Rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, profesorul univ. dr. ing. Adrian Graur, s-a arătat nemulţumit de rezultatele din clasament şi a contestat modul în care acesta a fost întocmit. Potrivit rectorului USV, „evaluarea are vicii de formă şi de fond. Cred că evaluarea nu a fost făcută profesionist. Nu vreau să spun că a fost ceva dirijat, dar nu este profesionistă”.
Conducerea Universităţii „Ştefan cel Mare” a contestat în instanţă ordinul ministrului Educaţiei privind clasificarea universităţii sucevene în categoria a treia, a celor centrate pe educaţie.
Rectorul Adrian Graur este decis să meargă până la capăt cu demersul său şi în cazul în care se constată că justiţia din România este „dirijată”.
Potrivit Legii Educaţiei, toate universităţile româneşti, atât cele de stat, cât şi cele particulare, au fost clasificate în trei categorii, iar Universitatea „Ştefan cel Mare” a fost inclusă în ultima categorie, ceea ce înseamnă o finanţare mai proastă şi numai pentru studiile de licenţă, nu şi pentru cele postuniversitare.
( 4 oct 2011, 12:44:20