Colectarea selectivă a deşeurilor de către populaţie lasă mult de dorit, în ciuda numeroaselor campanii de conştientizare, a amenajării de ţarcuri speciale şi a amplasării de buncăre speciale pentru deşeuri de hârtie, mase plastice, sticlă şi fier.
Conform viceprimarului Sucevei Lucian Harşovschi, cele mai slabe rezultate s-au înregistrat la colectarea de PET-uri, din cei 8.000 de mc de PET-uri adunate din gunoiul produs în municipiul Suceava în ultimele şapte luni, doar 2,5% fiind colectate de populaţie.
La colectarea de folii de plastic, din cei 1.820 de mc adunaţi în primele şapte luni ale anului, doar 118 mc provin din colectarea selectivă.
Singura categorie de deşeuri la care populaţia contribuie semnificativ la reciclare, prin colectare selectivă, este cea de hârtie, unde, din cei 2.050 de metri cubi rezultaţi în ultimele şapte luni, 46% au fost colectaţi de populaţie şi agenţi economici.
Cele mai bune rezultate, la case
În urma analizării gradului de realizare a colectării selective de către populaţie s-a constatat că cele mai bune rezultate au fost obţinute prin introducerea colectării selective şi în zonele cu case.
Acest sistem, implementat de la 1 mai 2011, prin amenajarea a trei puncte de colectare pe străzile Plevnei, Căpitan Grigore Andrei şi Dobrilă Eugen, cât şi prin intermediul celor două autospeciale care deservesc zonele cu locuinţe individuale (una pentru deşeuri menajere şi alta pentru deşeuri reciclabile).
Practic, cele două maşini sunt programate să circule pe străzile cu locuinţe individuale într-o anumită zi a săptămânii, care diferă de la zonă la zonă, iar odată cu ridicarea gunoiului menajer se ridică şi deşeurile reciclabile, colectate selectiv.
Sunt cazuri în care sucevenilor de la case, la care s-a observat că nu practică colectarea selectivă, li s-au făcut procese verbale de avertisment, iar în cazul în care vor fi prinşi şi a doua oară că aruncă gunoiul de-a valma, adică materialele reciclabile la un loc cu deşeurile menajere, riscă amenzi usturătoare.
Deşeurile din demolări, aruncate abuziv la containerele de gunoi
O altă problemă cu care se confruntă municipalitatea suceveană este cea a cantităţilor foarte mari de deşeuri din construcţii şi demolări care ajung la un loc cu deşeurile menajere, pentru că nu se respectă legislaţia în vigoare.
Deşi cei care construiesc sau demolează ceva au clar specificată obligaţia de a duce aceste deşeuri la groapa de gunoi a Sucevei, o mulţime de firme şi persoane fizice ignoră total această obligaţie, umplând containerele de gunoi cu moloz şi resturi din construcţii.
În cazul în care cei vinovaţi ar fi depistaţi, pornind chiar şi de la reclamaţiile vecinilor, pentru astfel de situaţii sunt de asemeni prevăzute amenzi consistente.
(10 sep 2011, 14:15:18