miercuri, 21 sep 2011 - Anul XVI, nr. 223 (4821)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Valori şi condiţii

Cum se acordă subvenţiile pentru energie termică, gaze naturale şi lemne

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de mii de suceveni vor încasa şi în acest an ajutoare financiare pentru încălzirea locuinţelor, fie că este vorba de cei racordaţi la sistemul centralizat ori de cei care au sisteme de încălzire pe bază de gaz metan ori cu lemne. La fel ca şi în anii precedenţi, au fost stabilite limite de venit, însă vor apărea şi criterii legate de bunurile pe care le are fiecare familie.

 

Conform Ordonanţei 70 din 2011 privind măsurile de protecţie socială care se acordă în sezonul rece, în perioada 1 noiembrie 2011-31 martie 2012, în cazul beneficiarilor racordaţi la sistemul centralizat subvenţia reprezintă acoperirea unui procent din preţul gigacaloriei.

La nivelul municipiului Suceava, primăria va subvenţiona separat o parte din preţul gigacaloriei, astfel că pentru consumatori preţul acesteia va fi de 185 de lei, sumă din care se va scădea procentul acoperit prin subvenţiile oferite de stat. 

Conform Ordonanţei Guvernului, în funcţie de venit, beneficiarii pot avea parte de o compensare cuprinsă între 5 şi 90% din preţul energiei termice.

Astfel, în situaţia în care venitul net pe membru de familie este cuprins între 615,1 şi 786 de lei, subvenţia acoperă 5% din preţul energiei termice, în timp ce o subvenţionare de 10% pot primi familiile cu venit net pe membru cuprins între 540,1 şi 615 lei.

Procentul acoperit de la bugetul de stat creşte progresiv cu cât venitul din familie este mai mic, ajungând până la o subvenţionare de 90%, la familiile cu venit net pe membru de până în 155 de lei.

O situaţie specială este la persoanele singure, care încasează subvenţii până la o limită de venit de 1.082 de lei.

 

La gaze naturale şi lemn, limitele de venit sunt mai mici 

În cazul beneficiarilor care au sistem de încălzire cu gaze naturale, ajutoarele financiare se acordă în bani, limita maximă de venit net pe membru de familie fiind de 615 lei. Astfel, familiile ori persoanele singure care au venituri între 540,1 şi 615 lei vor beneficia de un ajutor de 19 lei pe lună, acesta crescând progresiv şi ajungând până la un maximum de 262 de lei, la familiile cu un venit de până în 155 de lei.

Cei care îşi încălzesc locuinţele cu lemne vor primi şi ei subvenţii, e drept, ceva mai mici.

Veniturile nete pe membru de familie ori pentru persoane singure sunt aceleaşi ca şi la ajutoarele financiare pentru gaze naturale, astfel că cei cu venituri între 540,1 şi 615  vor primi 16 lei lunar, celor cu venituri cuprinse între 425,1 lei şi 480 lei li se acordă lunar o sumă de 26 lei, în timp ce cei mai săraci beneficiari, cu venituri până în 155 de lei, vor avea parte de un ajutor financiar lunar de 54 de lei.

 

Listă cu bunuri care exclud beneficiarii de la subvenţii

În afara acestor limite de venit, acordarea compensărilor financiare în iarna 2011-2012 va mai depinde de un criteriu. Mai exact de o listă a bunurilor care îi vor exclude de la bani pe beneficiari.

De exemplu, cei care au şi alte proprietăţi decât locuinţa de domiciliu, cei care au autoturisme cu o vechime mai mică de zece ani, depozite bancare de peste de 3.000 de lei, peste două hectare de teren arabil, sau mai mult de trei bovine şi cinci porcine nu vor putea beneficia de subvenţii.

Această listă este deocamdată în faza de propunere şi urmează să fie publicată în următoarele zile în Monitorul Oficial. 

 

Primăriile au obligaţia de a verifica cel puţin 60% din declaraţiile pe proprie răspundere

Mirela Florea, directoarea Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale (AJPS) Suceava, instituţia prin care se acordă subvenţiile la nivel de judeţ, a precizat că şi în acest an declaraţiile tip vor fi trimise la primăriile de care aparţin beneficiarii şi vor fi completate de către aceştia pe proprie răspundere. Ca element de noutate, în acest an Ordonanţa de Guvern prevede ca verificarea datelor declarate pe propria răspundere să nu se mai facă aleatoriu, prin sondaj, ci la cel puţin 60% dintre beneficiari, această obligaţie revenind în sarcina personalului de la primării. Cei care vor fi descoperiţi că au dat declaraţii false vor rămâne fără subvenţii şi vor încasa şi amenzi.

Declaraţiile şi cererile privind solicitarea subvenţiei pentru încălzirea locuinţelor vor trebui completate şi depuse la primării, individual sau prin asociaţii de proprietari, până pe data de 15 octombrie.

 

Foarte mulţi beneficiari ai subvenţiilor pentru lemn

Conform datelor Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale, iarna trecută numărul beneficiarilor de subvenţii din judeţ a depăşit 50.000.

În medie, lunar, au fost câte 6.734 de beneficiari racordaţi la sistemul centralizat (majoritatea din municipiul Suceava), 2.822 cu sisteme de încălzire pe bază de gaze naturale şi 42.610 de beneficiari care au încasat subvenţii pentru încălzirea cu lemne.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum se acordă subvenţiile pentru energie termică, gaze naturale şi lemne.
 Vizualizări articol: 1126 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Cum se acordă subvenţiile pentru energie termică, gaze naturale şi lemne3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei