Ruinele Curţii Domneşti, din centrul municipiului Suceava, vor putea fi vizitate cu ajutorul unor podeţe circulare, care vor asigura accesul către toate zonele de interes, iar la intrarea în complexul arheologic, vizitatorii vor avea ocazia să viziteze un mini-muzeu. Acesta va funcţiona şi ca un centru de informare, care va oferi vizitatorilor date interesante despre construcţiile existente, despre istoria lor şi despre modul de viaţă din acele vremuri.
Toate aceste detalii sunt cuprinse în proiectul de restaurare şi punere în valoare a Curţii Domneşti, care urmează să fie predat Primăriei Suceava peste două săptămâni, de specialiştii firmei Arena, din Spania. Firma Arena, care s-a ocupat şi de restaurarea unor obiective turistice din Spania, s-a oferit să realizeze gratuit proiectul de restaurare şi studiul de fezabilitate necesar pentru obţinerea de fonduri europene.
Ultimele discuţii pe marginea realizării proiectului au avut loc zilele acestea, reprezentanţii firmei Arena venind special pentru a pune la punct ultimele detalii.
“În mare parte, proiectul este finalizat, procesul de restaurare a fost structurat conform ideilor rezultate din discuţiilor purtate cu arheologii şi istoricii suceveni, dar şi în baza documentelor existente, încât, după data de 22 septembrie, când ni s-a promis că va fi predat proiectul şi studiul de fezabilitate, vom căuta împreună surse de finanţare, pentru punerea lor în practică”, a declarat viceprimarul Sucevei Viorel Seredenciuc.
Intenţia municipalităţii sucevene, dar şi a specialiştilor de la Arena, este ca actualul şantier arheologic să devină un punct de atracţie pentru cât mai mulţi vizitatori, în strategia acestora fiind prevăzută şi posibilitatea organizării de spectacole în această zonă istorică a Sucevei.
Construcţiile din complexul care formează Curtea Domnească au fost ridicate în secolele XIV – XV, fiind începute în timpul domniei lui Petru I Muşat, continuate de Alexandru cel Bun, pentru ca în timpul domniei lui Ştefan cel Mare să fie refăcute din piatră şi cărămidă.