Numărul de furturi care se petrec în judeţul Suceava înregistrează o creştere alarmantă. Chiar dacă nu este vorba de o creştere a numărului de furturi cu prejudiciu mare, ci de furturi mai degrabă mărunte, situaţia este la fel de gravă, oameni aflaţi la limita de jos a sărăciei transformându-se în hoţi. Grav este şi că tendinţa de creştere a furturilor se petrece în momentul în care poliţia este în plin proces de reorganizare, mai exact de reducere a personalului.
Conform statisticilor oficiale ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, în primele şase luni ale acestui an în judeţ s-au petrecut 2.328 de infracţiuni de furt, faţă de 1.392, în aceeaşi perioadă a lui 2010. De aici rezultă un plus de nu mai puţin de 936 de fapte de furt, creşterea fiind de 60%.
Peste 500 dintre furturi sunt din locuinţe, peste 300 din societăţi comerciale, în timp ce 185 au fost spargeri de autoturisme.
De la fier vechi şi biciclete, la bani şi sute de grame de bijuterii din aur
Această tendinţă de creştere accentuată s-a menţinut şi după încheierea primului semestru, în lunile iulie şi august. Buletinele de presă ale poliţiei au consemnat zilnic foarte multe furturi, în unele zile fiind vorba şi de câte 10-15 fapte. Cât despre bunurile furate de hoţi, concluzia care reiese este că se fură orice.
Furturi din case în construcţie (materiale de construcţie, cabluri din pereţi, scule electrice), furturi de componente de cale ferată, furturi de capace de canalizare, furturi de cablu telefonic, furturi de bunuri alimentare sau haine din marile magazine, furturi de cauciucuri sau carburant direct din rezervor, mai nou furturi de biciclete, toate se repetă la interval de câteva zile, lăsând în urmă pagube care, adunate, nu sunt deloc de neglijat.
Pe de altă parte, însă, nu se fură doar mărunţişuri. Amintim câteva cazuri recente. La începutul lunii iulie, hoţi neidentificaţi de poliţie au intrat în casa a doi soţi din municipiul Rădăuţi, furând 2.350 de lei, 1.000 de euro, precum şi bijuterii din aur, în greutate de circa 400 de grame, valoarea prejudiciului fiind de circa 40.000 de lei.
În alte două cazuri, petrecute zilele trecute, hoţii au spart o casă şi un apartament din Suceava, furând seturi de bijuterii ce valorează peste 50.000 de lei.
Se poate şi mai rău
Această creştere a numărului de furturi la nivel de judeţ nu este decât o confirmare a tendinţei de la nivel naţional. În aproape toată ţara, o arată statisticile poliţiei, numărul de furturi este în creştere. Ba mai mult, judeţul nostru stă bine în comparaţie cu altele.
„IPJ Suceava se clasează pe locul 40, sub media naţională privind furturile, cu 329 de infracţiuni la o sută de mii de locuitori, faţă de 559 de infracţiuni la o sută de mii, media din ţară”, a declarat comisarul-şef Cristian Papuc, şeful Serviciului Cabinet din Cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
Furturi mai multe, poliţişti mai puţini
Deşi nimeni nu admite oficial acest aspect, poliţiştii riscă să nu mai facă faţă creşterii accentuate a numărului de furturi. Asta în condiţiile în care IPJ Suceava trebuie să renunţe la o parte a angajaţilor, în cadrul procesului de reorganizare. De altfel, mulţi poliţişti au ales să plece singuri din sistem. Conform datelor oficiale oferite de IPJ Suceava, numai de la 1 iunie şi până la finele lunii august 18 angajaţi au ieşit din sistem, şase prin demisii şi 12 prin pensionări, la termen, dar şi anticipat, din motive medicale sau de altă natură.
( 2 sep 2011, 11:20:19
In timpul domniei lui Vlad Tepes, romanii de atunci isi pierdusera obiceiul de a fura.
Si era rau Vlad Tepes, i-a ramas numele de Dracula!