Medicii de familie ar putea fi recompensaţi în cazul în care nu vor elibera trimiteri de internare pacienţilor pe care îi au înscrişi pe listă.
Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, intenţionează ca de anul viitor să ofere anumite stimulente medicilor care aleg să consulte şi să trateze pacienţii la cabinet şi nu-i trimit să se interneze în spital.
“Medicina de familie este cea mai importantă forţă din sistemul sanitar. În cabinetele medicilor de familie ar trebui să se rezolve 85% din problemele de sănătate ale românilor”, a declarat Ritli Ladislau, care a adăugat că, la fundamentarea bugetului pentru anul viitor, îşi propune majorarea procentului alocat acestui domeniu care, în prezent, este subfinanţat.
„O atitudine responsabilă, în concordanţă cu normele europene, care pun accent pe medicina primară”
Secretarul Asociaţiei Medicilor de Familie Suceava, dr. Irina Badrajan, salută proiectul ministrului Sănătăţii, apreciind că o creştere a bugetului alocat acestui segment va eficientiza activitatea, iar în final va reduce cheltuielile din sistem, aşa cum de altfel îşi doresc guvernanţii.
„De-a lungul timpului ne-am străduit să arătăm că medicina de familie este un eşalon foarte puternic, care poate degreva spitalele de internări nejustificate, prin rezolvarea în cabinetele noastre a unui număr cât mai mare de cazuri. Suntem capabili să facem medicină de calitate şi, în plus, suntem singurii care asigură şi profilaxia bolilor. Medicina de familie trebuie întărită, iar acest lucru nu se poate face fără bani. Majorarea fondurilor avute în vedere de actualul ministru al Sănătăţii este o atitudine responsabilă, în concordanţă cu normele europene, care pun accent pe medicina primară”, a spus dr. Badrajan.
1.500 de lei, câştigul lunar al unui medic primar de familie cu 1.800 de înscrişi pe liste
Irina Badrajan a arătat că, în momentul de faţă, medicina de familie din sistemul sanitar sucevean este plătită să funcţioneze la cote de avarie, iar întreţinerea cabinetelor cu banii primiţi de la Casa de Asigurări de Sănătate este un factor continuu de stres pentru doctori. Şi asta, în condiţiile în care, de exemplu, un medic primar de medicină de familie, cu 1.800 de înscrişi pe liste şi un venit lunar pe cabinet de 8.600 de lei, câştigă la finele unei luni de muncă circa 1.500 de lei, aceştia fiind banii care îi mai rămân după ce îşi plăteşte toate cheltuielile.
În acest context, dr. Badrajan a apreciat că stimulentele financiare care ar putea fi acordate de la anul sunt binevenite şi vor creşte calitatea actului medical. „Dacă plata este mică şi interesul este mai scăzut. Dacă ai conştiinţă rezolvi pacientul, dar aici intervin şi alţi factori, cum ar fi stresul la care este supus medicul din cauza lipsei fondurilor sau presiunea bolnavului asupra medicului de a-i elibera un bilet de internare. Fiind altfel stimulaţi, doctorii nu vor mai ceda atât de uşor. Medicii de familie care trimit inutil la spital ar trebui sancţionaţi”, a mai spus secretarul Asociaţiei Medicilor de Familie Suceava.
(21 sep 2011, 14:41:51
STRESUL UNOR MEDICI SE DATOREAZA SI FAPTULUI,CA SE INGRIJOREAZA NESTIIND DACA VOR PRINDE TIMP FRUMOS CAND ISI PLIMBA FAMILIILE PRIN TARI EXOTICESAU,DACA COPIII LOR VOR TERMINA CU BINE STUDIILE IN STRINATAE.
ALTA GRIJA AR FI SI ACHIZITIILE DUBIOASE PE CABINET,PE LANGA CONSUMABILE CARE SUNT IN CANTITATI DELOC NEGLIJABILE.
NU TREBUIE OMIS NICI TROCURILE CU FARMACIILE,DACA NU CURGE,BAREMI SA PICURE.
DESPRE ,,OMERTA'' IN CAZUL ,,APEI POTABILE'' ,A POLUARII MEDIULUI, A VACCINURILOR EXPIRATE SI A SUBSTANTELOR TOXICE SI PERICULOASE INGROPATE TE MIRI UNDE,D-NA SECRETAR DE ASOCIATIE, CEARE DE SPUS?CANDVA FACEA REFERIRE LA CERNOBIL,OMITAND ,,CERNOBALUL'' AUTOHTON.
E USOR A SCRIE VERSURI,CAND NIMIC NU AI A SPUNE.....
UNOR MEDICI,POTI SA LE DAI CU T.I.R.-UL,CA TOT NU-I SATURI.
NU MAI AU RABDARE CU NOI,VOR SA FIM TERMINATI CAT MAI REPEDE,SI EI SE MIRA CUM DE MAI REZISTAM!
NU MOR CAII CAND VOR CAINII-VETI MAI AVEA MULTE INSOMNII SI PREA MULT DE LUPTAT-DACA VA VOR TINE BALAMALELE,BINEINTELES!
ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU!