Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a participat în cursul zilei de ieri, la Rădăuţi, la inaugurarea primului centru de ocrotire a copiilor care aparţine unei mănăstiri. Este vorba despre Aşezământul Social „Sf. Ierarh Leontie”, lucrările de construcţie şi amenajare a clădirilor în care vor sta copiii fiind realizate de Fundaţia „Sfinţii Ierarhi Leontie şi Teodosie”, al cărei preşedinte este stareţul Mănăstirii Bogdana, arhimandrit Iustin – Dragomir Ioan, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Suceava. Inaugurarea centrului a avut loc odată cu venirea primilor 59 de copii, din cei 104 câţi se vor afla în grija salariaţilor Aşezământului Social „Sf. Ierarh Leontie”.
În ceea ce-l priveşte pe Gheorghe Flutur, acesta a declarat că deschiderea acestui aşezământ este rezultatul primei colaborări între stat, prin Consiliul Judeţean, şi Biserica Ortodoxă Română, prin Mănăstirea Bogdana şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.
„Poate că trebuie subliniat faptul că acesta este un nou început pentru 104 copii care au fost în casele de copii ale Consiliului Judeţean Suceava. Acum dăm startul unui parteneriat adevărat în care s-au implicat atât statul, cât şi biserica”, a declarat Flutur.
El a spus că parteneriatul de la Suceava dintre stat şi biserică poate deveni un exemplu şi pentru alte judeţe din ţară. De asemenea, şeful administraţiei judeţene a precizat că aşezământul din Rădăuţi poate fi un centru pilot şi un exemplu care poate fi urmat.
„Sunt bucuros că Biserica Ortodoxă Română a făcut acest gest caritabil şi sunt convins că acesta va fi un exemplu. Anul trecut, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, la Putna, am avut o discuţie cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe din România, în care noi ne-am angajat să sprijinim finalizarea acestor lucrări. Şi vreau să subliniez că principalul pion în realizarea acestui aşezământ a fost a fost părintele Iustin”, a spus Flutur.
El a arătat că în baza protocolului încheiat cu Fundaţia „Sfinţii Ierarhi Leontie şi Teodosie”, Consiliul Judeţean Suceava a alocat suma de 1,85 milioane de lei (18,5 miliarde de lei vechi) pentru finalizarea lucrărilor la noul aşezământ pentru copii.
Cei 104 copii din aşezământul „Sf. Ierarh Leontie” locuiesc în zece case moderne
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a mai spus că cei 104 copii sunt aduşi în aşezământul din Rădăuţi din trei case de tip familial şi din sistemul de asistenţă maternală şi vor locui în zece case moderne. În fiecare casă vor locui 10 – 12 copii, câte doi sau trei într-o singură cameră. Fiecare dintre cele zece case are bucătărie proprie, un salon de joacă, sală de mese. De asemenea, aşezământul dispune de dispensar medical, o sală de lectură şi bibliotecă.
Gheorghe Flutur a spus că în viitor vor începe şi lucrări de amenajare a unor spaţii de joacă şi a unor terenuri de sport. De asemenea, Fundaţia „Sfinţii Ierarhi Leontie şi Teodosie” are în momentul de faţă 56 de salariaţi specializaţi. Preşedintele CJ Suceava a spus că toţi cei 104 copii vor învăţa în şcolile şi grădiniţele din Rădăuţi.
Aşezământul din Rădăuţi va avea o capacitate de 206 de locuri
La rândul său, stareţul Mănăstirii Bogdana, arhimandrit Iustin – Dragomir Ioan, a subliniat faptul că lucrările la aşezământul „Sf. Ierarh Leontie” au început în anul 2001, de Ziua Copilului, pe 1 iunie, iar inaugurarea a avut loc pe 1 septembrie 2011, zi în care începe noul an bisericesc.
„Vreau să subliniez ajutorul important pe care l-am primit de la Consiliul Judeţean, prin domnul Gheorghe Flutur şi echipa dumnealui. Contribuţia instituţiilor statului pentru ridicarea acestui aşezământ a însemnat cam 9% din valoarea totală, însă este de apreciat efortul făcut de Consiliul Judeţean atunci când a alocat fonduri pentru finalizarea lucrărilor”, a spus stareţul Mănăstirii Bogdana. El a spus că până duminică, 4 septembrie a.c., în aşezământul din Rădăuţi vor ajunge toţi cei 104 copii.
Arhimandritul Iustin – Dragomir Ioan a mai precizat că în viitor urmează să mai fie amenajate încă 102 locuri pentru copii în dificultate. El a arătat că întreaga investiţie este programată pentru toamna anului viitor, la inaugurarea oficială a acesteia fiind aşteptat să participe Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel. Arhimandritul Iustin – Dragomir Ioan a mai arătat că pentru funcţionarea noului aşezământ, Consiliul Judeţean va aloca 80% din fondurile necesare, diferenţa fiind asigurată de Fundaţia „Sfinţii Ierarhi Leontie şi Teodosie”.
( 2 sep 2011, 11:12:55
Mereu flămânzi şi cu ochii injectaţi
Atacă (din interior) Suceava , constant
Conduşi de-un nene la maxim de-arogant
Aici , în Kosovo ( pardon , Suceava vreau să zic )
Dacă nu eşti în pdl n-ai şanse , eşti mic
Cerul de Bucovina-i negru de supărare
Bucovineanu-i mai mereu cu buzunarele goale
E pârjol dup-aceste lepidoptere zburătoare
Mereu între teorie şi depresie , cu nervii-ntinşi
Şi cu inimaginabile cumpene mereu surprinşi
Trăim să vedem cum ne topim în marasm
Murim cu mult înainte de ultimul spasm
( sunt cinic , realist , fără zahăr în sarcasm )