Aflat într-o scurtă vizită de lucru la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, şeful Direcţiei Generale Anticorupţie, chestorul Arion Jănică Ţigănaşu, a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în curând testele de integritate, făcute de ofiţeri sub acoperire, nu îi vor viza numai pe poliţişti, acestea urmând să fie extinse şi la Pompieri, Jandarmi şi celelalte instituţii din cadrul Ministerului.
De asemenea, chestorul Ţigănaşu a vorbit şi despre faptul că în fiecare structură va fi câte un consilier de integritate, a cărui misiune va fi aceea de a preveni eventualele fapte de corupţie în rândul colegilor săi şi de a identifica potenţiale riscuri de corupţie.
Şeful DGA a adus în discuţie şi faptul că se intenţionează extinderea competenţelor structurii pe care o conduce, putând fi cercetaţi pentru fapte de corupţie şi funcţionarii din administraţia publică locală.
“A fost elaborată o metodologie de identificare a riscurilor şi vulnerabilităţilor în toate structurile, până la nivelul fiecărui loc de muncă, astfel că, în circa un an şi ceva de zile, am luat fiecare loc de muncă din MAI şi am identificat toate riscurile şi vulnerabilităţile, tot ce înseamnă cauze, condiţii, care pot determina şi pot favoriza fapte de corupţie. Pe cale de consecinţă, am identificat şi acele măsuri care trebuiesc luate pentru ca aceste cauze şi condiţii să fie eliminate”, a punctat Ţigănaşu.
Testele lui Todiruţ
Testele de integritate au fost făcute la IPJ Suceava încă din urmă cu aproximativ şase ani, la scurt timp după ce în fruntea instituţiei a fost numit actualul şef, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ.
La o acţiune silvică, de exemplu, zeci de poliţişti au căzut în plasă, după ce s-a descoperit că au umflat bilanţul acţiunii, trecând mai multe sancţiuni contravenţionale decât au fost date în realitate.
Totul a ieşit la iveală în urma unui test de integritate pus la cale de comisarul-şef Ioan Nicusor Todiruţ, care s-a folosit de de un poliţist sub acoperire. Acesta s-a urcat la volanul unui camion încărcat cu aproximativ 10 metri cubi de cherestea, marfă pentru care nu avea asupra sa nici un fel de acte.
Deşi acţiunea viza tocmai controlul autovehiculelor care transportau material lemnos, „camionagiul” a parcurs fără probleme peste 100 de kilometri pe un traseu, care, în mod normal, ar fi trebuit să fie împânzit de poliţişti. Din cele şapte echipaje de poliţie întâlnite pe drum (deşi ar fi trebuit să fie mult mai multe), camionagiul a fost tras pe dreapta doar de două ori, dar i s-a permis să plece mai departe, deşi a precizat că nu are actele de provenienţă şi de transport ale mărfii, acestea fiind „uitate la birou”.
Un alt ofiţer de poliţie sub acoperire s-a dat drept turist prădat de hoţi, pentru a verifica modul în care colegii săi intervin la apelul 112.
La fel, scenariul unui alt test de integritate a fost sesizarea la 112 a unei infracţiuni de tâlhărie asupra unui bărbat din Rădăuţi, găsit în debaraua apartamentului său, cu un căluş la gură, legat la mâini şi la picioare de cei care l-au jefuit de aproximativ 2.000 de euro.
( 2 sep 2011, 12:35:18