Spitalul din Rădăuţi nu are în dulapul de urgenţă ser antiviperin. Conducerea unităţii a decis să nu-l achiziţioneze din cauza preţului destul de mare, circa 250 de lei fiola, şi a perioadei scurte de valabilitate. În lipsa acestui antidot, persoanelor muşcate de şarpe din zonă le trebuie putere şi noroc să reziste până la Suceava, unde medicii dispun de serul salvator.
Directorul Spitalului Rădăuţi, Dorin Tibeică, spune că până acum nu a avut cazuri de pacienţi muşcaţi de şarpe, dar în această săptămână a făcut demersuri pentru achiziţionarea antidotului. Iniţiativa a venit după ce în zonă au ajuns angajaţii unei firme de prospecţiuni, care s-au interesat la conducerea unităţii dacă serul există şi ar putea fi administrat în caz de necesitate.
Spitalul din Rădăuţi este singurul prins pe picior greşit la acest capitol, toate celelalte unităţi spitaliceşti având grijă să şi-l procure din timp. La Fălticeni există patru fiole, la Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc câte două, la Vatra Dornei trei, iar la Suceava cel puţin zece.
Serul antiviperin se administrează cât mai repede, de preferat în primele patru ore de la muşcătura de şarpe. Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Suceava recomandă tuturor spitalelor din judeţ să-l achiziţioneze, pentru orice eventualitate. „Serul antiviperin este nerentabil, deoarece costă mult şi expiră repede. Se poate ca el să nu fie utilizat şi să-şi piardă valabilitatea, dar mai bine să-l ai şi să nu-ţi trebuiască, fiindcă salvează vieţi”, a spus purtătorul de cuvânt al instituţiei, Adrian Popescu.
În această vară, numai la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava au ajuns trei persoane muşcate de şarpe (printre care doi copii), ultimul caz fiind înregistrat la finele săptămânii trecute.