Un bătrân în vârstă de 71 de ani este cercetat de poliţie, fiind acuzat că şi-a furat propria maşină de la firma care i-a ridicat-o cu aproximativ trei sferturi de oră înainte pentru parcare neregulamentară.
Incidentul s-a petrecut pe raza municipiului Câmpulung Moldovenesc, acolo unde de câteva luni autorităţile locale au încheiat un parteneriat cu o firmă din Botoşani, pentru a ridica maşinile oprite/parcate neregulamentar.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, miercuri, în jurul orei 13:50, angajaţi ai firmei SC HI Speed Recovery SRL Botoşani au ridicat un autoturism WV Golf de pe strada Dimitrie Cantemir.
Proprietarul maşinii, Gavril C., în vârstă de 71 de ani, a declarat ulterior că intrase în policlinică pentru câteva minute, iar la întoarcere maşina îi dispăruse.
Când a aflat că maşina i-a fost ridicată pentru parcare neregulamentară, septuagenarul, însoţit de o rudă, s-a dus la punctul de lucru din localitate al firmei botoşănene şi, profitând de faptul că uşa nu era încuiată, iar dispecerul restituia un alt autoturism ridicat, s-a urcat la volan şi a dus a fost.
În caz contrar, ar fi trebuit să achite o taxă de ridicate, în valoare de câteva sute de lei. Administratorul societăţii cu pricina a sunat la poliţie şi a reclamat evenimentul, fiind întocmit dosar penal pentru furt calificat şi violare de domiciliu.
La Câmpulung Moldovenesc, firma botoşăneană are tot mai mulţi contestatari, printre aceştia fiind chiar şi consilieri locali. Pe rolul Judecătoriei din localitate sunt deja mai multe dosare în care persoane „taxate” de angajaţii firmei de ridicare a autoturismelor vor să îşi facă dreptate.
Câmpulungenii nemulţumiţi spun că „victimele” sunt alese preferenţial, întrucât maşinile unor persoane influente ori ale interlopilor din oraş rămân neatinse chiar dacă, nu o dată, sunt văzute parcate neregulamentar.
La Gura Humorului, judecătorii au „blocat roţile” firmei care ridica maşini
La începutul acestui an, Tribunalul Suceava a dat o sentinţă prin care a spus stop ridicării maşinilor la Gura Humorului. Judecătorii suceveni au declarat nelegale prevederile hotărârii Consiliului Local din Gura Humorului prin care era reglementată activitatea unei firme din Piatra Neamţ de a ridica maşinile oprite neregulamentar.
Până să se ajungă la această sentinţă a fost nevoie de aproape doi ani de procese. Acţiunea în instanţă a fost intentată de un sucevean care şi-a găsit blocate roţile de la maşină şi, potrivit prevederilor HCL 166 din 30 noiembrie 2006, a fost obligat la plata a 50 de lei/zi pentru a-şi recupera autovehiculul. Pentru că nu i s-a întocmit nici un proces verbal de constatare pe care să-l poată contesta, omul a fost nevoit să ceară anularea actului administrativ care reglementa blocarea roţilor şi ridicarea autoturismelor.
Cu ocazia procesului de la Tribunalul Suceava, judecătorii au constatat că au fost încălcate mai multe prevederi legale. „Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier, conform prevederilor OUG 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice”, se arată în motivarea magistraţilor suceveni. Or, la Gura Humorului, blocarea roţilor ca urmare a parcării neregulamentare se făcea direct de reprezentanţii firmei nemţene, ceea ce este contrar prevederilor legale cu privire la circulaţia pe drumurile publice.
( 9 sep 2011, 12:01:34