Proprietarii de terenuri din comuna Şcheia care deţin suprafeţe pe traseul viitoarei şosele de centură a Sucevei s-au confruntat, ieri, în câmp, cu poliţiştii şi jandarmii. Câteva femei şi câţiva bărbaţi au încercat să forţeze cordonul oamenilor în uniformă, pentru a ajunge la utilajele care lucrau pe pământul lor, însă acţiunea a părut a fi una care a căutat mai degrabă să atragă atenţia.
Aşteptându-se la reacţii violente, şefii Poliţiei şi ai Jandarmeriei au mobilizat numeroase forţe în zonă. Zecile de „mascaţi” de la Detaşamentele de Intervenţie Rapidă şi coloanele cu dube de la Poliţie şi Jandarmerie dădeau impresia unui conflict de mari proporţii. Scopul acestei mobilizări a fost însă unul clar şi precis: descurajarea unei acţiuni violente, în masă, a localnicilor.
În faţa oamenilor în uniformă erau însă cel mult 30 de localnici, în mare majoritate vârstnici şi femei. O parte dintre proprietarii de terenuri au îngenuncheat în faţa utilajelor, pentru a le bloca, dar au fost îndepărtaţi din zonă de forţele de ordine.
În mai multe rânduri câţiva protestatari au încercat să rupă cordonul jandarmilor şi poliţiştilor, fiind imediat daţi înapoi.
Pentru a respinge asaltul oamenilor poliţiştii au fost nevoiţi să reacţioneze şi ei destul de violent, oamenii fiind târâţi pe jos până ce au fost daţi înapoi.
„Oamenii sunt porniţi să vină cu topoare şi furci”
Oamenii au ameninţat că ceea ce s-a întâmplat ieri a fost doar o încălzire faţă de ce va urma.
„Pământul acesta a fost strâns cu sudoare de familiile noastre. Bunicii noştri au luptat în războaie pentru el. Acum ni-l iau cu forţa cu 1,30 lei, nu se poate aşa ceva. În continuare oamenii sunt porniţi să vină cu topoare şi furci, să vină şi cei din Sf. Ilie şi să protestăm în continuare”, a tunat unul dintre protestatari, Dumitru Onciu.
Consilierul local din Şcheia Octavian Dârja, care i-a însoţi ieri pe oameni la protest, era şi el vehement.
„Aici este tulburare de posesie din partea constructorului, care nu poate prezenta acel transfer de proprietate dintre cei care au teren şi firma constructoare sau Compania de Drumuri”, a declarat Dârja, amintind însă că instanţa ar trebui să fie ultima speranţă în dreptate a oamenilor.
Oamenii din Şcheia spun că nu vor ceda niciodată terenurile la noile sume stabilite drept despăgubiri, respectiv o sumă medie de 1,23 de lei pentru un metru pătrat de teren, iar tensiunile de ieri din zona şantierului par a fi doar începutul problemelor de acest gen.
(30 sep 2011, 11:24:09