Programul de reducere a accidentelor rutiere pe E 85 (DN 2), desfăşurat timp de trei luni de zile în judeţul Suceava, a dus la aplicarea, în medie, a câte 50 de amenzi pe zi, în total adunându-se nu mai puţin de 4.437 de sancţiuni contravenţionale.
Acţiunile zilnice de control de pe E 85 au debutat pe 15 iunie şi au continuat până pe 15 septembrie, făcând parte dintr-o campanie naţională ce a vizat reducerea numărului de accidente grave de pe DN 2, şosea care începe de la ieşirea din Bucureşti şi continuă pe direcţia Urziceni – Buzău – Focşani – Bacău – Roman - Suceava. Pe raza judeţului Suceava, şoseaua naţional europeană începe de la intrarea dinspre Iaşi şi, trecând prin Fălticeni şi Suceava, are punct terminus Siretul.
În mai multe rânduri, poliţiştii au acţionat inclusiv cu radare în cascadă, însă s-a pus un accent deosebit şi pe depistarea şoferilor care efectuează depăşiri inconştiente, pe linie continuă, această abatere fiind probată cu ajutorul înregistrărilor video de pe maşinile cu radar.
Pe lângă cele 50 de amenzi pe zi, aplicate în majoritate şoferilor, dar şi pietonilor, bicicliştilor, căruţaşilor şi mopediştilor, poliţiştii au întocmit şi 31 de dosare penale (consum de alcool, conducere fără permis ori a unei maşini ce nu era înmatriculată) şi au ridicat 180 de permise de conducere, în majoritate pentru depăşirea limitelor de viteză cu mai mult de 50 de kilometri la oră şi depăşiri neregulamentare, pe linie continuă. De asemenea, în urma controalelor din cele trei luni, 206 şoferi au rămas fără certificate de înmatriculare, cei mai mulţi pentru defecţiuni tehnice sau lipsă ITP.
Majoritatea amenzilor au fost pentru viteză
„Din totalul de 4.437 de amenzi, mai mult de jumătate au fost aplicate pentru viteză. Am pus şi punem în continuare accent pe această problemă, deoarece viteza continuă să fie principala cauză de producere a accidentelor rutiere”, a declarat inspectorul Mihai Gabinat, şeful Biroului Drumuri Naţionale din cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava.
El a arătat că, în ciuda prezenţei intense a poliţiştilor în trafic, în cele trei luni ale programului de reducere a accidentelor s-au produs 18 accidente grave, soldate cu şase morţi şi 16 răniţi.
„Cele mai multe accidente s-au produs din cauza vitezei excesive sau neadaptate la condiţiile de drum, a doua cauză a accidentelor fiind traversările imprudente ale pietonilor. A treia cauză a accidentelor sunt depăşirile neregulamentare”, a subliniat inspectorul Mihai Gabinat.
( 1 oct 2011, 11:24:36