Astăzi este ultima zi de muncă pentru 45 de pompieri şi jandarmi, care vor fi disponibilizaţi în uram procesului de reorganizare dispus în această vară în structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor. De la 15 septembrie, 23 de pompieri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava şi 22 de jandarmi rămân fără loc de muncă, aceştia fiind selectaţi în urma testelor de competenţă care s-au desfăşurat în ultima perioadă.
La Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava se estima iniţial că procesul de reorganizare va duce la încetarea raporturilor de muncă cu aproximativ 40 dintre angajaţi, adică în jur de 5% din totalul personalului. Nemulţumiţi de salarii şi de faptul că sunt nevoiţi să dea teste de competenţă, unii pompieri au ales însă să plece singuri, fie prin demisii, fie prin pensionări la termen sau anticipate, acolo unde s-a putut.
Pentru unii pompieri aflaţi pe lista neagră a mai apărut o şansă. Transferul la o altă unitate din ţară, Bacău sau Harghita, acolo unde mai erau câteva posturi libere în schema de personal. Nu toţi au avut însă această şansă, plus că unii au şi refuzat să se mute din Suceava, mai ales având în vedere că motivaţia financiară este mai redusă ca niciodată.
„Putem vorbi cert de 23 de angajaţi cu care încheiem raporturile de muncă de la 15 septembrie. Ei şi-au manifestat clar dorinţa de a rămâne în cadrul ISU Suceava ori, dacă nu este posibil, de a pleca din sistem”, a precizat colonelul Ioan Burlui, şeful ISU Suceava.
Situaţie asemănătoare şi la Jandarmerie
Şi la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava, 15 septembrie este ziua în care se încheie procesul de reorganizare. Şi aici a fost vorba de o reducere a schemei de personal cu 40 de cadre.
„De la începutul anului am înregistrat 20 de demisii şi pensionări. În aceste condiţii, de mâine (n.r. 15 septembrie) vom încheia raporturile de serviciu cu un număr de 22 de cadre”, a declarat căpitanul Bogdan Cornaci, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Suceava.
Aşadar, pe fondul plecărilor voluntare din sistem, numărul celor daţi afară este mai mic, însă, per ansamblu, efectivele de la ISU Suceava şi de la Jandarmerie s-au subţiat destul de serios şi aşa vor rămâne atâta timp cât angajările sunt blocate de multă vreme.
Oameni din sistem avertizează că plecările masive şi restructurările, concomitent cu blocarea angajărilor, se vor răsfrânge în calitatea intervenţiilor pompierilor sau jandarmilor, atunci când va fi nevoie de prezenţa masivă a acestora la situaţii de urgenţă.
La IPJ Suceava şi la Poliţia de Frontieră restructurările se fac în octombrie
La Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, procesul de reorganizare se va finaliza pe 6 octombrie. Numai de la 1 iunie şi până la finele lui august, 18 angajaţi ieşiseră din sistem, şase prin demisii şi 12 prin pensionări, la termen, dar şi anticipat, din motive medicale sau de altă natură.
„În momentul de faţă mai avem doar zece poliţişti în situaţia de suspendare din funcţie, cifră care ar mai putea scădea însă până la începutul lunii octombrie, când vom finaliza procesul de reorganizare”, a declarat inspectorul Bogdana Crăciun, din cadrul IPJ Suceava.
Nici la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava lucrurile nu sunt încă foarte clare. Conform comisarului Dănuţ Strugaru, locţiitor al purtătorului de cuvânt, aici, până pe 6 octombrie, trebuie reduse 81 de posturi, atât dintre oamenii în uniformă, cât şi din personalul civil. Cei care vor fi daţi afară vor fi însă ceva mai puţini, tot pe fondul demisiilor şi al pensionărilor. În rândul personalului civil, însă, procesul de încheiere a raporturilor de muncă este deja în desfăşurare.
(15 sep 2011, 03:12:46