Veniturile încasate în primele opt luni ale anului de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava au fost de 5.821.686 de lei, suma fiind cu 2,5% mai mare decât cea încasată în aceeaşi perioadă a lui 2010, de 5.680.540 de lei.
Aşa a informat, ieri, preşedintele director general al CAS Suceava, ec. Cristi Bleorţu, cu precizarea că instituţia pe care o conduce încasează doar contribuţiile persoanelor fizice asigurate facultativ sau prin efectul legii, altele decât cele cu calitate de angajat, la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).
“La nivelul CAS Suceava, la alineatul Contribuţia datorată de alte persoane asigurate, ne înregistrăm, cu o realizare de 126,22%, peste bugetul aprobat de CNAS”, a subliniat Cristi Bleorţu.
Categoriile de persoane obligate să cotizeze la CAS
El a explicat că CAS Suceava încasează contribuţiile la FNUASS de la persoanele care nu se încadrează în categoria salariaţilor şi care nu beneficiază de asigurare de sănătate fără plata contribuţiei sau cu plata contribuţiei din alte surse, persoane care au obligaţia de a se asigura şi care trebuie să plătească la CAS contribuţia de asigurări sociale de sănătate calculată prin aplicarea cotei de 5,5%, lunar, la salariul de bază minim brut pe ţară.
„În prealabil, la nivelul instituţiei noastre, se verifică dacă persoana respectivă nu apare în evidenţe cu sume restante prin neplata contribuţiei la sănătate, pe ultimii cinci ani. Actele necesare pentru aceste persoane sunt: o copie după actul de identitate şi o declaraţie pe proprie răspundere, pe un formular tipizat, că nu realizează venituri impozabile”, a mai spus Cristi Bleorţu.
El a adăugat că CAS încasează contribuţia la FNUASS şi de la persoanele fizice autorizate, asociaţii familiale şi persoanele care nu au statutul de salariaţi sau pensionari, dar au venituri din cedarea folosinţei bunurilor (chirii), din drepturi de proprietate intelectuală, pe baza deciziilor de impunere emise de ANAF, însoţite de declaraţii conform Ordinului 617/2007.