Zeci de case, curţi şi grădini inundate, beciuri umplute cu apă, zeci de păsări moarte, conducte rupte şi fântâni infestate, acestea sunt doar o parte din pagubele produse de inundarea cartierului Iţcani cu apele deversate “controlat” de SGA de la barajul Lipoveni.
Comisia de evaluare a pagubelor, înfiinţată la ordinul prefectului Sucevei, Sorin Popescu, a finalizat procesul verbal de constatare a distrugerilor provocate de revărsarea pârâului Dragomirna, care a avut loc în urmă cu trei zile.
Conform bilanţului întocmit, în urma nefericitului eveniment au fost inundate 35 de case şi 58 de curţi din cartierul Iţcani, apa afectând şi 17 grădini, 41 de beciuri şi 28 de anexe de locuinţe. De asemenea, apele au omorât 57 de păsări de curte, au infestat şase fântâni, au afectat podul de peste pârâul Dragomirna, au distrus o porţiune de trotuar şi de asfalt pe strada Gheorghe Doja, au distrus o conductă de alimentare cu apă potabilă şi una de canalizare şi au afectat Dispensarul Medical Iţcani.
Inundaţiile au afectat şi doi operatori economici – complexul comercial al SC Masada SRL, căreia i-a fost inundat depozitul de materiale, o parte din mărfuri fiind afectate, precum şi atelierul de mobilier al SC Mobi Speed SRL, fiind deteriorate materii prime, produse finite şi echipamente de prelucrare.
Două case, prea distruse pentru a fi reparate
Din cele 35 de case inundate, 32 au fost doar uşor afectate, dar în cazul altor trei, apele au afectat structura de rezistenţă. Două dintre casele respective, construite din chirpici, sunt chiar în pericol de prăbuşire, în cazul acestora considerându-se că cea mai bună soluţie este demolarea şi apoi reconstruirea lor.
Într-una din case locuiau nouă chiriaşi ai Primăriei Suceava – familiile Victor Găletuş şi Irina Crişu.
“Chiriaşilor primăriei le vom oferi o altă locuinţă, pentru că cea pe care o aveau până acum nu mai poate fi folosită, oricând se poate prăbuşi, pentru că apele au măcinat pereţii de chirpici”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.
Ce-a de-a doua casă care este în pericol de prăbuşire este o locuinţă particulară, deţinută de Maria Diac, în care stăteau cu chirie cei patru membri ai familiei Neculai Cozorici. Casa este deja neutilizabilă, după ce pereţii şi planşeul a două camere s-au prăbuşit, sub acţiunea apelor care s-au revărsat din vina celor de la Sistemul de Gestionare a Apelor.
Anchete sociale pentru acordarea de despăgubiri
Şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, a declarat că de săptămâna viitoare, la familiile afectate de inundaţii va ajunge o comisie care va efectua anchete sociale şi va face o estimare a pagubelor suferite, astfel încât, la finele lunii septembrie, printr-o hotărâre de Consiliu Local, să fie acordate despăgubiri, din bugetul local.
În mod normal, Primăria Suceava nu avea nici o obligaţie în acest sens, întreaga responsabilitate pentru cele întâmplate fiind a Sistemului de Gospodărire a Apelor.
Familiile afectate de inundaţiile din Iţcani, plimbate între firmele de asigurări şi SGA
`O parte dintre locuinţele afectate de inundaţii aveau încheiate poliţe de asigurare obligatorie, dar, spre surprinderea titularilor, reprezentanţii firmelor de asigurări i-au trimis la plimbare, pe motiv că pagubele nu au fost produse de o calamitate naturală, ci de o deversare “controlată” a apelor.
Oamenii au fost sfătuiţi să se judece cu SGA pentru recuperarea pagubelor, iar chiar de vor urma această cale anevoioasă, procesul ar putea dura chiar şi ani de zile.
(10 sep 2011, 20:52:51