Câteva zeci de proprietari de terenuri din comuna Şcheia care deţin suprafeţe pe traseul viitoarei şosele de centură a Sucevei ameninţă cu răscoala. În dimineaţa zilei de ieri, oamenii au blocat lucrările, susţinând că nu vor lăsa utilajele să intre pe suprafeţele lor până când nu primesc despăgubiri la valoarea reală, de piaţă, a terenurilor. Proprietarii au reclamat faptul că firma constructoare intenţionează să intre deja pe terenurile lor, deşi nu au primit încă nici un ban drept despăgubire. Oamenii au mai spus că nu au discutat încă cu nimeni despre această problemă şi că nu vor ceda niciodată terenurile la noile sume stabilite drept despăgubiri, respectiv o sumă medie de 1,23 de lei pentru un metru pătrat de teren.
Venit încă de la primele ore ale zilei de ieri pentru a-şi apăra bucata de pământ, un bătrân de 79 de ani din Şcheia, Dumitru Cucuruzeac, spune că, dacă oamenii nu vor primi despăgubiri la valoarea reală de pe piaţă a terenurilor, „o să iasă cu catastrofe”.
„Au intrat abuziv pe terenul meu. Mi-au spus că îmi iau 44,77 ari de teren şi îmi dau, după noua Hotărâre de Guvern, 1,20 de lei pe metru pătrat. Eu nu cedez pământul cu banii ăştia. Şi dacă dumnealor o să continue cu drumul, să ştiţi că o să iasă cu catastrofe”, a declarat Dumitru Cucuruzeac. Bătrânul spune că utilajele au intrat abuziv pe terenul său, în condiţiile în care mai întâi ar fi fost normal să fie despăgubit.
Un alt proprietar din Şcheia, Niculai Hîrlan, de 82 de ani, spune că trebuie să cedeze 12 ari de teren, iar pentru un metru pătrat „nu voi primi nici măcar cât costă un ou”. Şi acesta susţine că utilajele sunt pregătite să intre pe terenul său fără nici un drept, în condiţiile în care nu a fost expropriat şi nu a primit despăgubiri.
„Am pământul ăsta de la părinţi şi acum vor să-l ia de pomană? Au fost şi comuniştii, au făcut CAP-ul, dar apoi au dat pământul înapoi. Dar acum îl mai dă cineva înapoi?”, a mai spus Niculai Hîrlan.
Indiferent de mărimea suprafeţelor de teren pe care le vor pierde, protestatarii au spus că nu vor fi de acord cu noile sume stabilite pentru despăgubiri şi nici nu vor să ajungă în instanţă pentru a-şi cere drepturile, respectiv sume echivalente cu valoarea reală a terenurilor. Mai mult, proprietarii din Şcheia spun că sunt nedreptăţiţi, în condiţiile în care în comunele Moara şi Pătrăuţi despăgubirile au fost cu mult mai mari.
Prefectul a solicitat anularea a 41 de titluri de proprietate emise pentru terenuri peste care trece şoseaua de centură
În mijlocul protestatarilor a ajuns în cursul zilei de ieri prefectul judeţului, Sorin Popescu, acesta explicându-le oamenilor care sunt variantele pe care le au potrivit legii, după ce primesc deciziile de expropriere. Mai mult, prefectul le-a spus oamenilor că a atacat în instanţă 41 de titluri de proprietate emise ilegal pentru mai multe suprafeţe de teren care se suprapun cu traseul şoselei de centură. Astfel, prefectul a solicitat instanţei să constate nulitatea proceselor verbale de punere în posesie a celor 41 de proprietari, aceştia fiind împroprietăriţi pe imaşul comunal, pe o suprafaţă care nu constituie rezervă aflată la dispoziţia Comisiei locale de fond funciar din Şcheia. Mai mult, în acţiunile din instanţă se solicită şi anularea tuturor contractelor de vânzare-cumpărare pentru terenurile care au făcut obiectul titlurilor de proprietate ilegale. Nu în ultimul rând, prefectul solicită ca terenurile din cele 41 de titluri de proprietate să revină în proprietatea comunei Şcheia. „Aşa cum am promis după ultimele discuţii cu proprietarii din Şcheia, am analizat fiecare titlu de proprietate emis pentru suprafeţele de teren care se suprapun cu traseul şoselei de centură, iar acolo unde am găsit nereguli am solicitat anularea lor în instanţă”, a spus Sorin Popescu.
Popescu i-a convins pe proprietarii de terenuri să renunţe momentan la proteste
În cadrul discuţiilor de ieri cu proprietarii de terenuri din Şcheia, prefectul de Suceava le-a spus acestora că în cursul zilei de astăzi va avea o discuţie cu reprezentanţii constructorului şi ai Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi în vederea găsirii unor soluţii pentru deblocarea lucrărilor la şoseaua de centură a Sucevei. La cererea oamenilor, prefectul a spus că va avea o întâlnire cu cei peste 400 de proprietari de terenuri din Şcheia care vor fi despăgubiţi conform noilor prevederi legale.
„Din momentul în care Compania de Drumuri Naţionale a eliberat decizia de expropriere, terenul de sub culoar este proprietatea statului. Oamenii vor primi despăgubiri. Deocamdată sunt sumele prevăzute pentru fiecare proprietate în parte, sume stabilite după grilele notarilor. Oamenii vor veni la comisie şi dacă nu vor fi de acord, sumele finale le va stabili instanţa de judecată”, a spus Sorin Popescu.
După câteva ore de protest, proprietarii din Şcheia s-au întors la casele lor, iar lucrările la şoseaua de centură au fost oprite până la găsirea unor soluţii pentru deblocarea acestei situaţii.
(28 sep 2011, 20:13:41
Asa ca luati cat va despagubeste si bucurativa !!