luni, 12 sep 2011 - Anul XVI, nr. 215 (4813)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Opinie

Funeriu: „Şcoala românească trebuie să ofere valori”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat sâmbătă, la Suceava, că şcoala românească trebuie să ofere în primul rând valori, considerând că elevii din ziua de astăzi au parte de „foarte mult zgomot de fond”. Prezent la o dezbatere pe tema învăţământului organizată de filiala din Suceava a Organizaţiei de Femei ale PD-L, Funeriu a spus că actualii elevi sunt expuşi la diverse lucruri la care adulţii au fost expuşi mult mai târziu, la vârste de 18 – 20 de ani.

„Există foarte mult zgomot de fond în societatea de astăzi. Copiii de astăzi sunt expuşi la lucruri la care noi eram expuşi mult mai târziu în viaţă. Este bine, e rău, prea puţin contează. Asta este realitatea pe care noi trebuie să o gestionăm. Or, într-un mediu în care copiii au foarte mult zgomot de fond, şcoala românească şi societatea trebuie să ofere repere şi valori”, a declarat Daniel Funeriu.

El a spus că părinţii ar trebui să se implice mai mult în actul educaţional şi nu ar trebui să fie folosiţi doar atunci când şcolile au nevoie de fonduri pentru diverse lucruri. Din acest motiv, ministrul Educaţiei le-a solicitat părinţilor să nu mai accepte eventualele presiuni venite din partea directorilor sau a altor persoane din şcoli pentru a cumpăra tot felul de lucruri care nu sunt obligatorii şi care nu sunt utile copiilor.

„Am cerut inspectorilor generali să transmită acest lucru directorilor de şcoli. Pentru că acest lucru nu cred că mai este acceptat. Şi sper că acest mesaj a fost înţeles”, a spus Funeriu.

În acelaşi timp, făcând referire la rezultatele examenului de bacalaureat de anul acesta, Funeriu a subliniat că acestea reprezintă oglinda reală a societăţii de astăzi, „pe care noi avem datoria să o schimbăm”.

„Ceea ce îmi doresc, şi am încercat să nu răspund criticilor politice pe această temă, este ca noi să arătăm românilor că ţara pe care o vrem este o Românie cu fruntea sus. Ceilalţi au avut posibilitatea şi au făcut-o. Au arătat că ei vor o Românie cu mâna întinsă. Nu asta este România”, a precizat ministrul Educaţiei.

 

Funeriu: „Cu educaţia unei ţări nu te joci”

Prezent în faţa femeilor democrat-liberale, Daniel Funeriu a subliniat că la realizarea noii Legi a Învăţământului a beneficiat de un sprijin important din partea Organizaţiilor de Femei a PD-L. El a arătat că încă din anul 2008, când era membru al comisiei prezidenţiale pentru reforma în educaţie, s-a întâlnit cu mii de femei din cadrul PD-L pentru a discuta despre ceea ce îşi doresc să se întâmple cu sistemul de educaţie din România.

„Mă uitam la ceea ce spuneam că vom face în cadrul acelor întâlniri şi am rămas surprins. Am făcut cam tot. Am spus că dăm o nouă lege, am spus că vrem să schimbăm şi acum suntem pe cale să o facem. Vedem în fiecare zi schimbări care vor aduce un plus educaţiei din România. Dar munca nu s-a încheiat, pentru că oamenii trebuie să înceapă să vadă efectele pozitive”.

În acelaşi timp, făcând referire la o declaraţie din cadrul aceleiaşi dezbateri de la Suceava a consilierului premierului, Andreea Paul Vass, care a spus că Daniel Funeriu este „un ministru de fier”, acesta a subliniat că el este făcut din „carne şi oase”, dar că are câteva principii de la care nu abdică.

„A fost vorba despre foarte mult fier. Să ştiţi că eu sunt făcut din carne şi oase. Însă este adevărat că am câteva opinii foarte puternice de la care nu am abdicat şi nu voi abdica niciodată. Iar prima ţine de educaţie. Cu educaţia unui ţări nu e de glumă. De aceea, pe parcursul acestui mandat am încercat să nu intru nici o dată în nici un fel de dispută politică care să aibă ca substrat educaţia”, a mai spus Funeriu.

 

Sulfina Barbu: În realizarea actualei Legi a Educaţiei un rol important l-au avut femeile din PD-L

Prezentă la dezbaterea de la Suceava, preşedinta Organizaţiei de Femei a PD-L, Sulfina Barbu, a precizat că un rol important în realizarea actualei Legi a Educaţiei l-au avut şi femeile democrat-liberale.

„Dacă astăzi avem  lege a educaţiei care reformează sistemul este şi meritul Organizaţiei de Femei a PD-L. Domnul ministru, atunci când era membru în comisia prezidenţială pentru reforma în educaţie, a mers în fiecare organizaţie a PD-L, cu sprijinul organizaţiilor de femei, şi a explicat ceea ce lucra întreaga comisie prezidenţială pentru reforma sistemului de educaţie”, a spus Sulfina Barbu.

Ea a subliniat că elevii nu trebuie să urmeze o şcoală doar pentru a obţine o diplomă, ci trebuie să fie pregătiţi pentru viitor.

„Nu mai merge să ai o diplomă şi atât, ci trebuie să demonstrezi că eşti bun prin ceea ce faci. Nu e suficient că mergi să te prezinţi cu studiile, ca şi diplome, ci trebuie să demonstrezi la locul de muncă, la orice nivel, că eşti performant”, consideră Sulfina Barbu.

 

Andreea Paul Vass: Femeile de fier

La rândul său, consilierul premierului României, Andreea Paul Vass, a declarat că o problemă importantă care trebuie rezolvată este „subreprezentarea femeilor în politicile publice care se adresează populaţiei”. Paul Vass a spus că din punctul său de vedere a venit vremea femeilor de fier care ştiu „cum să aşeze educaţia, pornind din familie şi până la şcolile doctorale”. Ea a subliniat că educaţia copiilor începe în familie, iar femeile au un rol important în acest sens. Andreea Paul Vass a mai adăugat că „puştii naţiunii” sunt cel mai de preţ bun al României, însă a constatat că începând din 1990 şi până în 2000, numărul creşelor şi al grădiniţelor a scăzut cu 85%.

„Educaţia porneşte de jos, din familie. Or, din păcate, ierarhia valorilor s-a întors cu susul în jos”, a mai spus Paul Vass.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Funeriu: „Şcoala românească trebuie să ofere valori”.
 Vizualizări articol: 1148 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Funeriu: „Şcoala românească trebuie să ofere valori”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(12 sep 2011, 15:26:57
„Nu mai merge să ai o diplomă şi atât, ci trebuie să demonstrezi că eşti bun prin ceea ce faci. Nu e suficient că mergi să te prezinţi cu studiile, ca şi diplome, ci trebuie să demonstrezi la locul de muncă, la orice nivel, că eşti performant”, consideră Sulfina Barbu.
Oare asta nu se stia pan acum?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei