Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 sep 2011 - Anul XVI, nr. 212 (4810)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Într-un an

Economii de 14 miliarde de lei vechi făcute prin colectarea selectivă a deşeurilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cheltuieli de zeci de miliarde de lei vechi au putut fi evitate, în municipiul Suceava, prin sortarea selectivă a deşeurilor. Numai în ultimul an au fost făcute economii de peste 14 miliarde de lei vechi prin procesul de separare a deşeurilor menajere de deşeuri reciclabile, dar şi de cele rezultate din construcţii.

Mai exact, pentru că gradul de colectare selectivă a materialelor reciclabile de către populaţie este foarte redus, conducerea Primăriei Suceava a trebuit să recurgă la o altă strategie, de transportare a tuturor deşeurilor adunate din oraş la o rampă de selectare, de unde pleacă spre groapa de gunoi de la Botoşani doar deşeurile menajere, compactate.

“În perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2011, prin introducerea sistemului de sortare selectivă a deşeurilor s-a redus cantitatea de deşeuri transportate la Botoşani cu 27,2%. Astfel au fost sortaţi selectiv 16.000 de metri cubi de deşeuri, cheltuielile de transport fiind reduse cu 716.534 de lei”, a precizat viceprimarul Lucian Harşovschi, care gestionează serviciul de salubrizare al municipiului Suceava. Alte economii, de 550.000 de lei (fără TVA), au fost făcute în perioada 16 iulie – 31 decembrie 2010, încât, pe durata unui an calendaristic, economiile totale sunt de aproximativ 1.400.000 de lei cu TVA (14 miliarde de lei vechi).

Din deşeurile care nu au mai trebuit transportate şi depozitate la groapa de gunoi de la Botoşani, cea mai mare cantitate, de 8.000 de mc, este cea de PET-uri, urmată de cea de deşeuri din construcţii. Astfel, numai în ultimele şapte luni peste 2.500 de metri cubi de deşeuri de construcţii au fost separaţi de gunoiul menajer care se transportă la Botoşani, pentru a se face economii la buget.

Acestor deşeuri sortate selectiv li se mai adaugă deşeurile de hârtie, folie, dar şi cele de sticlă, lemn şi metale, din care s-au strâns aproape 1.700 de metri cubi.

În condiţiile în care transportul şi depozitarea gunoiului menajer la Botoşani au un cost de 1.300 de lei pe cursă, iar într-un transport încap 36 de metri cubi de gunoi compactat, economiile făcute sunt echivalentul a 444 de curse efectuate.

Altfel spus, dacă gunoiul adunat din Suceava nu ar fi fost sortat la rampă mai întâi, sucevenii ar fi trebuit să mai plătească pentru transportul şi depozitarea a încă 444 de curse numai în ultimele şapte luni, ceea ce este echivalentul unui cost de 577.200 de lei, fără TVA.

 

Colectarea materialelor reciclabile ar putea reduce cheltuielile de salubrizare

“În prezent, transportul şi depozitarea gunoiului menajer rezultat după sortare ne costă aproximativ 3 miliarde de lei vechi lunar. Dacă nu am face această sortare selectivă, cu o altă firmă de salubrizare, costurile noastre ar fi cu aproximativ 30% mai mari. În acelaşi timp, dacă oamenii s-ar învăţa să colecteze selectiv deşeurile reciclabile, cu banii obţinuţi din reciclarea lor am putea reduce costurile de salubrizare, prin vânzarea deşeurilor reciclabile firmelor de profil, care au nevoie de materie primă”, a adăugat viceprimarul Sucevei.

În plus, prin sortarea selectivă a fost evitată şi plata unor penalităţi de 50.000 de lei lunar, impusă oraşelor care nu colectează selectiv minimum 15% din gunoiul produs, ceea ce ar fi însemnat ca, anual, bugetul local să fi fost păgubit de 600.000 de lei (6 miliarde lei vechi).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Economii de 14 miliarde de lei vechi făcute prin colectarea selectivă a deşeurilor.
 Vizualizări articol: 1122 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Economii de 14 miliarde de lei vechi făcute prin colectarea selectivă a deşeurilor5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Intrebare trimis de
( 9 sep 2011, 10:40:42
domnule vice, cu ce ma ajuta ca se colecteaza selectiv gunoiul daca firma de salubritate le incarca la gramada?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei