35.000 de doze de vaccin antigripal au fost solicitate ministerului de resort, într-o primă tranşă, de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, pentru sezonul 2011-2012. Aşa a informat, ieri, directorul medical adjunct al unităţii, dr. Cătălina Zorescu, care a precizat că serul care urmează a fi administrat gratuit populaţiei este identic cu cel din sezonul trecut şi asigură imunitate atât pentru gripa nouă, cu virus de tip AH1N1, cât şi pentru gripa obişnuită, de tip AH3N2 sau de tip B.
„Este pentru prima dată în istoria preparării vaccinului antigripal când compoziţia rămâne neschimbată. Compoziţia nu a fost modificată deoarece s-a constatat că, în continuare, sunt în circulaţie tulpinile gripale de anul trecut”, a spus responsabilul DSP Suceava.
Cătălina Zorescu a sfătuit populaţia să se vaccineze şi în acest an, deoarece, în urma studiilor, specialiştii au constatat că imunitatea asigurată prin vaccin scade în timp. Astfel, imunitatea împotriva AH1N1 dispare în şase luni, iar cea împotriva gripei obişnuite se pierde în decurs de un an.
Obezii, incluşi în categoriile de persoane care au dreptul la vaccin gratuit
Adjunctul Direcţiei de Sănătate Publică a arătat că, în premieră, pentru sezonul 2011-2012, au fost incluse în categoriile de persoane cu risc crescut de îmbolnăvire şi care au dreptul la gratuitate şi obezii. Cătălina Zorescu a adăugat că, tot pentru prima dată, se recomandă şi vaccinarea gravidelor indiferent de luna de sarcină, întrucât beneficiile sunt mai mari decât posibilele riscuri. „Până acum, vaccinarea la gravide era indicată în trimestrele II, III de sarcină, dar acum acest lucru nu mai este valabil”, a spus medicul sucevean.
Primul lot de 35.000 de doze de vaccin antigripal va sosi la Suceava până în data de 15 octombrie. Dozele de vaccin vor fi distribuite medicilor de familie din judeţ, în ale căror cabinete se va face şi în acest an administrarea serului.
Anul trecut, Direcţia de Sănătate Publică a primit de la ministerul de resort, pentru imunizarea gratuită a populaţiei incluse în categoriile de risc, 75.000 de doze de vaccin antigripal. Dintre acestea, 5.000 au rămas nefolosite şi au fost distruse.