În judeţ, 488 de persoane sunt luate în evidenţă cu tuberculoză, numărul bolnavilor fiind din nou în creştere, după o perioadă de câţiva ani în care această afecţiune părea să bată în retragere. Aşa arată ultima statistică întocmită de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, valabilă pentru primele şapte luni ale lui 2011, în care se precizează că majoritatea pacienţilor provin din mediul rural. Prin comparaţie, anul trecut, în aceeaşi perioadă, numărul pacienţilor cu TBC a fost de 483.
Şapte decese în primele şapte luni ale anului
Tuberculoza este o boală infecţioasă gravă, cauzată de bacilul Koch, care se poate localiza în mai multe părţi ale corpului (sistem osos, ganglioni limfatici, rinichi), dar cel mai frecvent la nivelul plămânilor.
Potrivit datelor centralizate de DSP, în intervalul ianuarie-iulie 2011, din cauza acestei maladii au decedat şapte persoane. Anul trecut, în acelaşi interval, TBC-ul a provocat două decese.
Tuberculoza este favorizată de alimentaţia precară, condiţii igienice deficitare, odihnă insuficientă, fumat şi consum exagerat de alcool, stres, existenţa unor boli cronice cum ar fi: diabetul zaharat, cancerul, leucemia. Afecţiunea este vindecabilă 100% dacă este descoperită la timp şi se urmează un tratament corect. Întreruperea terapiei favorizează răspândirea bolii la persoanele din jur, agravează boala, iar pacientul nu mai răspunde la tratament.
O boală care revine în forţă
Potrivit specialiştilor, România este ţara europeană care are cele mai grave probleme în domeniul tuberculozei, cu o incidenţă de circa 100 de cazuri la 100.000 de locuitori, confruntându-se după mai mulţi ani de diminuări semnificative ale numărului de bolnavi, cu o revenire în forţă a bolii şi cu tot mai multe forme de rezistenţă la tratamente.