sâmbătă, 10 sep 2011 - Anul XVI, nr. 214 (4812)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Risipă

Sucevenii sunt total dezinteresaţi de colectarea selectivă a PET-urilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Colectarea selectivă a deşeurilor de către populaţie lasă mult de dorit, în ciuda numeroaselor campanii de conştientizare, a amenajării de ţarcuri speciale şi a amplasării de buncăre speciale pentru deşeuri de hârtie, mase plastice, sticlă şi fier.

Conform viceprimarului Sucevei Lucian Harşovschi, cele mai slabe rezultate s-au înregistrat la colectarea de PET-uri, din cei 8.000 de mc de PET-uri adunate din gunoiul produs în municipiul Suceava în ultimele şapte luni, doar 2,5% fiind colectate de populaţie.

La colectarea de folii de plastic, din cei 1.820 de mc adunaţi în primele şapte luni ale anului, doar 118 mc provin din colectarea selectivă.

Singura categorie de deşeuri la care populaţia contribuie semnificativ la reciclare, prin colectare selectivă, este cea de hârtie, unde, din cei 2.050 de metri cubi rezultaţi în ultimele şapte luni, 46% au fost colectaţi de populaţie şi agenţi economici.

 

Cele mai bune rezultate, la case

În urma analizării gradului de realizare a colectării selective de către populaţie s-a constatat că cele mai bune rezultate au fost obţinute prin introducerea colectării selective şi în zonele cu case.

Acest sistem, implementat de la 1 mai 2011, prin amenajarea a trei puncte de colectare pe străzile Plevnei, Căpitan Grigore Andrei şi Dobrilă Eugen, cât şi prin intermediul celor două autospeciale care deservesc zonele cu locuinţe individuale (una pentru deşeuri menajere şi alta pentru deşeuri reciclabile).

Practic, cele două maşini sunt programate să circule pe străzile cu locuinţe individuale într-o anumită zi a săptămânii, care diferă de la zonă la zonă, iar odată cu ridicarea gunoiului menajer se ridică şi deşeurile reciclabile, colectate selectiv.

Sunt cazuri în care sucevenilor de la case, la care s-a observat că nu practică colectarea selectivă, li s-au făcut procese verbale de avertisment, iar în cazul în care vor fi prinşi şi a doua oară că aruncă gunoiul de-a valma, adică materialele reciclabile la un loc cu deşeurile menajere, riscă amenzi usturătoare.

 

Deşeurile din demolări, aruncate abuziv la containerele de gunoi

O altă problemă cu care se confruntă municipalitatea suceveană este cea a cantităţilor foarte mari de deşeuri din construcţii şi demolări care ajung la un loc cu deşeurile menajere, pentru că nu se respectă legislaţia în vigoare.

Deşi cei care construiesc sau demolează ceva au clar specificată obligaţia de a duce aceste deşeuri la groapa de gunoi a Sucevei, o mulţime de firme şi persoane fizice ignoră total această obligaţie, umplând containerele de gunoi cu moloz şi resturi din construcţii.

În cazul în care cei vinovaţi ar fi depistaţi, pornind chiar şi de la reclamaţiile vecinilor, pentru astfel de situaţii sunt de asemeni prevăzute amenzi consistente.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii sunt total dezinteresaţi de colectarea selectivă a PET-urilor.
 Vizualizări articol: 858 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sucevenii sunt total dezinteresaţi de colectarea selectivă a PET-urilor5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sucevenii... trimis de
(10 sep 2011, 14:15:18
nu sunt in general interesati de pastrarea curateniei... ma contrazice cineva ?
1.1  RE: Sucevenii... trimis de
(10 sep 2011, 21:21:23
IO NU! Am fost in vacanta in august (scuze ca nu v-am invitat la o bere, poate la anul), am un apartament in zona George Enescu, la "ia-ma nene" spre Humor: marti au taiat angajatii municipalitatii iarba (sau alti angajati ai altcuiva), miercuri dimineata era plin de pet-uri, pahare de cafea de la distribuitoarele puse la dispozitie cam peste tot, coji de seminte pâna la glezne, asta la 2 metri de-un cos de gunoi! Poate cunoasteti zona, folosita seara ca loc de sueta....E drept ca si cosurile alea de gunoi sunt concepute cu dosul: fanta e la jumatea cosului deci jumate din capacitate se iroseste aiurea (si mai e si ROSU) daca-l mai si amplaseaza la 40 cm de la sol tre' sa ai spinarea solida daca ai simt civic.
Cei mai civilizati "cetateni" din zona sunt maidanezii, parol!
2.   Taranii se lasa greu civilizati trimis de
(10 sep 2011, 15:32:00
insistati, ca nu se lasa ei usor...laughing

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei