Seceta a lovit serios judeţul Suceava după două luni de zile în care precipitaţiile au căzut în cantităţi foarte mici. Lipsa de precipitaţii este cel mai bine vizibilă pe cursurile apelor din judeţ, chiar şi marile râuri ajungând la un nivel care stârneşte îngrijorare. Şi mai problematică este situaţia din agricultură, unde însămânţările de toamnă sunt întârziate deja cu mai bine de o săptămână.
Râul Bistriţa, de exemplu, nu a mai fost văzut de ani de zile la un nivel atât de scăzut.
Nivelul foarte scăzut al Bistriţei a fost remarcat şi de echipele de ecologişti care, sâmbăta trecută, au strâns deşeuri atât de pe maluri, cât şi de pe cursul apei, unde au putut intra fără prea mari probleme.
De altfel, din cauza nivelului foarte scăzut al apei, nu s-au putut desfăşura nici concursurile de river rafting programate duminică în cadrul manifestării „Ziua Muntelui - Ziua Apelor Curate”.
În Vatra Dornei, în unele zone râul Dorna abia îşi mai face loc printre pietre, iar la podul aflat în municipiu canalul de scurgere s-a îngustat foarte mult, unul dintre piloni fiind complet uscat.
Cât despre râul Suha, acesta s-a transformat într-un pârâiaş care pe alocuri abia se mai vede.
Scăderea dramatică a debitului râului Siret
Seceta accentuată este confirmată şi de măsurătorile efectuate de specialiştii Staţiei Hidrologice din cadrul Sistemului de Gospodărire al Apelor (SGA) Suceava.
Conform datelor puse la dispoziţie de inginerul Cristian Ruxandari, în cazul râului Suceava, anul trecut, în septembrie, debitul mediu a fost de 16,1 mc pe secundă, în timp ce în septembrie 2011 debitul mediu a fost de 6,05 mc pe secundă. Şi mai relevantă este situaţia în ceea ce priveşte debitul minim din septembrie pe râul Suceava. În 2010 debitul minim a fost de 9,48 mc/s, în timp ce în acest an a scăzut până la 4,07 mc/s.
În cazul râului Siret scăderea debitului este şi mai dramatică. În septembrie 2010 debitul mediu a fost de 10,4 mc pe secundă, în timp ce în septembrie 2011 a fost de doar 1,95 mc pe secundă.
Referitor la Bistriţa, debitul mediu a fost luna trecută de 12,3 mc/s, în condiţiile în care anul trecut, în aceeaşi perioadă, a fost de 28,9 mc/s.
Nivelul de precipitaţii din august-septembrie
Foarte relevantă este şi situaţia precipitaţiilor înregistrate în perioada august-septembrie, în 2010 şi 2011.
Anul trecut, la postul hidrometric Dorna Arini s-au înregistrat precipitaţii de 157 litri pe metrul pătrat, în timp ce în 2011, în cele două luni s-au înregistrat 90,3 litri pe metrul pătrat.
Postul hidrometric Gura Humorului a înregistrat în august şi septembrie 2011 precipitaţii de 73,5 litri pe metrul pătrat, faţă de 110,1 litri pe metrul pătrat, în 2010.
Şi la postul hidrometric Iţcani situaţia este asemănătoare, doar la punctul de măsurare Huţani diferenţa fiind mai mică.
Însămânţări de toamnă blocate de secetă
În ceea ce priveşte agricultura, situaţia este îngrijorătoare şi poate deveni foarte problematică dacă nu plouă în perioada următoare.
„În septembrie ploile au fost extrem de rare, în timp ce în august precipitaţii au mai căzut, dar nu în cantităţi suficiente. Nu se poate ara şi nu se pot demara însămânţările de toamnă, care trebuiau să înceapă în jurul datei de 25 septembrie. Toată lumea aşteaptă ploile, fără utilaje performante nu se poate ara în condiţii de secetă”, a declarat inginerul Vasile Tofan, din cadrul Direcţiei Agricole Suceava.
El a arătat că situaţia se poate remedia dacă va ploua suficient în următoarea perioadă, asta pentru că lucrările de însămânţare pot fi prelungite până la începutul lui noiembrie. Dar numai dacă toamna va fi una lungă.
O situaţie aparte este în ceea ce priveşte cultura de rapiţă, însămânţată în august şi septembrie, şi care, din cauza secetei, a răsărit în pâlcuri ori, în unele zone, chiar deloc.