Autosanitarele Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) au fost implicate de la începutul anului în opt evenimente rutiere. Conform informaţiilor oferite de reprezentanţii instituţiei, în toate cazurile, vinovaţi au fost alţi participanţi la trafic.
Cauzele principale ale accidentelor, care în cea mai mare parte au fost uşoare, soldate doar cu pagube materiale minore, sunt neacordarea de prioritate şi nepăstrarea distanţei între vehicule.
„Avariile sunt mici, iar reparaţiile le suportă firmele de asigurări. Totuşi, pagubele produse unităţii sunt considerabile deoarece autosanitarele stau blocate în ateliere”, a declarat Emil Filipescu, director tehnic la SAJ Suceava.
Majoritatea accidentelor au loc în timpul staţionării la caz
Numărul accidentelor în care sunt implicate autosanitarele este în creştere în ultimul an, potrivit reprezentanţilor de la Ambulanţă. Astfel, până în luna septembrie 2011 au fost consemnate opt evenimente rutiere, în timp ce, în tot anul 2010, au fost înregistrate cinci incidente.
Cele mai multe accidente, uşoare de altfel, au loc nu în trafic, ci în timpul staţionării la caz. „Parcăm la solicitare şi la întoarcere o găsim lovită”, spune directorul tehnic de la SAJ Suceava. În 2011, ultimul eveniment rutier a fost consemnat pe data de 7 septembrie, când, din cauza unui participant la trafic care nu a acordat prioritate, o autosanitară de urgenţă a fost avariată. „Un conducător auto nu a acordat prioritate de dreapta ambulanţei care se afla în misiune. Echipajul de la bordul autosanitarei nu a păţit nimic, singurele pagube fiind înregistrate la un geam şi o oglindă laterală”, a adăugat Emil Filipescu.
Din cauza poleiului: o autosanitară serios avariată, iar echipajul la spital
Anul trecut, cel mai grav incident a fost înregistrat în zona Humor, unde, din cauza poleiului, o autosanitară a derapat pe un podeţ şi a intrat în coliziune cu un alt vehicul.
„A fost un accident în lanţ, cinci maşini au fost implicate în acel incident, ambulanţa fiind ultima. Maşina noastră se deplasa la Stulpicani, la o solicitare făcută pentru o femeie care şi-a dat foc. Avea puse în funcţiune semnalele acustice şi luminoase, însă era iarnă, polei, iar accidentul nu a putut fi evitat. Echipajul de la bordul ambulanţei a fost rănit uşor. Asistenta şi şoferul au ajuns la Urgenţe, dar mai mult ca o măsură de precauţie, la insistenţele noastre. Ambulanţa a fost avariată complet în partea din faţă şi este şi acum în service. Reparaţiile costă 50.000 de lei, dar firma de asigurări nu vrea să plătească decât o parte, ăsta fiind motivul pentru care nu o putem repune în circulaţie”, a punctat Emil Filipescu.
50 de maşini în parcul auto al SAJ Suceava, dintre care 47 funcţionale
Pe lângă incidentele rutiere în care sunt implicate autosanitarele, şoferii se plâng că participanţii la trafic le fac meseria grea. Astfel, una dintre problemele cu care se confruntă cel mai des ambulanţierii este blocarea benzilor de circulaţie de către ceilalţi conducători auto. În multe din cazuri însă, nu doar participanţii la trafic sunt de vină, ci şi muncitorii firmelor care efectuează diverse lucrări în oraş şi care blochează drumul cu utilaje sau pământul excavat.
Parcul auto al Serviciului de Ambulanţă Judeţean numără 50 de maşini, dintre care 47 funcţionale (două au fost scoase la casat, iar una se află în service). Din totalul maşinilor aflate în dotare, 24 sunt de urgenţă, de tip B şi C, iar restul sunt pentru transport, de tip A1 şi A2.
( 2 oct 2011, 11:08:48