Zeci de preşcolari din Ipoteşti merg zilnic la grădiniţă într-o clădire veche de mai bine de un secol, în care chiar de la intrare eşti întâmpinat de un miros de toaletă publică.
Pentru că nu au dispus de fonduri, părinţilor şi educatoarelor le-a venit ideea de a aduna bani pe Facebook, pentru o nouă grădiniţă. Aşadar, grădiniţa din Ipoteşti are o pagină pe Facebook, acolo este prezentată pe scurt problema cu care se confruntă şi sunt menţionate şi două conturi, în lei şi în euro, în care se pot depune bani pentru construirea unei noi unităţi de învăţământ. „Părinţilor le-a venit ideea de a face pagină pe Facebook. Noi ne-am tot plâns de condiţii, nici ei nu erau mulţumiţi şi atunci au zis că mai bine strâng bani şi pornesc totul de la zero”, a spus Corina Reguş, educatoare la Grădiniţa din Ipoteşti.
Conturi în euro şi în lei, pentru strângerea de fonduri
„Copiii din Ipoteşti au nevoie de ajutorul nostru. Să le facem o grădiniţă nouă, funcţională. Să nu crească cu grija şi teama că le vor pica pereţii în cap. Pentru cei care nu ştiu, această grădiniţă funcţionează într-o clădire construită în 1894”, aşa este prezentată de părinţi, pe Facebook, unitatea de învăţământ din Ipoteşti.
Educatoarea Corina Reguş a spus că „până acum s-au strâns ceva bani, dar, mai mult, sunt foarte mulţi voluntari. Foarte multe firme au oferit materiale de construcţii, ne-au spus că ne dau ciment, balast, bolţari, lemn, tot ce este nevoie”.
Educatoarele şi părinţii au apelat şi la Primăria Ipoteşti pentru a primi aprobările necesare reconstruirii grădiniţei, însă educatoarea Corina Reguş a spus că „de la primărie ni s-a comunicat că nu se poate dărâma construcţia existentă şi nici nu se poate începe altă grădiniţă, fiindcă nu au acte pe teren”.
Şoarecii şi şobolanii invadează zilnic clasele copiilor
Construită în 1894, Grădiniţa de la Şcoala veche, sau Grădiniţa din deal, aşa cum mai este cunoscută în sat unitatea de învăţământ, a trecut de-a lungul vremii prin câteva reparaţii, însă problemele nu s-au rezolvat. Pereţii se crapă mereu, pereţii exteriori se distanţează de temelie, beciul e plin de şoareci şi şobolani care invadează zilnic sălile de clasă ale copiilor şi, mai mult decât atât, cele două educatoare şi cei peste 40 de copii de aici stau zilnic într-un miros care îţi întoarce stomacul pe dos. „Este un focar de infecţie. Dacă ar veni aici DSP-ul să vadă în ce miros stăm, nu ştiu cum ar fi”, a spus educatoarea Corina Reguş.
Termopane şi centrală termică într-o clădire care trebuie demolată
Interesant este, că deşi are o vechime de 117 ani şi viitorul acestei clădiri nu poate fi altul decât demolarea, grădiniţa a fost dotată cu geamuri termopan, cu încălzire centrală şi s-au construit şi grupuri sanitare în interior.
„S-a renovat, s-a făcut baie, dar ce folos, din cauza mirosului nimeni nu o foloseşte. Părinţii au adus oliţe pentru copii ca să-şi facă nevoile”, a mai spus educatoarea Reguş.
Directorul şcolii din Ipoteşti, Marian Guzu, cunoaşte intenţia părinţilor de a face o grădiniţă cu bani din buzunarul lor. „Cunosc problema, e o idee salutară, extraordinară. Am comunicat această intenţie şi la Inspectoratul Şcolar”, a spus directorul Marian Guzu. Acesta a discutat problema şi cu primarul comunei Ipoteşti, Dumitru Corjuc, care este, de asemenea, în temă cu strângerea de fonduri demarată pe Facebook. „Momentan, din câte am înţeles, primăria nu dispune de fonduri necesare pentru a construi o nouă clădire”, a mai spus directorul Guzu.
Primăria intenţionează să construiască o nouă grădiniţă în sat
Contactat telefonic, întrucât nu era în localitate, primarul comunei Ipoteşti, Dumitru Corjuc, nu s-a arătat extrem de încântat de ideea educatoarelor şi a părinţilor de a face o grădiniţă nouă cu bani adunaţi de pe Facebook.
„Ştim situaţia, suntem conştienţi, dar nu poate face fiecare cum îl duce capul. Trebuie să vină să facă cerere, să facă proiect. Nu primeşti autorizaţie dacă nu îndeplineşti normele europene”, a spus primarul Corjuc.
Cu toate că s-au investit bani într-o clădire veche de peste un secol, primarul Dumitru Corjuc este de părere că banii s-au dat degeaba. „S-a mai investit odată bani, dar degeaba. Trebuie construcţie nouă”, a spus primarul, care a mai menţionat că „există deja un proiect pentru o nouă grădiniţă în sat, dar într-o altă locaţie”.
(28 sep 2011, 13:27:54
Sa le fie rusine primariei !!! Doar bani sunt de la guvern ptt scoli si gradinite dar se folosesc in alte parti.......... ?? daca erau copii sau nepotii d-lui primar la acea gradinita sigur era deja o gradinita noua!!! L-as intreba pe dumnealui siar trimite copii sau nepotii in conditiile alea mai ales iarna!! In orice alte sate si comue se poate numai la noi nu!!!
D-le primar la iarna aducem copii la primarie in sala de sedinta sa facem orele ca in gradinita actuala nu se poate!!