O femeie în vârstă de 55 de ani, din municipiul Suceava, ajunsă la spital, după ce a fost lovită de un autoturism în timp ce traversa bulevardul George Enescu, pe trecerea de pietoni, a aflat la externare că va trebui să plătească spitalizarea, întrucât şoferul vinovat nu a fost identificat de poliţişti, iar şansele ca acesta să mai fie prins sunt foarte mici.
Legislaţia în domeniul sanitar prevede ca în cazul agresiunilor ori al accidentelor rutiere, cheltuielile de spitalizare ale victimelor să fie suportate de către persoanele vinovate, însă nu se specifică cine plăteşte în cazul în care faptele rămân cu autori necunoscuţi.
Aşa s-a întâmplat şi în cazul Ilenei Coroamă, care, vinerea trecută, în jurul orei 15.30, era împreună cu soţul ei, nevăzător, şi traversau pe trecerea de pietoni din cartierul sucevean George Enescu, din faţa staţiei de autobuz din zona „Curcubeu”, în momentul în care femeia a fost lovită de un autoturism, al cărui şofer şi-a continuat drumul.
Femeia a ajuns la Spitalul Judeţean cu mai multe leziuni la degetele piciorului stâng, fiind internată în secţia de Ortopedie–Traumatologie.
„Sunt alţii care stau câte şase săptămâni în spital, aceia ce fac, îşi vând casa?”
După patru zile în spital, medicii i-au dat drumul acasă, însă, la externare, a primit un deviz cu cheltuielile de spitalizare pe care trebuie să le plătească. Cheltuieli cu hrana, cu medicamentele, materiale sanitare, cu analizele, cu cazarea în spital etc., în total 1.120 de lei. În doar patru zile.
„Nici nu mă gândeam că pot să plătesc spitalul, dacă eu toată viaţa am plătit asigurările de sănătate şi până şi acum îmi opreşte din pensie. De unde să-l iau pe şofer, de ce să plătesc eu?! Sunt alţii care stau câte şase săptămâni în spital, aceia ce fac, îşi vând casa?”, era revoltată pacienta.
Dacă spunea că i-a căzut un dulap peste picior, nu mai plătea nimic
Paradoxul e că dacă ar fi declarat că a fost victima unui accident casnic, că, de exemplu, i-a căzut un dulap peste picior, Ileana Coroamă nu ar mai fi avut de plătit spitalizarea, cheltuielile urmând să fie suportate din bugetul statului.
Femeia mărturiseşte că nu a reţinut numărul la maşină şi despre marcă nu e foarte sigură. Iniţial, după ce a fost călcată cu roata pe piciorul stâng, a crezut că nu e nimic grav şi a plecat cu soţul ei acasă. Câteva ore mai târziu, durerile au devenit tot mai puternice, iar laba piciorului a început să se umfle, motiv pentru care victima a venit la spital.
Culmea, accidentul s-a petrecut pe timp de zi, iar în zona trecerii de pietoni sunt instalate două camere de supraveghere video. Una dintre ele nu mergea, iar cealaltă, care se roteşte, era îndreptată în altă direcţie.
Cine plăteşte?
Conducerea Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava recunoaşte că e o situaţie ingrată şi pune totul pe seama legislaţiei lacunare, care nu precizează expres ce se întâmplă în astfel de situaţii, precum cea a Ilenei Coroamă, în care vinovatul nu e de găsit şi nu se ştie cine plăteşte cheltuielile de spitalizare.
Dacă şoferul ar fi fost identificat, spitalul s-ar fi constituit parte civilă şi şi-ar fi recuperat cheltuielile de spitalizare.
Jurista spitalului, Antoneta Nicoleta Burda, îi dă speranţe pacientei şi susţine că atâta timp cât legislaţia prevede că cel vinovat trebuie să plătească cheltuielile de spitalizare ale victimei, iar aceasta a depus plângere în termen de 60 de zile la poliţie, Ileana Coroamă este acoperită legal şi nu poate fi pusă la plată.
Rămâne de văzut până la urmă dacă pacienta în cauză va fi victimă de două ori, o dată în urma accidentului, a doua oară în urma spitalizării.
Între timp, pe holurile spitalului circulă tot felul de poveşti. Chiar în salonul în care a fost internată Ileana Coroamă, se vorbea acum două zile despre un bătrân care, atunci când a aflat la externare că are de plătit spitalizarea 140 de milioane de lei vechi, a făcut infarct.
(23 sep 2011, 11:17:30