Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 sep 2011 - Anul XVI, nr. 222 (4820)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Pasiune şi afaceri

Un sucevean pune bazele unei ferme de sturioni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

"Au carnea cea mai bună, icrele cele mai de preţ, sunt cel mai greu de prins. De asta sunt şi cei mai căutaţi". Cam asta îţi spune orice pescar când îl întrebi de sturioni. Este peştele pentru care statul român a demarat în urmă cu câţiva ani un amplu program care prevedea popularea Dunării şi refacerea speciei de sturion, grav afectată de lucrările hidrotehnice. Iar dacă cineva credea că sturionul se va adapta şi în iazurile de la noi nu putea fi decât un pasionat, cineva născut cu microbul peştelui în sânge. Se numeşte Dan Marcu, iar pariul său pare să fie deja unul câştigător la jumătate de an după ce a adus primele exemplare în iazul pe care-l deţine la Mănăstioara, lângă Siret.

„Când le-am spus apropiaţilor ce am de gând să fac, mi-au recomandat să fiu prudent, asta că să nu-mi spună direct că e o nebunie. Dar am zis că trebuie să încerc”, aşa începe povestea primilor sturioni din judeţul Suceava.

Primul pas pe care Dan Marcu l-a făcut a fost acela de a efectua o serie de analize pentru apa în care urmau să ajungă sturionii. Cum aceasta corespundea din toate punctele de vedere, a luat legătura cu o fermă care oferea spre vânzare puiet. În scurt timp, iazul de la Mănăstioara a fost populat cu 1,8 tone de puiet de sturion. Se întâmpla în primăvara acestui an.

A venit apoi perioada de aşteptare, aceea în care trebuia urmărit dacă peştii se vor aclimatiza în noul habitat.

„I-am urmărit atent în toată această perioadă. Am observat că au luat în greutate, iar cel mai îmbucurător aspect este că mortalitatea a fost zero. Acum pot spune că s-au adaptat foarte bine aici. A fost un risc, mai ales că erau o mulţime de necunoscute legate de creşterea sturionilor şi de alţi factori colaterali. Dacă nu aş fi riscat, nu aş fi ştiut niciodată care este rezultatul”, a precizat Dan Marcu.

 

„Peste câţiva ani vreau să vând puiet de sturion”

Următorul pas este acela de a crea o fermă de sturioni, dar asta se va întâmpla, cel mai probabil, anul viitor. Chiar dacă preţul unui sturion este de şase ori mai mare decât al unui crap, spre exemplu, Dan Marcu este de părere că investiţia merită realizată. „Vreau să dezvolt această afacere, iar peste câţiva ani să pot vinde puiet de sturion. Sunt puţine zone în România unde se creşte sturion, iar în Moldova aproape deloc”, a spus Dan Marcu.

Deocamdată, în iazul de la Mănăstioara sturionii convieţuiesc alături de alte specii, cum ar fi crapul, carasul, somnul sau ştiuca, iar pescarii care îşi încearcă norocul pe cele aproape 5 hectare ale luciului de apă mai au uneori norocul să prindă şi astfel de exemplare.

Pentru a-şi proteja investiţia, Dan Marcu nu este de acord să le vândă pescarilor exemplare de sturion. Totuşi, dacă cineva ţine neapărat să cumpere un astfel de peşte trebuie să achite un preţ de 18 euro/kg. Sturionii devin cu adevărat valoroşi la maturitate, în jurul vârstei de 8 ani, când depun şi icrele. De altfel, caviarul, sau icrele negre, care rezultă de la femelele sturion se vinde pe piaţă cu preţuri care ating 1.400 de euro/kg.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un sucevean pune bazele unei ferme de sturioni.
 Vizualizări articol: 3189 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.46/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 24 voturi
Un sucevean pune bazele unei ferme de sturioni4.5524

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari trimis de
(20 sep 2011, 11:23:41
felicitari domnule si mult succes pe viitor...
2.   Articol trimis de
(20 sep 2011, 17:41:42
domnule Sandrino, vezi ca poti scrie si articole care sa faca cinste oamenilor ce traiesc pe plaiurile Bucovinei, nu numai articole la comanda, pentru bani?
3.   Hihi trimis de
(20 sep 2011, 20:35:02
Asta este o veste rea ca domnul Sandrinio scrie articole cinstite. Inseamna ca a venit criza si nimeni nu mai sare la cap cu banii pt un artcol comandat. Chiar suntem in criza!
4.   Bravo trimis de
(20 sep 2011, 22:34:16
ba dane daca vrei sa te imbbogatesti si mai mult si mai repede da-le ba niste shpan de inox sa vezi ce zdraveni se fac si sa vezi ca creste pretu ai sa vinzi cu 25 de euro kilu. ba gagiule tu nu vezi ca astia nu sunt in stare sa-si cumpere un kil de pulpe americanesti si tu vrei sa le dai sturion ...hai c-ai dat-o -n fasole baa
5.   Bravo cu bis trimis de
(21 sep 2011, 02:19:53
ia zii domnule sandrino,chiar gafezi la toate articolele pe care le scrii??mai documentezate un pic ca sar putea sa raspunzi pentru minciunile care le scrii cat mai des.Ial ca pe un sfat si dezminte cat de curand acest articol.Si,apropo documenteaza_teserios inainte de a scrie ,pentru ca eu cred ca monitorul se rusineaza cu minciuni.pa pe curand.
5.1  RE: Bravo cu bis trimis de
(21 sep 2011, 02:42:57
nu,,, greseala garantez ca nu e cu bani ue,numai ca adevarul este ca initziativa nui apartzine jiji,siiii 1800 de kg e sturion e putzin cam umflata nu crezi??
6.   Investitie mare.. trimis de
(21 sep 2011, 02:31:59
Articolul este foarte bun, merita toate laudele, doar ca ati omis sa spuneti ca acest proiect a fost realizat in mare parte cu ajutorul: Finantare U.E.... asa ca riscul investitiei de care se plange domnul Marcu este aproape inexistent tinand cont si de faptul ca o zi de pescuit pe acel iaz este de 100 ron, iar acum pentru 2 lei i-ati facut si putina reclama.
7.   Sturioni trimis de
( 4 oct 2011, 17:50:37
Sturioni aclimatizati in Moldova mai sunt, mai precis in Botosani, la Flamanzi, dar si in Neamt, unde exista si o ferma care vinde puiet. Puteti sa ne dati informatii cu privire la locatia acestui iaz??

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei