Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava începe de luni, 3 octombrie, monitorizarea cazurilor de afecţiuni respiratorii de sezon. Aşa a informat ieri directorul medical al instituţiei, dr. Cătălina Zorescu, care a arătat că, în acest scop, medicii de familie, cei din spitale şi de la ambulanţă vor raporta săptămânal, pe grupe de vârstă, numărul de îmbolnăviri înregistrate prin infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, pneumonii şi gripă.
Prima raportate va fi în data de 10 octombrie, pentru săptămâna precedentă, respectiv 3 – 9 octombrie.
Supraveghere de tip sentinelă, de către zece medici din judeţ
În cadrul monitorizării circulaţiei virusurilor au fost desemnaţi şi zece medici din judeţ care să efectueze supravegherea tip sentinelă, ceea ce presupune recoltarea de către aceştia, de la fiecare caz compatibil cu gripa care li se prezintă la cabinet, de exudate nasofaringiene. Probele recoltate de la pacienţii suspecţi de gripă vor fi trimise pentru confirmarea diagnosticului, în termen de 24 de ore, la Institutul „Cantacuzino” din Bucureşti.
„Din acest an, supravegherea de tip sentinelă se efectuează în toate judeţele din ţară, participarea numărului de medici fiind stabilită în funcţie de populaţie. În cadrul sistemului sentinelă, medicii implicaţi raportează numărul de cazuri de îmbolnăviri pe grupe de vârstă, dar şi alte aspecte, cum ar fi numărul de vizite la domiciliu sau zilele de concediu medical acordate. Aceşti medici vor fi cei mai vigilenţi, iar prin faptul că li se oferă posibilitatea de a recolta probe de laborator, vor fi şi cei care vor anunţa debutul sezonului gripal”, a explicat dr. Cătălina Zorescu.
Când estimează specialiştii că va debuta sezonul gripal
Astăzi, cei zece medici din judeţ care participă la supravegherea de tip sentinelă sunt invitaţi la sediul DSP Suceava pentru o scurtă instruire şi pentru a-şi ridica materialele de recoltare - eprubete, exudate, dezinfectanţi, echipament de protecţie.
Monitorizarea afecţiunilor respiratorii se va încheia, cel mai probabil, în mai 2012. Specialiştii estimează că sezonul gripal va debuta, ca de obicei, la finele lunii ianuarie, începutul lui februarie 2012, motiv pentru care recomandă până atunci vaccinarea, ca modalitate principală de prevenţie. În sezonul 2010-201l, în judeţ au fost raportate de către medici 108 cazuri de gripă, dintre care 58 în mediul urban şi 50 în cel rural. Din totalul cazurilor raportate, 32 au fost investigate prin analize de laborator, fiind confirmate 11 – trei ca gripă AH1N1 şi opt ca gripă cu virus B.