Cine şi-ar fi închipuit că uitatele cojoace şi bundiţe de astrahan cu bordură brodată vor face furori pe podiumurile din Capitala Modei, Paris?
În comuna suceveană Straja, bucătăria de vară a lui Constantin Juravle a devenit de câteva luni atelier de creaţie de modă pentru designerul francez Philippe Guilet. Într-o cameră mică şi strâmtă, cu lumină „chioară”, de la ora 4 dimineaţa şi până seara, când se lasă întunericul, Constantin Juravle, sau Costan Zgripţu, aşa cum îl ştiu oamenii din Straja, buchiseşte schiţe de cojoace, veste, cape sau fuste, trimise de la Paris de Philippe Guilet şi le transformă în obiecte vestimentare.
S-a trezit cu Philippe Guilet la el în bătătură
Totul a pornit cu câteva luni în urmă, când Constantin Juravle s-a trezit acasă, la Straja, chiar cu creatorul de modă Philippe Guilet, însoţit de alte câteva persoane. „Au venit prima oară şi s-au uitat la ceea ce lucrez, ca apoi, la două-trei luni de zile după, să vină din nou la mine, cu modelele şi să mă întrebe dacă vreau să le lucrez pentru el. I-a plăcut ce lucrez”, a spus cojocarul.
Cei doi au bătut palma, iar Constantin Juravle s-a apucat de lucru, iar la ora actuală o comandă a fost deja livrată, iar o alta este în lucru şi mâine trebuie să fie trimisă la Paris. „Acuma lucrez la o rochiţă din piele box albă, cu broderie, la un palton de astrahan cu box aurie şi broderie, la fustă din astrahan, tot cu piele box aurie şi un corset din piele box aurie. Paltonul, fusta şi corsetul sunt costum”, a mai spus Constantin Juravle.
Tiparele, pielea, astrahanul, pe toate le primeşte din Franţa. Vin la poarta casei sale, cu curieratul rapid, trimise prin Ambasada Franţei la Bucureşti. „Eu folosesc doar aţa mea şi cos, atât. Ei îmi trimit modelele, mărimea, materialele cu care să lucrez şi eu le execut”. Broderiile de pe piesele create de Constantin Juravle sunt toate realizate manual. „Broderiile sunt lucrate de două femei din Vicov. Una le desenează, alta le coase, iar eu le aplic pe haine”, a spus cojocarul din Straja.
În noiembrie, merge la Paris să-şi vadă lucrările pe podiumul din Capitala Modei
Comenzile sunt elaborate, se lucrează la detaliu, şi pentru o piesă cap-coadă cojocarul are de lucrat aproximativ o săptămână. Până mâine trebuie să termine şi cea de-a doua comandă pentru Philippe Guilet. „Până sâmbătă trebuie să termin un mantou, o fustă şi o capă de astrahan şi o vestă şi o fustă din piele box albă şi trebuie să le trimit”, a spus cojocarul Constantin Juravle.
Constantin Juravle nu ştie cum a aflat Philippe Guilet de el. A participat la o singură expoziţie şi probabil că acolo cineva i-a văzut lucrările. Tot ce ştie este că s-a trezit acasă cu Philippe Guilet şi că în luna noiembrie a fost invitat la Paris, acolo unde va vedea întreaga colecţie pe podium. „M-a invitat la sfârşitul lui noiembrie la Paris şi o să merg acolo să văd pe scenă hainele pe care le-am făcut”, a spus Constantin Juravle râzând.
Cât despre preţ, cojocarul spune că încă nu a discutat cu designerul francez cât îi va plăti pentru noua colecţie, însă când se vor întâlni vor stabili şi acest lucru.
Soţia lui Constantin Juravle a declarat că nu s-a aşteptat niciodată ca soţul să lucreze pentru case de modă din Paris. „Când i s-a propus asta chiar ne certam, că eu i-am zis că avem atâtea treburi în gospodărie, animale, agricultură şi nu o să mai aibă timp şi de asta”, a spus Mafta Juravle.
Constantin Juravle a învăţat meserie de la tatăl şi de la bunicul său, amândoi au fost cojocari. „Băieţii mei, până să meargă la liceu, la facultate, au mai cusut, acuma nu mai lucrează”, a mai spus cojocarul.
Philippe Guilet a lucrat cu nume grele din moda internaţională
Îndrăgostit până peste cap de România, francezul Philippe Guilet a venit pentru prima dată în România în 2007, când a devenit directorul artistic al Ambasadei Franţei în România.
Designerul a lucrat cu nume grele din moda internaţională, printre care Paul Lagerfeld, Jean Paul Gaultier sau Donna Karan.
(23 sep 2011, 15:29:37
Cat priveste pe domnu' Juravle cred ca face multa reclama Bucovinei decat trambitasul de Gheorghe Flutur cu proiectele lui aiuristice) Bravo tataie !