Elevii din peste 600 de unităţi de învăţământ din judeţ încep azi noul an de studii în şcoli fără grupuri sanitare şi fără apă potabilă. Zeci de mii de elevi ai judeţului, în special cei din zonele rurale, fac orele în şcoli care nu au toalete interioare şi nici apă potabilă curentă. Din această cauză, aceste unităţi de învăţământ nu au nici autorizaţie sanitară de funcţionare eliberată de Direcţia de Sănătate Publică.
Potrivit unui raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava privind starea şcolilor la început de an şcolar nou, din cele 865 de instituţii de învăţământ din judeţ, numai 202 au autorizaţie de funcţionare, iar 663 sunt neautorizate. Totodată, numai 35 de unităţi de învăţământ din Suceava au autorizaţie de funcţionare PSI (protecţie şi stingerea incendiilor), eliberată de ISU Suceava.
Curăţenia în şcoli, cu ajutorul părinţilor
Majoritatea unităţilor neautorizate din punct de vedere sanitar sunt în mediul rural, neîndeplinind încă reglementările în vigoare privind dotările cu utilităţi precum grupuri sanitare şi apă curentă. De asemenea, o serie de obiective aflate în reabilitare, cu lucrări de investiţii sistate, nu pot obţine autorizaţie de funcţionare.
Nici la capitolul investiţii şi reabilitări, şcolile sucevene nu stau pe roze. În judeţul Suceava sunt deschise 102 obiective de investiţii cu o valoare iniţială de 213.908.390 de lei şi o valoare actualizată de 225.865.000 de lei. Valoarea lucrărilor executate şi neplătite până la sfârşitul lunii iunie este de 30.591.000 de lei, iar valoarea celor facturate şi neplătite este de 11.542.000 de lei. Valoarea lucrărilor executate şi nefacturate este de 19.049.000 de lei. Suma necesară finalizării lucrărilor este de aproape de aproape 150 de milioane de lei.
În ceea ce priveşte igienizarea instituţiilor de învăţământ pe perioada verii, din raportul IŞJ reiese faptul că „în toate unităţile şcolare din judeţ, pe parcursul vacanţei au fost luate măsuri de igienizare a spaţiilor, constând în lucrări de văruit, vopsit, curăţarea pardoselilor, uşilor, lambriului, mobilierului, dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare a spaţiilor şcolare”.
În unele şcoli, din lipsă de fonduri, curăţenia în şcoli s-a făcut cu personal propriu şi în multe unităţi, în special în grădiniţe, şi cu ajutorul părinţilor.
Peste 100 de mii de elevi încep azi un nou an şcolar
Peste 100 de mii de elevi şi preşcolari sunt aşteptaţi astăzi la şcoală. În anul şcolar 2011-2012 vor funcţiona 208 unităţi şcolare cu personalitate juridică (95 în mediul urban şi 113 în mediul rural) şi 639 de structuri arondate acestora (77 în mediul urban şi 562 în mediul rural).
Cursurile primului semestru debutează azi şi se încheie pe 23 decembrie.În perioada 22 - 30 octombrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă. Vacanţa de iarnă este programată între 24 decembrie şi 15 ianuarie 2012, iar al doilea semestru începe pe 16 ianuarie 2012 şi se termină pe 22 iunie 2012, când elevii intră în vacanţa de vară. Vacanţa de primăvară va avea loc între 7 - 22 aprilie 2012. 1 Decembrie, 1 Mai şi 4 Iunie sunt zilele libere legale din noul an şcolar, când elevii nu vor face ore.
Gimnaziul, până în clasa a IX-a, inclusiv
Anul nou şcolar începe şi cu o serie de modificări semnificative în sistem. Din acest an, elevii care încep clasa a V-a vor urma cursurile de gimnaziu cinci ani, inclusiv în clasa a IX-a.
Anul acesta va fi introdusă în programă săptămâna „Şcoala altfel”, care va avea loc în intervalul 2-6 aprilie, care va precede vacanţa de primăvară. Elevii vor desfăşura activităţi de educaţie non-formală, sport şi olimpiadele şcolare.
IŞJ a pus ochii pe chiulangiii din şcoli, iar inspectorul şcolar general adjunct Vasile Monacu a declarat că „reducerea absenteismului este prioritatea noastră în acest nou an şcolar”. Absenteismul, care, în opinia lui Monacu „alimentează abandonul şcolar”, va fi combătut printr-o monitorizare zilnică şi strictă a prezenţei elevilor la şcoală şi informarea părinţilor.
„Vom încerca să introducem acea cartelă de acces în şcoli, acolo unde sunt resursele financiare necesare. Oricum, începând cu 1 ianuarie şcolile vor avea alt buget şi pe parcursul anului şcolar vom încerca să facem rost de bani”, a mai precizat Vasile Monacu.
(12 sep 2011, 11:28:59