Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 sep 2011 - Anul XVI, nr. 214 (4812)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   17 imagini |   ø fişiere video

Tradiţii pe valea Bistriţei Aurii, „Răscolul Stânei” la Botoş

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Satul Botoş, din comuna Ciocăneşti a fost joi, 8 septembrie, în sărbătoare. Localnicii au participat, de dimineaţă, la Hramul Bisericii din lemn „Naşterea Maicii Domnului”, iar după liturghie, cu mic, cu mare, îmbrăcaţi în straiele populare, s-au îndreptat înspre „Platoul Tradiţiilor”, acolo unde s-au desfăşurat manifestările ocazionate de a patra ediţie a Festivalului „Răscolul Stânei”.

Organizat de către Ansamblul „Brăduţul”, Parohia satului Botoş, Primăria şi Consiliul Local al Comunei Ciocăneşti evenimentul a debutat de dimineaţă, la biserică, cu liturghia oficiată de preotul Mihail Ţehanciuc, împreună cu protopopul Aurel Goraş şi un sobor de preoţi din zonă, imediat fiind sfinţit şi noul prăznicar, construit integral din lemn, o clădire ridicată în două luni, de către enoriaşii din Botoş.

De la Biserică, alaiul, îmbrăcat în costume populare s-a îndreptat către „Platoul Tradiţiilor”, localnicii fiind urmaţi de caii şi trăsurile, primenite de sărbătoare. Ca de obicei, organizatorii s-au pregătit până în cele mai mici detalii pentru Festivalul „Răscolul Stânei”, ajuns anul acesta la cea de-a IV-a ediţie. Tot pe platou a fost inaugurat şi „Foişorul Artelor”, primul artist care a expus fiind sculptorul Toader Ignătescu, cu expoziţia „Arta Lemnului”, exponatele fiind unelte folosite cu precădere în munca la stână.

„Trebuiesc felicitaţi, atât părintele Mihai Ţehanciuc, cât şi inginerul Radu Ciocan, pentru ceea ce se întâmplă aici, evident alături de toţi locuitorii din Botoş, oameni care ştiu să-şi păstreze cu sfinţenie tradiţiile, poate ca nicăieri în altă parte. Am avut privilegiul să fiu prezent şi la primele două ediţii şi se poate vedea că de la an la an, acest platou găzduieşte din ce în ce mai multe obiective” ne-a mărturisit deputatul Dumitru Pardău, prezent la eveniment.

Anul acesta, gospodari din sat şi nu numai au expus cele mai frumoase exemplare de ciobăneşti, dar şi bovine sau capre, cei prezenţi asistând inclusiv la mulsul oilor, înfruptându-se şi din caş, urdă, caş dulce, jintuit sau balmoş.

„Credinţa şi tradiţia merg <mână în mână>. Suntem foarte bucuroşi că am reuşit să sfinţim de hramul bisericii şi noul prăznicar şi că vremea a ţinut cu noi şi ne-am putut desfăşura şi sărbătoarea aşa cum ne-am propus. Le mulţumesc sătenilor pentru că sunt oameni extraordinari şi se implică activ de fiecare dată” a ţinut să precizeze şi preotul paroh Mihai Ţehanciuc.

Pe scena de pe platou au evoluat, după ora 14.00 Ansamblul „Brăduţul” din Botoş, „Bistriţa Aurie” din Ciocăneşti, Ansamblul din Stulpicani, „Cetina Călimaniului” din Şaru Dornei, Ana Maria Chiloti, Laura Olteanu, Adriana Bucevschi, invitata specială fiind Viorica Macovei.

„Doar aici, în Bucovina vezi costumele populare purtate de oameni, de sărbători, cu atâta mândrie. Ca artist, când oamenii dansează, în faţa scenei, în straie tradiţionale, te încearcă o emoţie şi mai mare. Este extraordinară naturaleţea lor şi modul cum înţeleg să se implice în spectacol”, a comentat Viorica Macovei la finalul recitalului susţinut.

Seara, în sat, a avut loc Balul Gospodarilor cu formaţia „Dor Bucovinean” din Solca şi solistul Ionuţ Vieru.

Vineri, elevii şcolilor din Ciocăneşti şi Botoş au făcut o drumeţie pe vârful Suhard, unde au participat la şezătoarea de la scrânciobul din Suhard şi au vizitat stânele din zonă.

Astăzi, sâmbătă, este programat răscolul stânelor de pe Suhard (Borcut, Şfeţărie, Subvăcărie), urcatul sâmbraşilor la stână, mulsul oilor, recunoaşterea oilor după semne, socoata sâmbraşilor cu baciul şi plecarea oilor în tomnat. Tot astăzi, va fi inaugurată cea mai modernă stână de pe valea Bistriţei, stâna Borcut (vârful Suhard), dar şi noile adăposturi pentru vite de la stânele Sesie şi Şfeţărie. Momentul va fi marcat cu un spectacol oferit, pe Suhard, de către Ansamblul „Dorna Dorului”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tradiţii pe valea Bistriţei Aurii, „Răscolul Stânei” la Botoş.
 Vizualizări articol: 1245 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Tradiţii pe valea Bistriţei Aurii, „Răscolul Stânei” la Botoş4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei