Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 26 sep 2011 - Anul XVI, nr. 227 (4825)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Hotărâre

Despăgubiri de aproape 85.000 de euro, câştigate în sala de judecată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lupta proprietarilor de terenuri din zona viitoarei şosele de centură a Sucevei cu instituţiile statului a atins un nou prag. După multe tergiversări şi nemulţumiri, unul dintre proprietari a primit o veste favorabilă, care poate fi luată ca exemplu şi de ceilalţi nemulţumiţi.

Săptămâna trecută, Secţia Civilă a Tribunalului Suceava a admis cererea formulată de soţii Vasile şi Violeta Macovei, din Mihoveni-Şcheia, şi a obligat statul român la plata a 352.450 de lei, aproximativ 85.000 de euro, sumă la care se adaugă dobânda legală aferentă calculată cu începere de la data introducerii acţiunii, respectiv 3 iunie 2011, şi până la achitarea efectivă a debitului.

În motivarea cererii de somare de plată înaintată de soţii Macovei împotriva statului român, reprezentat de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, prin Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi, aceştia invocă mai multe nereguli.

„Pentru imobilul expropriat am formulat cerere de plată a despăgubirilor în termenul legal, depunând totodată toate actele referitoare la dreptul nostru de proprietate asupra imobilului. Comisia de acordare a despăgubirilor a stabilit prin Procesul Verbal nr. 119 din 21 ianuarie 2011 că dosarul de despăgubire este complet, dispunând consemnarea sumei de 352.450 de lei pe numele nostru în termenul legal de 90 de zile, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Pârâta nu a achitat despăgubirea chiar dacă efectuează lucrări constând în excavaţii şi transportul pământului încă de acum câteva luni de zile”, au arătat soţii Macovei.

 

·        „Instanţa, singura cale pentru ca oamenii să-şi recupereze drepturile cuvenite”

 

Chiar dacă decizia Tribunalului Suceava mai poate fi atacată cu cerere de anulare, atât proprietarul suprafeţei de 5.528 de mp expropriată de pe viitorul traseu al şoselei de centură, cât şi avocatul care l-a reprezentat în instanţă, Daniel Adrian Corduneanu, sunt de părere că s-a reparat o mare nedreptate.

„Este primul caz care ajunge în instanţă, iar decizia luată de judecători dovedeşte că percepţia oamenilor că a te lupta cu statul este o acţiune fără sorţi de izbândă nu are nici o bază reală. Singura variantă prin care oamenii, titularii terenurilor expropriate, îşi pot recupera drepturile este acela de a acţiona în instanţă statul român. Iar decizia în cazul soţilor Macovei este un punct de plecare important”, a opinat avocatul Daniel Adrian Corduneanu.

În afara celor 352.450 de lei şi a dobânzii legale, debitorul CNADNR a fost obligat şi la plata sumei de 1.039,3 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

În afara soţilor Vasile şi Violeta Macovei, în aceeaşi situaţie, de a le fi acceptată acordarea despăgubirilor în baza vechii legi, se află alţi 21 de titulari de terenuri. Până acum, nici unul dintre aceştia nu a apelat la Justiţie pentru a-şi câştiga drepturile băneşti.

 

Alte 500 de procese, în pregătire

Situaţia stă total diferit în cazul altor aproape 500 de titulari de terenuri din Moara, Ipoteşti, Suceava, Pătrăuţi şi Şcheia care urmează a fi despăgubiţi în baza Legii 255/2010. Dacă acceptă sumele propuse de statul român, aceştia vor primi chiar şi de 75 de ori mai puţini bani decât ceilalţi proprietari deja despăgubiţi. Deocamdată, aceştia trebuie să aştepte finalizarea tuturor etapelor legale, iar la final, dacă nu sunt mulţumiţi, se pot adresa instanţelor de judecată.

„Persoanele nemulţumite de sumele propuse se pot adresa Tribunalului Suceava în termen de trei ani, acţiunea fiind scutită de taxă de timbru. Foarte important de ştiut este că dacă nu vor parcurge etapele descrise, proprietarii de terenuri nemulţumiţi de cuantumul despăgubirilor nu vor putea acţiona în instanţă statul român”, a declarat avocatul Silvia Tudor.

Şoseaua de centură are o lungime de 13,2 km, iar exproprierile şi lucrările au fost programate pe trei tronsoane. Modificarea legii privind exproprierile a provocat adevărate mişcări sociale, lucrările la şoseaua de centură fiind blocate de mai multe ori de persoanele nemulţumite că vor încasa sume nesemnificative pentru terenurile luate de statul român.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Despăgubiri de aproape 85.000 de euro, câştigate în sala de judecată.
 Vizualizări articol: 2442 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Despăgubiri de aproape 85.000 de euro, câştigate în sala de judecată3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei