Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 sep 2011 - Anul XVI, nr. 207 (4805)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Îngrijorător

Tot mai mulţi adolescenţi şi tineri devin depresivi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tot mai mulţi adolescenţi şi tineri suferă de depresie, iar printre problemele care îi demoralizează se numără programa şcolară încărcată, viitorul incert şi mediul familial lipsit de comunicare şi dezechilibrat din punct de vedere emoţional. Aşa a informat medicul psihiatru Lorelei Haşovschi, şefa secţiei de Psihiatrie din cadrul Spitalului Suceava, care s-a arătat îngrijorată de numărul tot mai mare de adolescenţi şi tineri care se simt stresaţi şi neputincioşi în faţa anumitor probleme, devenind depresivi.

„În trecut se considera că o persoană cu depresie este capabilă să se însănătoşească de la sine. La ora actuală, se ştie că depresia este o afecţiune care necesită tratament şi nu este un viciu sau o slăbiciune. Depresia severă şi prelungită poate genera dificultate în socializare, în stabilirea şi menţinerea unor relaţii de prietenie cu alte persoane, dificultăţi la şcoală, consum de droguri, comportament suicidar şi alte probleme care se pot prelungi şi la maturitate”, a declarat medicul sucevean.

 

Depresia cronică apare atunci când adolescentul se simte deprimat de un an sau mai mult

Dr. Lorelei Haşovschi a explicat că depresia este o tulburare a dispoziţiei care determină adolescentul să se simtă trist sau să fie irascibil o perioadă lungă de timp. Potrivit specialistului, persoana tânără care este deprimată nu se mai bucură la şcoală, la joacă şi în compania prietenilor şi poate fi lipsită de energie sau poate avea alte simptome.

„Ca şi la adult, simptomele depresiei variază de la uşoare la severe şi de la o persoană la alta. Depresia cronică apare atunci când adolescentul se simte deprimat cea mai mare parte a timpului, timp de un an sau mai mult. Atât forma medie, cât şi forma gravă a depresiei pot fi tratate cu eficienţă”, a subliniat şeful secţiei de Psihiatrie de la Spitalul Suceava.

Medicul este de părere că mulţi adolescenţi care suferă de depresie nu primesc tratament adecvat pentru că simptomatologia nu este recunoscută. Variaţii ale stării sufleteşti şi schimbări emoţionale cauzate de depresie pot trece neobservate, considerate neimportante sau atribuite creşterii normale, explică specialistul sucevean. Adolescenţii cu depresie au frecvent şi alte tulburări precum anxietate, tulburări de comportament, deficit de atenţie, tulburări de alimentaţie şi ale procesului de învăţare. Aceste manifestări pot apărea înainte de a fi diagnosticată depresia, mai spune dr. Lorelei Haşovschi.

 

Depresia: un dezechilibru al unor substanţe chimice, care transmit mesaje între celulele nervoase ale creierului

„Depresia se consideră a fi un dezechilibru al unor substanţe chimice numite neurotransmiţători, care transmit mesaje între celulele nervoase ale creierului.  Specialiştii nu au stabilit până în prezent de ce se produce dezechilibrul neurotransmiţătorilor. Ei cred că schimbarea aceasta poate apare ca o consecinţă a stresului sau a bolii, dar ea poate apare şi fără o cauză clară”, a adăugat medicul sucevean.

Specialistul sucevean atrage atenţia că factorii de risc ai depresiei adolescentului sunt numeroşi, iar printre ei se regăsesc depresia la membrii familiei (un părinte cu depresie determină un risc de trei ori mai mare de depresie), stresul, problemele sociale şi conflictele familiale, traumele precum violenţa, abuzul sau neglijarea, afecţiuni medicale serioase îndelungate, problemele la învăţătură. Pe de altă parte, şi unele medicamente pot declanşa depresia, ca de exemplu steroizii sau narcoticele administrate pentru calmarea durerii. Din fericire, de obicei, simptomele dispar odată cu întreruperea medicaţiei.

În ceea ce priveşte riscul de depresie la tineri, medicul avertizează că factorii de risc sunt:un părinte sau un membru apropiat din familie cu depresie, faptul de a mai fi avut un episod depresiv, în special dacă primul episod depresiv a apărut la o vârstă mică, afecţiuni medicale cronice, cum ar fi diabetul sau epilepsia, prezenţa unei alte tulburări psihice, cum ar fi comportament dezordonat sau anxietate, decesul unui membru al familiei sau al unui prieten apropiat, abuzul fizic sau sexual, abuzul de alcool sau droguri.

 

Medicii: „Depresia la adolescent şi tânăr se dezvoltă treptat sau apare brusc”

Alte situaţii care duc la depresie sunt, în cazul fetelor, începutul pubertăţii (după pubertate şi la maturitate femeile sunt de două ori mai predispuse la depresie decât bărbaţii), violenţa în familie, lipsa relaţiilor sociale cu persoane de aceeaşi vârstă, condiţia de victimă a unei agresiuni, subliniază dr. Lorelei Haşovschi.

„Depresia la adolescent şi tânăr se dezvoltă treptat sau apare brusc. Pacientul poate părea mai degrabă irascibil decât trist sau se simte plictisit sau deznădăjduit. Adolescentul cu depresie poate avea simptome ca iritabilitate, temperament violent, dureri inexplicabile de cap, stomac etc., dificultăţi în gândire şi în luarea deciziilor, somnolenţă sau insomnie, modificări ale obiceiurilor alimentare care pot duce la creştere sau scădere în greutate, scăderea respectului de sine. Alte semne sunt sentimentul de vinovăţie sau deznădejde, oboseala permanentă sau lipsa de energie, retragerea din viaţa socială, ca de exemplu lipsa interesului faţă de prieteni, gândul la moarte şi gânduri de sinucidere”, a punctat psihiatrul.

 

Estimări: Circa 70% din tinerii cu depresie vor avea un nou episod în următorii cinci ani

Medicul a ţinut să precizeze că diferenţierea între diversele dispoziţii normale şi simptomele depresiei este de multe ori dificilă. În acest context, dr. Lorelei Haşovschi a explicat că sentimentele ocazionale de tristeţe şi irascibilitate sunt normale, însă tânărul poate dezvolta o depresie, care necesită tratament, dacă aceste emoţii nu dispar după o perioadă de timp şi încep să interfereze cu viaţa sa personală. Aproximativ 15% dintre adolescenţii şi tinerii diagnosticaţi cu depresie dezvoltă tulburări afective bipolare, ceea ce înseamnă că au manifestări extreme ce alternează între depresie şi accese maniacale, a arătat medicul sucevean.

„Principalele probleme ce se regăsesc la adolescenţii şi tinerii cu depresie sunt  performanţe slabe la şcoală şi la locul de muncă, probleme în relaţiile cu prietenii şi membrii familiei, sarcina la vârstă tânără, apariţia unor boli organice. Un episod depresiv durează în medie opt luni. Se estimează că aproximativ 70% din tinerii cu depresie vor avea un nou episod în următorii cinci ani. O cauză des întâlnită de revenire a bolii este oprirea prea devreme a tratamentului”, a mai spus dr. Lorei Haşovschi, cu menţiunea că, pentru a preveni alte episoade de depresie, trebuie recunoscute devreme semnele ce prevestesc depresia şi trebuie stabilit diagnosticul şi tratamentul de îndată ce aceste semne apar. „O dietă echilibrată, exerciţiile fizice şi un bun sistem de suport social pot ajuta la prevenirea depresiei”, a conchis medicul.

Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava arată că, în judeţ, numărul persoanelor diagnosticate cu tulburări mintale, printre care şi depresia, este de 15.178, cifra fiind în creştere. Din cauza numărului mare de bolnavi, în secţiile de Psihiatrie internările pentru cazurile care nu reprezintă urgenţe se face pe bază de programare, iar perioada de aşteptare ajunge şi la cinci luni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tot mai mulţi adolescenţi şi tineri devin depresivi.
 Vizualizări articol: 4393 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Tot mai mulţi adolescenţi şi tineri devin depresivi5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
( 2 sep 2011, 11:03:25
Sunt enervant de pesimist ( prea realist , poate )
Fiindcă a fi bun e echivalent cu a fi fraier
E greu din gaura cronofagă să ieşi la realitate
E greu să-ţi înmulţeşti singurul neuron .. c-un bomfaier

Ne trebuie un restart , acum ar fi mai bine
Se poate şi amâna ... da’ nu prea mult ( cred eu )
Şi ( fiindcă’s prea multe,,bovine’’ce-nc să dezbine )
Mai împarte-ţi grijile şi cu Dumnezeu

Politicienii de mătase au bani ... de vândut
Avem o groază de astrologi da’ nu ne vedem (nici)prezentul
Te uiţi ca un arici transpirat , ce-i de făcut ?
Dă din mâini să nu te’neci ! (îţi face altu’ .. testamentul )
1.1  RE: * trimis de
( 2 sep 2011, 13:48:11
ABCDAR...tu la articolul asta trebea sa lasi capu' in jos..si sa nu iti faci simtita prezenta pentru ca prin asta ai trecut si tu...numai ca ai ajuns la nivelul de debilitate acuta...
1.2  RE: * trimis de
( 2 sep 2011, 13:53:21
abecdare...esti plin de pleonasme. Stiu, stiu....nu te intelegem.Si acum din zoologie...ariciul si porcul...nu transpira. La arici de exemplu, apa este inamic....de fapt vulpea cand vrea sa-l manance , fie se pisa pe el fie il impinge spre o balta.
Se poate verifica ce spun eu.
Dar din nou.....nu ne putem ridica la nivelul tau abcdare.
1.3  RE: * trimis de
( 2 sep 2011, 13:59:31
ABCDAR...iti dedic primele doua strofe din poezia ta...din tot sufletul meu...
1.4  RE: * trimis de
( 2 sep 2011, 14:07:27
ABCDAR:
1.Casca ochii....e GIGI_79 nu 69....referitor la un comentariu de ieri
2. Ubi bene ubi patria....stii ce zic...asa ca nu-mi spune mie de mancare.
3. Gata...prea multa atentie ti-am dat...romanul s-a nascut poet...esti exemplul cel mai bun....iara daca de unde scrii..nu e Romania...coicu mic si joc de glezne.
2.   :)) trimis de
( 2 sep 2011, 15:45:24
Oare abcdar asta gandeste atunci cand scrie toate deseurile "poetice" ale sale? Pun pariu ca si el se amuza cand citeste ce a scris! Mare ti`e gradina Doamne...
3.   Nenea abcdar trimis de
( 2 sep 2011, 16:12:22
BA NEA OMU! oPRESTE-TE SAU INTERNEAZA-TE! Cu madam doctor ai toate sansele sa te faci bine!
daca ai si ceva banuti prin cont te declara imediat ~ ceea ce iesti! ! iresponsabil!!!!!!!!fara discernamint!!!!!!!!!!!!!1 sau o chestie de aia diminuata!!!!!!!!!!!!!1
4.   Pfff cand ai aud pe tinerii astia.... trimis de
( 2 sep 2011, 20:25:28
cand ii aud pe tinerii astia...de 14,15 anii...sau chiar mai mult......vai ce grea e viata,ce probleme am etc......sa ajunga la ei la 30,40 de ani sa aiba familie de intretinut de platit o gramada,serviciul sa nu mearga.....acolo is adevaratele probleme .si eu sunt tanar da nu ma plang.....am un acoperis unde sa dorm si am ce sa pun in gura.ar trebui sa se multumeasca ,....nu sa isi taie venele sau cine stie ce  ☭ uri sa faca.......
5.   INTREBARI,INTREBATOARE DE WEEK END trimis de
( 2 sep 2011, 21:09:56
DESPRE UNELE SUBSTANTE,CHIMICE,ALTELE.................
EX.-ACETOCIANHIDRINA,DE LA METADET,UNDE A FOST INGROPATA?
METALELE GRELE,PULBERILE IN SUSPENSIE,PLOILE ACIDE NU AU NICI OCONTRIBUTIE?
CITITI RAPORTUL PRIVIND STUDIUL DE IMPACT ASUPRA MEDIULUI LA INCHIDEREA PERIMETRULUI MINIER,DEALU NEGRU ,FD.MOLDOVEI:
IAZ,CONVERSMIN BUC.,LUCRARI,ICPM-BAIA MARE,VICE-PRIM TONEGARI,MIN BUCOVINA,ACTIVE[IN MOD SPECIAL]ECOLOGIZARI,RECONSTRUCTII,BURCIU,IGNATESCU,IONCE,CONSILIERI SI CETATENI DIN COMUNA[ABSENTI,BINEINTELES]
NR. DE INREG.9406
DATA 12-06-2007!
LA DATA DE 2-09-2011-CE S-A ,,INFAPTUIT''?
6.   Depresie trimis de
( 2 sep 2011, 21:12:32
depresia este o boala cum s-a scris si nu ar trebui sa judecati adolescentii sau cine este in depresie ,ca se plange ,nu trebuie sa le faceti reprosuri ca ce grea e viata si nu stiu mai ce dak nu poti sa-i zici o vorba buna ca sa-l ajuti mai bine taci,cand omul e la pamant nu trebuie sa-i mai dai si cu piciorul,mai bn am intelege ca depresia chiar este o boala si trebuie sa o intelegem ca sa-i putem ajuta pe cei care au nevoie.
7.   PTR ALISA trimis de
( 2 sep 2011, 21:39:12
NIMENI NU AR LOVI PE ACESTI NEVINOVATI ,,CAZUTI LA PAMANT''
IN SCHIMB,CE PICIOARE IN GURA AR PRIMI,CEI RESPONSABILI SI IMBUIBATI,CARE SE FAC VINOVATI DE STAREA ACESTOR COPII....
LE-AR SUNA ,,BOSTANUL'' PRECUM CLOPOTELE,AR AUZI SI BODNARAS A LU' BODNARENKO,PANA IN IAD,MINUNATELE DANGANE.
I-AM IERTAT,LA REVOLUTIE,ACEASTA ESTE ,,MULTUMIREA''.
ORICE VERS ,ARE SI UN REVERS! DOAMNE AJUTA!
8.   Newnea ABCDAR articulul se refera la tine ... trimis de
( 3 sep 2011, 00:14:23
... vezi ca vin si te leaga .. daca nu te linistesti si tot terorizezi lumea cu ineptiile tale...strange-ti jucarelele de scris si ascunde-te. Mama ta te-a vandut unui azil care face experimente pe creiere de beton cu IQ ridicat cum e al tau , deoarece a aflat ca pe tine te-a nascut o matusa batrana venita gravida cu puskin ,dintr-un lagar rusesc. De acolo ai mostenit tu talentul .
revenind la articol... intr-o societate cum este cea contemporana , in general si cum e a noastra , in special... normal ca institutia familiei este cea mai lezata , iar in cadrul ei verigile slabe sunt copii si adolescentii, documentat articolul , pacat ca aceste fenomene sociologice , le vede cetateanul obisnuit si nu factorul de decizie din randul institutiilor statului.
... mai regretabil si dureros este faptul ca in absenta unor terapii sociologice bine organizate si dirijate , se produc drame ireversibile... unele produse de atitudini tampite ale parintilor. Adolescentul e o ,masinarie care nu are toate reglajele finalizate ... uneori se autoechilibreaza , alteori in lipsa unei comunicari elaborate corecte si oneste aceste masinarii se strica ireversibil sau se opresc.
9.   PTR VAI DE K-RU VOSTRU trimis de
( 3 sep 2011, 00:55:25
MA ARTICULU',TU VORBESTI DE RUSI,SAU KHAZARI SAU HOHOLI,DUPA CAZ?DESPRE
CARE INSTITUTII ALE STATULUI VORBESTI?CELE CE VA PROTEJEAZA TOATE HOTIILE,SI,TURNATORIILE DE DUPA '45 INCOACE?
;;TERAPII SOCIOLOGICE'' FACETI VOI CAND JEFUITI PADURILE,SI TUTARITI SI PENSII FARA O ORA LUCRATA IN ROMANIA.
ADOLESCENTII TREBUIE SA CUNOASCA ADEVARATA ISTORIE,SI NU CEA INVENTATA DE PCR-SECU KGB.
VA CATARATI IN FUNCTII,CU AJUTORUL UNOR HOITURI BOLSEVICE CARE VA ASIGURA PROTECTIE,PTR A DISTRUGE ACEASTA NATIUNE!
N-O SA REUSITI,SUNTETI ,,ACTIVI'' DOAR IN HAITA,LA INDIVIDUAL NU PLATITI NICI CAT O CEAPA DEGERATA!
COMUNICARE ELABORATA,CU CINE?-CU UNUL CA ARTICULU'?

TEHO,MO-TEHO!!!

VA URMA!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei