Muzeul Holocaustului din Bucovina ar putea fi deschis publicului în primăvara anului viitor, datorită sprijinului financiar intern şi extern de care se bucură înfiinţarea acestei instituţii.
Preşedintele Comunităţii Evreieşti din Suceava, prof. Sorin Golda, a declarat, ieri, că până acum a primit pentru muzeu echivalentul a 10.000 de dolari din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), precum şi donaţii din partea Comunităţii Evreieşti din Düsseldorf, a treia ca mărime şi importanţă din Germania. „Domnul Valentin Popovici, un fost membru al comunităţii noastre, acum în conducerea comunităţii din Düsseldorf, a făcut atât donaţii în nume personal, cât şi din partea evreilor de acolo. Din câte am înţeles de la domnul Popovici, se vor strânge lunar donaţii şi ne vor ajuta cu muzeul”, a precizat Golda.
La sfârşitul anului trecut, în Suceava s-a înfiinţat Asociaţia Muzeului Holocaustului din Bucovina, care are ca obiectiv principal deschiderea unui muzeu în Sinagoga Gah din Suceava, pe tema martiriului evreilor bucovineni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În parteneriat cu FCER şi cu asociaţii evreieşti din străinătate, asociaţia caută să strângă, pentru a expune publicului larg, cât mai multe documente referitoare la Holocaustul românesc. Preşedintele Golda a mai spus că speră ca inaugurarea muzeului să aibă loc în primăvara anului viitor, de Pesah (Paştele evreiesc).