Doi tineri din judeţul Botoşani şi-au petrecut noaptea în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, după ce-au fost prinşi în timp ce încercau să fure cu un dispozitiv ilegal folosit pentru blocarea banilor în bancomate.
Potrivit unui comunicat al poliţiei, joi dimineaţă, în jurul orei 8:50, reprezentantul unei unităţi bancare de pe bulevardul George Enescu a anunţat la 112 că persoane necunoscute au montat pe bancomatul societăţii, la fanta de eliberare a numerarului, un dispozitiv care bloca ieşirea banilor pe care clienţii voiau să-i scoată.
Poliţiştii au făcut o pândă şi au reuşit să prindă un tânăr care s-a oprit în dreptul bancomatului şi a ridicat dispozitivul cu pricina, care era aplicat cu autocolant pe interfaţa aparatului.
Respectivul tânăr a fost identificat în persoana unui anume Ovidiu Golinschi, în vârstă de 20 de ani, din municipiul Dorohoi, la controlul corporal asupra acestuia fiind găsit, în mâneca hainei, dispozitivul metalic de care erau lipite două bancnote de câte 50 de lei.
Judiciariştii poliţiei au reuşit să-l reţină la scurt timp şi pe un alt suspect, Tiberiu Rotariu, de 24 de ani, tot din Dorohoi, care se afla la volanul unui autoturism înmatriculat pe numele mamei lui Ovidiu Golinschi.
„În baza materialului probator administrat în cauză, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de cei doi suspecţi pentru comiterea infracţiunii de furt calificat pentru primul şi pentru complicitate la comiterea aceleiaşi infracţiuni pentru al doilea, măsură care a fost confirmată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava”, se arată în comunicatul IPJ Suceava.
După o noapte în arestul poliţiei, cei doi tineri au fost lăsaţi să se întoarcă la Dorohoi, urmând să fie cercetaţi în stare de libertate.
În urmă cu aproximativ o lună, poliţiştii au prins un alt tânăr, Cătălin Mariciuc, în vârstă de 18 ani, din municipiul Suceava, care, folosindu-se tot de un astfel de dispozitiv, încerca să fure bani dintr-un bancomat din cartierul Zamca. În acest caz, aşa-zisul dispozitiv era de fapt o riglă banală prevăzută cu o bandă adezivă care se lipeşte pe capacul fantei.
Clienţii care folosesc ATM-uri, indiferent de bancă, sunt sfătuiţi ca în cazul în care aparatul se blochează după solicitarea banilor să rămână pe loc şi să solicite ajutor telefonic personalului băncii sau, după caz, poliţiei.
( 1 oct 2011, 13:24:40