O asistentă medicală, o pacientă în vârstă de 81 ani şi un paznic de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, secţia Psihiatrie, au fost luaţi la bătaie, luni, de un pacient care a făcut o criză de nervi. Dacă salariaţii unităţii au scăpat doar cu vânătăi şi zgârieturi, pacienta agresată, o bătrână de 81 ani, a trebuit operată, din cauza unui cheag de sânge pe creier.
Episodul de luni s-a consumat la ora 20.00 şi a fost surprins de camerele de filmat din incinta secţiei. Atacul s-a petrecut pe holul de la Psihiatrie şi a presupus intervenţia poliţiei.
Agresorul, încătuşat şi trimis la Socola
Agresorul, un tânăr de 27 de ani, din localitatea Botoşana, a fost transferat, în aceeaşi seară, cu cătuşe la mâini, la Spitalul de Psihiatrie Socola, din Iaşi.
Conducerea Spitalului Suceava a confirmat ieri incidentul, anunţând prin vocea directorului de îngrijiri, Doina Chirap, că agresorul este un tânăr cu tulburări de comportament şi agitaţie psihomotorie, care fusese internat în secţia de Psihiatrie în dimineaţa zilei de luni, la ora 04.00.
„Personalul medico-sanitar a anunţat incidentul la 112. A venit poliţia, dar, între timp, pacientul a făcut un stop cardio-respirator. A fost resuscitat şi apoi imobilizat de poliţiştii veniţi la faţa locului, deoarece, după ce şi-a revenit, agresorul a devenit din nou violent”, a mărturisit Doina Chirap.
Deşi cazurile de agresiune fizică asupra personalului din Spitalul Suceava sunt destul de frecvente, acesta este cel mai grav din acest an, spune directorul unităţii, Vasile Rîmbu, care a informat ieri că, până la finele anului, vrea să asigure paza şi protecţia cu o firmă specializată, demersurile în acest sens fiind începute de mai multă vreme.
Pedeapsă cu închisoarea între şase luni şi 12 ani
Ministerul Sănătăţii (MS) propune sancţiuni drastice pentru cei care agresează personalul medical aflat în exerciţiul funcţiunii. Începând de ieri, MS a lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ, conform căruia ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă contra unui medic, asistent medical, şofer de autosanitară, ambulanţier sau orice alt fel de personal din sistemul sanitar, aflat în timpul serviciului, va putea fi pedepsită cu închisoarea de la şase luni la doi ani sau cu amendă.
De asemenea, reprezentanţii ministerului propun ca orice acte de violenţă, ca de exemplu lovirea, săvârşite împotriva cadrelor medicale să fie sancţionate cu închisoarea de la şase luni la trei ani, iar vătămarea corporală să poată fi pedepsită cu închisoare de la şase luni la şase ani. Vătămarea corporală gravă se va pedepsi cu închisoare de la trei la 12 ani, potrivit proiectului de act normativ.
“Ministerul Sănătăţii a mai atras atenţia asupra problemelor de siguranţă cu care se confruntă personalul medical. Astfel, anul trecut am înaintat un amendament la legea privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, care însă nu a fost adoptat. Astăzi, dacă o persoană loveşte un medic într-un spital poate să fie sancţionată cu închisoare de la trei luni până la doi ani, sau cu amendă, după caz. Noi propunem înăsprirea pedepselor. Astfel, agresorul va putea fi sancţionat cu închisoare între şase luni şi 12 ani, în funcţie de gravitatea faptelor. Prin noile măsuri urmărim descurajarea celor care nu respectă corpul medical aflat în exerciţiul funcţiunii şi munca depusă de angajaţii din sistem. Şi, din nefericire, au existat în ultima perioadă unele cazuri îngrijorătoare”, a declarat ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.
Angajaţii de la Urgenţe, printre cei mai expuşi
La Spitalul Suceava, cazurile de agresare a cadrelor medicale, în timpul serviciului, de către persoane din anturajul pacienţilor sau chiar de către bolnavi sunt frecvente. Cei mai expuşi sunt angajaţii de la Urgenţe, din cauza situaţiilor limită cu care aceştia se confruntă aproape tot timpul şi care pot degenera uşor în conflicte.Nu de puţine ori salariaţii din acest sector sunt înjuraţi sau chiar loviţi, ultimul caz de agresiune fiind înregistrat chiar săptămâna trecută. Cele mai multe cazuri de acest gen se petrec îndeosebi din cauza consumului de alcool.Şi angajaţii de la Psihiatrie sunt printre cei mai expuşi violenţelor de tot felul, însă mai mult din cauza tipului de pacienţi cu care au de-a face, imprevizibili, agitaţi şi greu de controlat.
(15 sep 2011, 15:10:40
in plus sunt slab pregatiti din punct de vedere profesional si sunt condusi tot de unul nepregatit dintre ei...degeaba tipa cei din urgente(UPU) ca sunt pacienti sau apartinatori care ii agreseaza. daca vreun membru al vreunei ture din urgenta este agresat, atunci in mare parte este din vina proprie sau din vina unui coleg(a) de tura care nu fac altceva decat sa provoace scandaluri prin nesimtirea si ignoranta lor.
multi(MULTE) din cei care lucreaza in UPU suceava ar trebui repede trimisi la scoala pe care n-au facut-o, iar daca refuza ii invit sa se deplaseze la cules de barabule...ca pentru asta chiar nu-i nevoie de multa scoala.