Anul 2011 a fost unul excelent pentru agricultura judeţului, cel puţin în ceea ce priveşte producţiile realizate de cultivatori. Cifrele contabilizate de Direcţia Agricolă Suceava arată că producţiile sunt mult peste media din ultimii ani, vârfurile fiind atinse de cartof şi de cele mai multe dintre legume.
În privinţa cartofului, recoltat deja în proporţie de peste 80%, producţia medie este de 20 de tone la hectar. Asta în condiţiile în care anul trecut, unul prost pentru agricultură, a avut o producţie medie de doar 12 tone la hectar, iar media ultimilor ani a fost cuprinsă între 15 şi 18 tone.
După cum a explicat inginerul Vasile Tofan, specialist în cadrul Direcţiei Agricole Suceava, marii producători au obţinut producţii excelente, de 35-40 de tone la hectar, însă media este trasă în jos de micii producători, cei care încă deţin majoritatea suprafeţelor şi care abia au obţinut producţii de 15 tone la hectar.
„Una peste alta, a fost un an bun pentru cartof, producţia bună şi de calitate acoperind faptul că suprafaţa cultivată în acest an a fost mai mică”, a explicat specialistul Direcţiei Agricole. În 2011, aproximativ 23.000 de hectare de teren agricol din judeţ au fost cultivate cu cartof.
În privinţa grâului, producţia medie a fost de 3.000 de kilograme la hectar, în condiţiile în care în anii anteriori producţiile au fost cuprinse între 2.500 şi 3.200 de kilograme la hectar.
La capitolul legume situaţia este şi mai bună. „A fost un an al legumelor. Sunt multe şi de calitate foarte bună. Exceptând mici zone afectate de inundaţii, s-au obţinut producţii excelente”, a precizat Vasile Tofan.
În privinţa porumbului, a cărui recoltare este abia la început, se estimează o producţie medie de 5.000 de kilograme boabe la hectar, şi aici mult peste media ultimilor ani.
Pe de altă parte, producţiile mari au adus o abundenţă de mărfuri pe piaţă, astfel că, spre nemulţumirea producătorilor, preţurile sunt scăzute. Momentan producătorii vând cartofii cu un preţ de 30-40 de bani kilogramul, în timp ce varza, de exemplu, costă 20-30 de bani kilogramul.
Probleme din cauza lipsei precipitaţiilor
În privinţa însămânţărilor de toamnă, lucrurile nu stau la fel de bine. Din cauza lipsei de precipitaţii din ultima perioadă, terenurile nu pot fi arate în vederea însămânţărilor. Situaţia nu este încă foarte gravă, însă poate deveni, dacă în următoarele zile nu cad precipitaţii consistente.
Tot din cauza lipsei de apă din sol rapiţa însămânţată în luna august încă nu a răsărit.