Un sucevean stabilit de câţiva ani în Grecia a fost diagnosticat la întoarcerea în ţară cu malarie. Bărbatul a fost internat iniţial la Spitalul Judeţean de Urgenţă, în secţia de Gastroenterologie, de unde a fost transferat la Bucureşti, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş”.
Viorel B., în vârstă de 51 de ani, din Mereni - Plopeni, s-a aflat în perioada 1 septembrie 2008 – 1 septembrie 2011, în Grecia, la muncă. În data de 2 septembrie 2011 bărbatul a revenit în ţară, dar la scurt timp a ajuns la spital, în Suceava, din cauza unei hemoragii digestive. După o serie de consulturi şi investigaţii, medicii au ridicat suspiciunea de malarie, iar pe data de 16 septembrie l-au trimis în Capitală, cu o ambulanţă, unde, în urma unor analize specifice, diagnosticul a fost confirmat. Viorel B. a fost depistat cu malarie plasmodium vivax, cea mai răspândită specie (dintre cele patru) a parazitului care provoacă malaria la om.
Avertisment pentru turişti
Directorul medical al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, Cătălina Zorescu, a reamintit ieri persoanelor care aleg să călătorească în Grecia că, în această ţară, au fost înregistrate cazuri de malarie.
Având în vedere această situaţie, medicul a recomandat populaţiei să fie mai atentă în ceea ce priveşte măsurile de protecţie împotriva ţânţarilor, respectiv să utilizeze produsele repelente care se aplică pe piele împotriva acestor insecte (creme, geluri, spray-uri). Deoarece cazurile de malarie înregistrate sunt limitate ca număr, nu se recomandă profilaxia medicamentoasă antimalarică.
Cum se manifestă malaria
Primele semne ale malariei sunt febră, transpiraţie, stare generală alterată şi frisoane (în funcţie de tipul de malarie). În stadiile precoce, simptomele malariei sunt similare cu ale altor infecţii bacteriene sau virale, cum ar fi febră, frisoane, cefalee, transpiraţii, astenie, greţuri, vărsături. Severitatea simptomelor depinde şi de starea generală de sănătate a pacientului, dar şi de tipul particular al parazitului.
Nediagnosticată şi netratată la timp, malaria poate evolua sever cu alterarea stării de conştienţă, paralizii, convulsii, comă, insuficienţă renală sau insuficienţă respiratorie.