Preşedintele Fundaţiei Noi Citim, Monica Tatoiu, consideră că femeile ar trebui să fie reprezentate mult mai bine în Parlamentul României. Monica Tatoiu a participat ieri, la Prefectura Suceava, la seminarul naţional „Implementarea abordării integratoare de şanse în administraţia publică”, la discuţii fiind prezenţi reprezentanţi ai Guvernului României, ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, ai Ministerului Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale, ai Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, precum şi ai prefecturilor, ai autorităţilor publice locale, ai serviciilor publice deconcentrate, ai ONG-urilor judeţene şi de la nivel naţional.
Printre invitaţi s-au numărat deputatul Sanda-Maria Ardeleanu, subprefectul Angela Zarojanu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Monica Tataru, precum şi reprezentanţi ai mai multor instituţii sucevene.
În cuvântul său, Monica Tatoiu a precizat că în prezent femeile nu sunt reprezentate îndeajuns în Camera Deputaţilor şi Senatul României, fiind necesară o lege care să stabilească un procent minim de reprezentare a femeilor în Parlament.
„Nu sunt feministă, dar cred că sunt prea puţine femei în Parlamentul României. Competiţia este mult prea mare şi trebuie create oportunităţi şi pentru generaţiile care vin, şi care nu sunt numai de femei superficiale şi blonde. Susţin cu tărie o lege care să aducă în Parlamentul României nu 20%, ci minim 40% femei. Anumite voci vor întreba de ce să creăm nişte oportunităţi femeilor şi să nu plecăm de la competenţă. Tocmai din cauza asta. Competiţia este acerbă pentru ocuparea funcţiilor publice. Şi atunci, până ce prin breşa aceea mică, cât gaura cheii, nu se creează o uşă, este nevoie de impunere. După care procesul se va autoregla”, a spus Monica Tatoiu.
În cadrul seminarului de ieri de la Prefectura Sucevei au fost dezbătute teme precum promovarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, eliminarea discriminărilor privind încadrarea persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii, precum şi creşterea eficienţei structurilor instituţionale şi a personalului implicat în problematica incluziunii sociale în administraţia publică.
Sorin Popescu: egalitatea de şanse trebuie promovată în toate domeniile societăţii
În mesajul transmis de prefectul Sorin Popescu la începerea seminarului, citit de purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Monica Tataru, s-a subliniat faptul că pentru a asigura egalitatea de şanse este nevoie în primul rând de schimbarea modului de a gândi, iar schimbarea mentalităţii ar trebui să se întâmple de ambele părţi, respectiv şi din partea celor care discriminează, cât şi din partea celor discriminaţi.
„Egalitatea de şanse ar trebui promovată şi aplicată în toate domeniile societăţii, nu doar în administraţia publică, cu atât mai mult cu cât toate ţările civilizate oferă şanse egale tuturor categoriilor care la noi sunt numite, în mod discriminator, defavorizate. Mă refer aici la persoanele cu dizabilităţi, la cei care aparţin altor etnii, la cei care depăşesc o anumită vârstă şi, de ce nu, uneori chiar şi la femei”, consideră prefectul judeţului.
(17 sep 2011, 12:58:06