Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 24 sep 2011 - Anul XVI, nr. 226 (4824)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În secolul XXI

Sute de elevi vin la şcoală cu apă de acasă şi nu au unde se spăla pe mâini

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În secolul XXI, sute de elevi vin la şcoală cu apă de acasă şi nu au unde se spăla pe mâini. În situaţii greu de imaginat pentru perioada în care trăim sunt şi câteva mii de copii care învaţă în unităţi cu toalete insalubre sau săli de clasă lăsate în paragină. Şcolile sunt deschise şi îşi primesc eleviila studii, cu toate că autorităţile sanitare nu le-au dat autorizaţie de funcţionare.

Un raport întocmit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava în urma unui control realizat în perioada 5 – 9 septembrie arată dezastrul din sistemul educaţional din judeţ: din 181 de unităţi şcolare verificate, 126 nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, două au primit acest aviz, dar cu plan de conformare,  adică numai cu condiţia de a remedia deficienţele într-un anumit interval de timp, iar 53 nu dispun deloc de autorizaţie sanitară de funcţionare.

 

Toalete mizere, în care lipseşte până şi săpunul

Din cele 181 de unităţi de învăţământ verificate, 136 sunt din mediul rural, iar 45 din mediul urban. Cele mai grave probleme identificate sunt legate de lipsa apei potabile. Astfel, 47 de şcoli nu au apă potabilă curentă, aprovizionându-se de la fântână, cu găleata, în timp ce 19 nu au nici o sursă de apă, ceea ce înseamnă că elevii, care stau la şcoală câteva ore pe zi, beau sau se spală pe mâini din sticluţele aduse special de acasă, după cum au constatat inspectorii sanitari.

În 113 unităţi de învăţământ, lipsa unor grupuri sanitare prevăzute cu apă şi canalizare este o altă problemă majoră. Dotarea cu stocuri insuficiente de săpun pentru mâini este un alt neajuns, depistat în 43 dintre şcolile verificate. În acelaşi timp, în 18 unităţi de învăţământ nu există rezerve satisfăcătoare de materiale de curăţenie şi dezinfecţie. Totodată, 25 de şcoli nu au sisteme corespunzătoare pentru evacuarea reziduurilor, iar în 37 nu s-a efectuat dezinfecţia şi deratizarea odată cu începerea noului an şcolar.

Dotarea cu mobilier învechit şi uzat este o altă problemă, întâlnită în 15 dintre unităţile şcolare supuse controlului. De asemenea, în opt şcoli, sălile de clasă sunt neigienizate, cu pereţi coşcoviţi şi plini de mucegai, mai arată rezultatele verificărilor.

 

Deficienţe vechi de ani de zile, dar nici una sancţionată

De menţionat că aceste deficienţe nu reprezintă nici o noutate pentru responsabilii DSP, care le cunosc de ani de zile. Deşi nu vor elibera niciodată aviz de funcţionare, cel puţin atâta timp cât nu există apă potabilă şi canalizare, cei din conducerea instituţiei nu emit nici dispoziţie de închidere, explicând că nu vor să le restricţioneze copiilor accesul la educaţie. Şcolile identificate de inspectorii sanitari cu probleme majore nu au primit la finele verificărilor decât cel mult un avertisment.

În total, după controlul din perioada 5 – 9 septembrie, responsabilii DSP au dat 27 de avertismente, pentru ca în restul cazurilor să se limiteze la a face câteva recomandări, şi mai uşor de ignorat de directorii de şcoli, care se justifică prin lipsa fondurilor pentru condiţiile dezastruoase în care sunt obligaţi copiii să înveţe.

„Directorii nu pot remedia aceste deficienţe deoarece nu au bani, iar nouă nu ne rămâne decât să-i înţelegem”, spune şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Ludovic Abiţei, care, deşi vorbim de instituţii publice şi de abateri foarte grave la normele de igienă sanitară,refuză să nominalizeze şcolile cu probleme, susţinândcă informaţiile sunt clasificate şi de aceea nu poate da exemple concrete.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de elevi vin la şcoală cu apă de acasă şi nu au unde se spăla pe mâini.
 Vizualizări articol: 1475 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sute de elevi vin la şcoală cu apă de acasă şi nu au unde se spăla pe mâini5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Alexx trimis de
(24 sep 2011, 20:23:31
traim bine
2.   Traiti bine cu pretentii mari trimis de
(25 sep 2011, 00:50:39
Lasati vrajeala pe cazurile de saracie din Romania! Eu de ex. daca am nevoie de cineva sa ma ajute la munca si il platesc la pretul de Romania 70-80 lei/zi credeti ca gasesc pe cineva? Va zic eu ca nu! Daca chemi o firma din Romania sa -ti puna termopane, cati nervi iti faci cu ei si ce treaba de calitate iti fac aia?! Si cate drumuri bati la ei ca sa-ti faca lucrarea....? Mai terminati cu saracia din Romania.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei