Bucovina este un ţinut de vis şi merită o promovare mai puternică. Aceasta este concluzia la care au ajuns ziariştii de turism membri ai Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism, care s-au aflat pentru două zile în judeţul Suceava. Dacă în prima zi au vizitat mănăstirile Voroneţ, Moldoviţa şi Suceviţa, un atelier de ceramică din Marginea şi s-au plimbat cu mocăniţa şi cu căruţele, în cursul zilei de ieri cei peste 200 de ziarişti de turism din întreaga lume s-au putut plimba cu pluta pe Bistriţa Aurie sau să facă river rafting. Ajunşi ieri la Ciocăneşti, jurnaliştii de turism s-au îmbarcat pe cele şase plute puse la dispoziţie de primărie, călătoria de câţiva kilometri pe Bistriţa Aurie fiind o experienţă unică, aşa cum a declarat majoritatea. Mai mult, ziariştii străini au avut posibilitatea să populeze cu păstrăv râul Bistriţa, pentru aceasta Direcţia Silvică asigurând circa 2.000 de peşti.
Călătoria pe Bistriţa nu a fost lipsită de peripeţii, nivelul scăzut al apei făcând ca plutele să se blocheze de două ori, fiind necesară intervenţia unui tractor pentru a le readuce pe cursul apei. Cu toate acestea, jurnaliştii de turism s-au declarat extrem de încântaţi de această experienţă, spunând că au avut parte de „un lucru unic până acum”. După plimbarea cu pluta, jurnaliştii de turism au vizitat „cea mai frumoasă casă tradiţională” din Ciocăneşti, acolo unde au fost întâmpinaţi de localnici îmbrăcaţi în costume populare şi unde au putut asista la demonstraţii de încondeiat ouă, de ţesut sau de tors. Ultima oprire a ziariştilor de turism a fost la o masă tradiţională, aceştia fiind serviţi, printre altele, cu păstrăv, taur la proţap, balmoş, brânză cu smântână şi alte produse tradiţionale. Aici, jurnaliştii au fost întâmpinaţi cu cântec de buciume şi au putut să-i vadă la lucru pe meşteşugarii care lucrează lemnul. Nu în ultimul rând, trebuie spus că ziariştii de turism din întreaga lume s-au declarat extrem de încântaţi de cadoul primit din partea administraţiei judeţe, respectiv un album cu fotografiile de la acţiunile la care au participat în timpul vizitei în judeţul Suceava.
Ospitalitatea localnicilor, unul dintre atuurile Bucovinei
La finalul vizitei în judeţul Suceava, preşedintele Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism (FIJET), Tijani Haddad, a declarat că „experienţa a fost fantastică”, precizând că aceasta este opinia tuturor jurnaliştilor de turism.
„Toată lumea este fericită, toată lumea a petrecut minunat. Primirea a fost grozavă, organizarea a fost perfectă, iar mâncarea şi totul de aici a fost din abundenţă. Şi am apreciat în mod deosebit ospitalitatea. Ceea ce mi-a plăcut a fost participarea localnicilor, care erau primitori peste tot pe unde am mers. Acesta este un lucru fantastic şi aşa trebuie să fie turismul”, a declarat Tijani Haddad.
El a spus că plimbarea cu pluta pe râul Bistriţa a fost una dintre activităţile care i-au plăcut cel mai mult, arătând că deşi au fost unele „momente mai grele”, în mod sigur acestea vor rămâne în memoria jurnaliştilor.
„Cred că turiştii ar trebui să vină aici. Nouă ne-a plăcut foarte mult. Bucovina este fantastică. Sunt convins că turiştii vor veni aici dacă România va da mai multă atenţie infrastructurii de aici şi accesului spre această zonă. Şi nu în ultimul rând ar trebui promovată mai mult această zonă. Cred că România ar trebui să investească mai mult în promovarea acestei zone”, a declarat preşedintele FIJET.
La rândul său, un ziarist al unei agenţii de ştiri din Los Angeles, SUA, Jim Thompson, a spus că zilele petrecute în judeţul Suceava „au fost fantastice”, adăugând că îşi doreşte să se reîntoarcă în Bucovina. „Iubesc Bucovina, pentru că sunt foarte multe lucruri de văzut şi de făcut. Nu am reuşit să le văd şi să le fac pe toate şi din acest motiv vreau să mă întorc”, a spus ziaristul american.
Flutur: „Bucovina are un potenţial uriaş, mult mai mare decât orice regiune”
În ceea ce-l priveşte pe preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, acesta a declarat că jurnaliştii de turism din întreaga lume au putut să vadă în cele două zile adevăratul sat tradiţional din România, cu obiceiuri, tradiţii şi cu o gastronomie autentică. Flutur a spus că Bucovina este zona unde oaspeţii pot avea parte de toate formele de turism, de la cel activ şi până la cel cultural şi religios. „Bucovina are un potenţial uriaş, mult mai mare decât orice regiune. Şi se pot observa în primul rând satele vii şi sătenii ieşiţi în straie de sărbătoare. În alte zone aceste lucruri au dispărut. Fie localnicii sunt veniţi din alte părţi, fie nu mai sunt tradiţii, fie este nevoie de firme de catering care să improvizeze ceva. Aici nu este nevoie nici de repetiţie, nici de firme de catering. Interesul oamenilor este să vină să participe cu tot ce au ei mai frumos la casele lor pentru a-i primi pe musafiri”, a spus Flutur.
Întrebat dacă Bucovina poate depăşi Valea Prahovei ca potenţial turistic, şeful administraţiei judeţene a spus că „eu cred că şi până acum am depăşit Valea Prahovei. Dar nu am ştiut să ne organizăm foarte bine, iar potenţialul uriaş pe care îl avem nu a putut fi valorificat sau nu s-a dorit să fie valorificat. Nu am nimic cu celelalte zone din ţară, dar atât timp cât satul românesc din Bucovina participă efectiv pentru a arăta ce e frumos, eu cred că mai mult nu le trebuie turiştilor”.
(22 sep 2011, 13:10:32
BANDA LUI BODNARAS A LU'BODNARENKO,A AVUT GRIJA SA O NIMICEASCA,PRACTIC.
NUMAI DIRECTORII SI SEFII FALIMENTARI,SUNT UN ARGUMENT DESTUL DE SOLID!!!!!
NU MAI PUNEM LA SOCOTEALA SI SLUGOAIELE,AFERENTE.