În urma unor intervenţii neautorizate în instalaţiile de distribuţie a energiei electrice, anul acesta au fost consemnate patru incidente grave, soldate cu decesul a patru persoane. Anul trecut, după cum informează E.ON Moldova Distribuţie, s-au înregistrat şase accidente grave, soldate cu patru decese.
E.ON Moldova Distribuţie trage un semnal de alarmă asupra riscurilor de electrocutare, arsuri, incendii şi exploziipe care le prezintă intervenţiile neavizate şi neautorizate la instalaţiile de distribuţie a energiei electrice. Aceste intervenţii la liniile aeriene şi cablurile subterane, în tablouri electrice, staţii şi posturi de transformare au impact direct asupra persoanelor aflate în vecinătate, dar şi a consumatorilor, prin întreruperea furnizării energiei electrice.
Sesizări la 929
„Ne manifestăm îngrijorarea cu privire la intervenţiile neavizate şi neautorizate în instalaţiile de distribuţie a energiei electrice. Trebuie să fim conştienţi că aceste instalaţii pot reprezenta un real pericol atunci când regulile de siguranţă sunt încălcate. Este obligaţia civică a fiecăruia dintre noi să facem tot ceea ce ne stă în putinţă, pentru evitarea unor situaţii nedorite, care se pot produce în proximitatea instalaţiilor electrice. Cu toţii trebuie să ne preocupăm permanent de siguranţa persoanelor care dintr-un motiv sau altul se află în vecinătatea instalaţiilor de distribuţie a energiei electrice”, a declarat Sorin Sebastian Potânc, director general E.ON Moldova Distribuţie.
În cazul în care sunt sesizate tablouri electrice, posturi de transformare şi firide neîncuiate sau cu sistemul de închidere deteriorat, stâlpi sau conductoare căzute la pământ, E.ON adresează rugămintea ca aceste situaţii să fie semnalate la numărul de telefon 929 (cu prefixul judeţului din care se face apelul, respectiv 0230 pentru Suceava).
Recomandări. Reguli de siguranţă
E.ON Moldova Distribuţie recomandă consumatorilor de energie electrică să respecte următoarele reguli de siguranţă: nu executaţi lucrări de construcţii sau săpături, nu înfiinţaţi plantaţii şi nu depozitaţi materiale în vecinătatea reţelelor de distribuţie fără aviz din partea companiei; respectaţi indicaţiile inscripţiilor de avertizare amplasate pe instalaţiile de distribuţie; nu aruncaţi obiecte peste reţelele electrice de distribuţie şi nu interveniţi asupra acestora; nu deterioraţi construcţiile, îngrădirile sau inscripţiile de identificare şi avertizare aferente reţelelor electrice de distribuţie; nu limitaţi şi nu îngrădiţi accesul angajaţilor noştri la instalaţiile de distribuţie prin execuţia unor lucrări în proximitatea acestora; nu interveniţi, nu forţaţi blocajele instalaţiilor electrice; nu atingeţi stâlpii, nici conductoarele (firele), chiar căzute la pământ; nu atingeţi tablourile electrice, firidele sau cutiile de distribuţie; nu vă urcaţi pe stâlpii liniilor electrice aeriene; nu manevraţi obiecte metalice (schele, scări, ţevi, sârme etc.) în apropierea sau sub liniile electrice aeriene; nu manevraţi unelte de pescuit din fibră de carbon sub/sau în apropierea liniilor electrice aeriene; nu încercaţi sustragerea de elemente componente ale instalaţiilor de distribuţie.