O parte dintre asistenţii medicali din spitalele sucevene nu îşi primesc toate drepturile salariale din cauza fondurilor insuficiente din sistem.
Aşa a informat, ieri, liderul Uniunii Judeţene Sindicale (UJS) Sanitas Suceava, Ana Ionescu, care a arătat că această situaţie este întâlnită în spitale precum Vatra Dornei, Gura Humorului, Orăşenesc Siret şi Neuropsihiatrie Siret.
În schimb, spune Ana Ionescu, de la 1 iunie, odată cu semnarea noului contract cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, cu o singură excepţie, toate spitalele sucevene au aplicat pentru cadrele medii majorarea salarială de 15%, aşa cum prevede pentru bugetari noua legislaţie.
„Nu este rea voinţă, ci ăştia sunt banii care s-au primit de la CAS”
Astfel, la Spitalul Municipal Vatra Dornei, unde, iniţial, lefurile au fost majorate cu numai 2%, s-a aplicat, începând cu 1 iunie, o majorare salarială de 15%, însă nu se acordă şi tichetele de masă. La Spitalul Gura Humorului, de două luni, indexarea salarială a ajuns de la 1,5% la 10%, dar a rămas problema tichetelor de masă, care nu s-au dat nici anul trecut.
„Nu este rea voinţă, ci ăştia sunt banii care s-au primit de la CAS. Directorul Doru Mălăncrăveanu a făcut toate diligenţele necesare la forurile superioare, inclusiv la Ministerul Sănătăţii, pentru a primi o suplimentare a numărului de paturi, care i-ar aduce şi o suplimentare de buget. Dacă demersul lui are succes, poate să încheie un contract mai avantajos din punct de vedere financiar cu CAS. Sper că va primi aprobarea până la următoarea rectificare bugetară”, a spus Ana Ionescu.
Spitalul Suceava, singura unitate care acordă toate drepturile băneşti
La Spitalul Orăşenesc Siret, indexarea de 15% s-a aplicat de la 1 ianuarie 2011, aşa cum prevede legea, însă problema tichetelor de masă, veche din 2010, a rămas. O situaţie similară se înregistrează şi la Spitalul de Neuropsihiatrie Siret, unde lefurile au fost majorate cu 15%, dar tichetele tot nu se acordă.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava este singura unitate sanitară cu paturi care a acordat încă de la 1 ianuarie 2011 creşterea salarială de 15% şi a dat personalului inclusiv tichetele de masă.
La Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, indexarea de 15% s-a aplicat tot de la începutul anului, însă au apărut probleme la acordarea tichetelor de masă. Potrivit celor declarate de Ana Ionescu, asistenţii medicali din această unitate sanitară nu au primit tichete în primele cinci luni ale lui 2011, însă beneficiază de ele în ultimele două luni. „Li s-au dat tichete de masă în iunie şi iulie, dar nu şi din urmă”, a spus liderul UJS Sanitas Suceava.
Cheltuielile de personal în spitale nu pot depăşi 70% din bugetul alocat de CAS
La Spitalul Rădăuţi, începând cu 1 iunie, majorarea salarială a ajuns de la 3,3% la 15%, iar asistenţii medicali au parte şi de tichetele de masă, care, în 2010, li se acordaseră sporadic. La Spitalul Municipal Fălticeni, indexarea salarială este de 15% (această indexare nu a fost aplicată, potrivit legii, la 1 ianuarie 2011, ci de la 1 iunie), însă nu se acordă şi tichete de masă.
„Ideea generală este că, în ciuda neacordării unor drepturi, conducerile spitalelor fac toate eforturile pentru a-şi mulţumi angajaţii. Problema managerilor este aceea că, potrivit Ordonanţei 48, cheltuielile de personal în spitale nu pot depăşi 70 la sută din bugetul alocat de Casa de Asigurări de Sănătate. Din acest motiv, ei nu reuşesc să acorde cadrelor medii toate drepturile”, a precizat liderul sindicatului UJS Sanitas Suceava.
Sindicatul Sanitas Suceava numără circa 2.700 de membri.
( 3 sep 2011, 15:34:48
La spitalul Radauti s-au dat tichete de masa pina in luna noiembrie 2010(toate tichetelele,nu sporadic),din decembrie si pina in prezent nu s-a mai dat nici un bon de masa.