Prefectul judeţului Suceava, Sorin Popescu, a făcut un apel la proprietarii terenurilor din Şcheia pe care ar urma să fie construită şoseaua de centură a Sucevei să nu blocheze investiţia. Sorin Popescu a spus că şoseaua de centură este o investiţie importantă atât pentru municipiul Suceava, cât şi pentru Şcheia şi întreaga zonă. Prefectul a inspectat ieri lucrările la şoseaua de centură, împreună cu reprezentanţii SC CF Grup Colas SA Iaşi, firmă care realizează investiţia, precum şi cu directorul regionalei din Iaşi a Companiei de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi, Daniel Pilă. Sorin Popescu a subliniat faptul că în condiţiile în care proprietarii de terenuri din Şcheia nu vor bloca lucrările, porţiunea din şoseaua de centură dintre DN 2 (zona Pătrăuţi) şi DN 17 ar putea să fie dată în folosinţă în primăvara anului viitor.
Prefectul a spus că în momentul de faţă Compania de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi a emis decizia de expropriere a terenurilor din comuna Şcheia pe care ar urma să fie construită şoseaua de centură a Sucevei, acestea fiind în momentul de faţă în proprietatea statului român. „În prezent, lucrările sunt blocate din cauza cetăţenilor care s-au opus. Compania de Drumuri Naţionale a făcut toate demersurile, iar din punct de vedere legal tot ce înseamnă culoarul pe care trece şoseaua de centură este proprietate publică a statului. Facem apel la cetăţeni să procedeze de aşa manieră încât să respecte legea şi să lase constructorul să lucreze pentru a reuşi ca în primăvară să putem da în folosinţă acest tronson dintre DN 17 şi DN 2”, a declarat Sorin Popescu.
Popescu: „Facem apel la cetăţenii din comuna Şcheia să înţeleagă importanţa investiţiei”
El a subliniat că, potrivit noilor prevederi legale, proprietarii terenurilor pe care se va construi şoseaua de centură fie pot fi de acord cu sumele propuse drept despăgubire, fie pot declara că nu sunt de acord cu aceste sume, după care instanţa va stabili valoarea despăgubirilor finale. Prefectul a mai arătat că în condiţiile în care terenul respectiv este proprietatea statului, persoanele care se vor opune lucrărilor riscă să fie cercetaţi penal.
„Statul este proprietar pe aceste terenuri. În momentul în care culoarul este proprietatea statului, oamenii care se opun tulbură proprietatea statului. Facem apel la cetăţenii din comuna Şcheia să înţeleagă importanţa investiţiei, iar banii pe care îi vor primi în final drept despăgubiri nu sunt neapărat aceste sume care sunt consemnate în prezent”, a subliniat Sorin Popescu. El a mai precizat că reprezentanţii primăriei din Şcheia vor merge la toate persoanele care au deţinut teren pe traseul şoselei de centură pentru a le explica exact care sunt paşii pe care trebuie să-i urmeze în situaţia în care sunt nemulţumite de despăgubiri.
Lucrările la şoseaua de centură sunt finalizate în proporţie de 60%
Prefectul a arătat că va respecta legea şi în cazul persoanelor care se vor opune lucrărilor, aşa cum a făcut-o şi în cazul persoanelor care în perioada 2009 – 2010 au primit ilegal suprafeţe de terenuri pe traseul pe care trece şoseaua de centură. „În urma discuţiilor pe care le-am avut cu proprietarii de terenuri care au fost expropriaţi am avut unele sesizări cu privire la modul în care s-au făcut unele puneri în posesie. După cum am promis atunci, am luat la verificat fiecare proprietate în parte şi am constatat că pe islazul comunei Şcheia, în perioada 2009 – 2010, au fost emise ilegal 41 de titluri de proprietate, motiv pentru care am solicitat anularea lor. Şi cum am respectat legea în acest caz, aşa o voi face în continuare”, a subliniat prefectul de Suceava.
Sorin Popescu a arătat că în condiţiile în care lucrările sunt blocate de foştii proprietari de terenuri, firma care realizează investiţia are pierderi zilnice de 50.000 de lei. Prefectul judeţului a spus că legea va fi respectată şi cu cei care îi instigă pe proprietarii de terenuri din Şcheia să blocheze lucrările.
El a mai adăugat că în momentul de faţă lucrările la şoseaua de centură a Sucevei sunt realizate în proporţie de aproape 60%. Lungimea totală a şoselei de centură a Sucevei este de 12,4 kilometri, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la 361,9 milioane de lei, din care s-au realizat lucrări de 105,49 de milioane de lei.
La rândul său, directorul regionalei din Iaşi a Companiei de Drumuri Naţionale, Daniel Pilă, a spus că lucrările pe tronsonul dintre DN 2 în zona Pătrăuţi şi DN 17 vor putea fi finalizate dacă nu vor mai exista blocaje. „Noi facem toate demersurile pentru ca această lucrare să fie finalizată în termenul prevăzut în contract, respectiv 12 iulie 2012. Aici au fost foarte multe demersuri pentru a fi alocată suma de 40 de milioane de lei pentru a acoperi lucrările pentru anul acesta şi pentru a se încadra în termenul prevăzut, astfel încât facem apel la cetăţeni să nu mai blocheze lucrările”, a spus Daniel Pilă.