Noua lege privind acordarea alocaţiilor complementare, pentru familiile sărace care au copii, şi care impune reguli foarte stricte beneficiarilor, printre altele elevii care adună absenţe riscând diminuarea sau chiar pierderea alocaţiilor, nu a făcut prea multe victime în judeţ, doar zece elevi intrând sub incidenţa acesteia.
După cum a informat Mirela Florea, directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Suceava (AJPS), nouă elevi, care au cumulat peste zece absenţe, s-au ales cu alocaţiile complementare diminuate, în timp ce într-un caz un elev cu mai mult de 20 de absenţe a pierdut în totalitate alocaţia.
În judeţul Suceava există peste 13.000 de cereri eligibile pentru acordarea acestor alocaţii.
Conform Legii 277/2010, intrate în vigoare la debutul acestui an, familiile care au un venit mediu net lunar pe membru de familie de până la 200 de lei beneficiază de o alocaţia familială de 30 de lei pentru un copil, 60 de lei pentru doi, 90 de lei pentru trei, respectiv 120 de lei pentru patru sau mai mulţi copii. În a doua categorie intră cei care au venituri pe membru de familie cuprinse între 201 şi 370 de lei, aici ajutorul plecând de la 25 de lei pentru un copil şi ajungând până la 100 de lei, la familiile cu patru sau mai mulţi copii.
În cazul familiilor monoparentale, limitele de venit sunt aceleaşi, însă valoarea alocaţiei este mai mare.
La finalul fiecărui semestru Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava are obligaţia de a trimite către AJPS liste cu elevii care au depăşit zece absenţe. Cei care îşi pierd alocaţia, parţial sau total, şi-o pot recupera după următorul semestru, dacă nu mai acumulează absenţe.
De subliniat că această prevedere legală este valabilă doar la alocaţiile complementare, nu şi la cele pe care le încasează fiecare copil în parte.