Şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava, Petrică Ropotă, a declarat în cursul zilei de ieri că în urma modificării Codului Fiscal, contribuabilii care se află în incapacitate temporară de plată beneficiază de o serie de facilităţi. Petrică Ropotă a explicat că aceşti contribuabili pot să depună o cerere la organele fiscale de care aparţin în vederea eşalonării la plată a datoriilor pe o perioadă de cel mult cinci ani.
„Modificările aduse Codului Fiscal vin în sprijinul contribuabililor şi prin amânarea la plată a penalităţilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale eşalonate. Amânarea se comunică contribuabilului prin decizie, odată cu decizia de eşalonare la plată. De asemenea, trebuie precizat că de această prevedere beneficiază şi contribuabilii care au o eşalonare la plata în derulare, pentru a nu crea o discriminare între contribuabili”, a subliniat directorul DGFP Suceava.
El a adăugat că pierderea eşalonării la plată atrage pierderea valabilităţii amânării la plata penalităţilor de întârziere şi a majorărilor. Petrică Ropotă a mai precizat că pentru sumele eşalonate la plată, contribuabilii trebuie să constituie garanţii care trebuie să acopere debitul, majorările şi penalităţile de întârziere, în termen de 30 de zile de la data comunicării acordului de principiu.
Pe de altă parte, şeful Finanţelor sucevene a declarat că o altă facilitate de care beneficiază contribuabilii este şi modificarea nivelului garanţiilor care se constituie în funcţie de perioada eşalonată. El a arătat că aceste garanţii se reduc de la 40% la 32% după cum urmează: pentru eşalonări de la 13 la 24 luni, procentul este de 8% în loc de 10%, pentru eşalonări de la 25 la 36 luni, procentul este de 16% în loc de 20%, pentru eşalonări de la 37 la 48 luni, procentul este de 24% în loc de 30%, iar pentru eşalonări de la 49 la 60 luni, procentul a scăzut de la 40% la 32%. Nu în ultimul rând, Petrică Ropotă a arătat aceste garanţii nu se vor constitui în cazul în care sumele eşalonate la plată nu depăşesc suma de 5.000 de lei în cazul persoanelor fizice şi 20.000 de lei în cazul persoanelor juridice.