Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 sep 2011 - Anul XVI, nr. 206 (4804)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Poliţia, pe fir

Ce vorbeau la telefon hoţii care au furat şi provocat distrugeri în aproape 30 de cabane

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trei indivizi, unul din comuna Frumosu, Ilie Cojocaru (29 de ani), unul din Valea Moldovei, Viorel Simerea (32 de ani), şi unul din Găineşti – Slatina, Cezar Nicolae Camciuc (22 de ani), sunt acuzaţi că au spart, în decurs de aproximativ trei luni de zile, zeci de cabane şi case de vacanţă din zona Câmpulung Moldovenesc, reuşind să fure bunuri de zeci de mii de lei şi provocând distrugeri semnificative.

Cei trei, susţin anchetatorii, furau aproape tot, de la haine, la alimente, trofee de vânătoare, electronice şi electrocasnice, unelte, animale etc., tot ce putea fi vândut mai departe. Ei spărgeau cabanele prin distrugerea uşii de acces în zona sistemului de închidere sau prin spargerea unui geam.

La o cabană, de exemplu, au găsit un pui de urs, într-o cuşcă, şi au început să se intereseze de un potenţial cumpărător.

Lucrau numai cu mănuşi şi acţionau după ce verificau amănunţit zona şi se asigurau că pot fura în linişte. Dădeau şi câte patru-cinci spargeri pe noapte şi nu o dată au rămas să chefuiască în cabanele pe care le spărgeau. Ajunseseră să aibă şi pretenţii şi au început să aleagă dintre bunurile furate, iar ce le prisosea abandonau.

Nu ştiau că poliţiştii şi procurorii câmpulungeni sunt pe urmele lor. Oamenii legii cunoşteau numele hoţilor, însă aveau nevoie de probe pentru a-i încătuşa şi băga la arest. Trebuiau să-i prindă în flagrant.

Au fost săptămâni întregi de urmărire şi pândă, iar pe 21 martie a.c. doi dintre suspecţi, Ilie Cojocaru şi Cezar Nicolae Camciuc, au fost reperaţi, cu ajutorul unui dispozitiv cu termoviziune, într-o cabană din zona Doabra de pe raza comunei Vama.

Au fost prinşi după o urmărire în noapte şi băgaţi la arest.

Într-o celulă de la subsolul poliţiei a ajuns, aproximativ o lună mai târziu, şi cel de-al treilea suspect, Viorel Simerea. Deşi pe numele său era emis mandat de arestare în lipsă încă din 4 aprilie, Simerea a fost prins în a doua zi de Paşte, poliţiştii obţinând o informaţie că fugarul, dat între timp în urmărire generală, va trece pe acasă, la Valea Moldovei. Somat cu arma şi înconjurat de poliţişti, Simerea s-a predat.

Zilele trecute, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc au finalizat rechizitoriul şi au înaintat dosarul, care cuprinde mii de file, instanţei de judecată.

Cojocaru, Simerea şi Camciuc au fost daţi pe mâna judecătorilor. Cei trei sunt recidivişti, fiind condamnaţi în repetate rânduri pentru furturi. Cojocaru, de exemplu, are nu mai puţin de 14 condamnări, Simerea şapte, iar Camciuc şase.

 

 „Când îmi fac 300, adică 300 de milioane, mă opresc (...). Am două săptămâni de când fac bani non-stop”

Ce nu ştiau inculpaţii e că poliţiştii şi procurorii câmpulungeni le interceptaseră şi telefoanele şi adunau probă cu probă, pentru a-i trimite după gratii.

Relevantă este discuţia dintre doi dintre inculpaţi, Ilie Cojocaru şi Nicolae Camciuc.

Camciuc: „Aceea (n.r. - cabana) avea televizor în ea?”

Cojocaru: „Nu.”

Camciuc: „Maşină de spălat?”

Cojocaru: „Maşină de spălat? Parcă avea... nu ştiu.”

Camciuc: „Covoare?”

Cojocaru: „Da ce faci cu ele?”

Camciuc: „Da cum, dacă îmi trebuie, doar mi-am  făcut casă nouă, trebuie să mă mut şi eu.”

Cojocaru: „Da-s panarame, nu erau bune.”

Camciuc: „Da?... mi-ar trebui.”

Cojocaru: „Dar aveam atunci seara televizoare, de ce nu ai venit să-ţi dau?”

Camciuc: „Nah, dar atunci seara nu aveam cu ce veni.”

Cojocaru: „Dar acum ai, dacă aşa...”

Camciuc: „Da cum.”

Cojocaru: Atunci vino diseară în zonă la mine, că i-am distrus pe ăştia pe aici... Când îmi fac 300, adică 300 de milioane, mă opresc.”
(...)

Cojocaru: “Eu am două săptămâni de când fac bani non-stop.”

Camciuc: „Înseamnă că eşti plin de bani.”

Cojocaru: „Am şi euro la mine... Băi, băiatu’, hârtii de alea mari, nu...”

 

Planul unei spargeri

La dosar, este exemplificată şi o altă discuţie între cei doi inculpaţi:

Camciuc: „Uite, am vreo cinci-şase plasme aicea şi nişte drujbe, dar trebuie doi... am în altă parte... dar uite, dacă vrei să faci bani... am două drujbe în Negrileasa, am fost aseară... te-am sunat toată noaptea să vină să te aducă (...). Ştii bazicul acela de peste drum, nu stă nimeni, nu are câine. Nimic, are trei-patru drujbe, dar ştii ce are? Are un bec pe senzori. Nu am avut de unde întrerupe curentul, îmi trebuie un cleşte ca să-i tai firul de curent.”

Cojocaru: „Dar senzorul ăla se poate sparge.”

Camciuc: „Da, dar nu-l sparg, îi tai firul de curent de acolo, de la stâlp, frumos de jos, că e cu împământare.”

Cojocaru: „Le-am luat pe loc şi banii jos, că acum am client.”

 

„Par incapabili să se oprească”

Procurorul de caz, Sorin Iaşinovschi, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, subliniază în dosarul înaintat instanţei de judecată faptul că cei trei inculpaţi „par incapabili să se oprească”, sugerând că dacă nu ar fi fost prinşi, numărul cabanelor şi caselor de vacanţă sparte ar fi fost mult mai mare.

„Perseverenţa de care au dat dovadă în realizarea actului infracţional, raportată la antecedentele penale de acelaşi gen, numărul mare de fapte penale comise într-un interval de timp relativ scurt conduc la concluzia că inculpaţii reprezintă un real pericol social, şansele de reintegrare socială a acestora fiind reduse”, susţine procurorul Iaşinovschi în rechizitoriu.

 

 „Am distrus zona asta... eşti prost la cap... Câte patru-cinci într-o seară”

Simţind la un moment dat că sunt urmăriţi de oamenii legii, inculpaţii îşi luau măsuri de precauţie.

Cojocaru: „Bă, eu nu pot să circul pe drum. (...) Tu nu înţelegi că nu am voie să umblu cu trenul, cu de astea, că sunt 4.000 de poliţişti după mine... Doar mi-a spus cumnatul meu... a băgat poza pe tren. A băgat jandarmeria. O dublat paza, o băgat pe la primării paza, tot oraşul, toate străzile sunt luminate, ca să nu mai fac belele, că am făcut prea multe...”

Camciuc: „Nah, şi toate numai în zona aceea.”

Cojocaru: Am distrus zona asta... eşti prost la cap... Câte patru-cinci într-o seară.”

Ştiind că zona Câmpulungului e împânzită de poliţişti care încearcă să-i prindă pe hoţii din cabane, Cojocaru îi mărturiseşte aceluiaşi Camciuc că vrea să-şi mute „cuibul”.

Cojocaru: „Nu, că de acum îmi mut cuibul că aici am f...t tot, dar mă duc şi mai stau o săptămână pe altă parte... cum am stat noi atunci.”

Camciuc: „Da, da.”

Cojocaru: „Tot aşa, mă duc, stau o săptămână, distrug tot ce prind, mă doare în .... că de acum beleaua doar e făcută.”

 

„Televizoare şi covoare, şi ce vrei, frigider şi aragaz”

O altă interceptare făcută de anchetatori dovedeşte încă o dată preocupările infracţionale ale inculpaţilor Cojocaru şi Camciuc.

Cojocaru: „... cum facem diseară?”

Camciuc: „Păi nu ştiu cum să facem... tu nu eşti hotărât, eu ştiu ce ai acolo... ca să nu vin degeaba.”

Cojocaru: „Auzi, păi am nişte treburi valabile aici.”

Camciuc: „Ce treburi valabile ai?”

Cojocaru: „Valabile, înţelegi, televizoare şi covoare, şi ce vrei, frigider şi aragaz.”

Camciuc: „N-am ce face cu ele. Dar ce-i, cabană? E faină zona?”

Cojocaru: „Da, e faină, nu-s case.”

O discuţie interesantă interceptată de anchetatori este aceea dintre Ilie Cojocaru şi o cunoştinţă de-a acestuia, Gheorghe Popescu, primul căutând un potenţial client pentru un pui de urs, pe care voia să-l fure.

 

Voia să fure ursul din cuşcă

Cojocaru: „Cât iau pe un urs viu?”

Popescu: „Pe un urs? Ăştia dau mult.”

Cojocaru: „Auzi, am găsit un urs la unul în cuşcă, dar e mic, e cam cât câinele meu de acasă...”

Popescu: „Da, unde este?”

Cojocaru: „Pe la Moldoviţa, lângă apă, într-o cuşcă, eu îl iau, numai să vină o maşină să îl ia. Sună pe cineva şi întreabă dacă nu vrea un urs, e cam de astă vară...”

Popescu: „Vezi poate vine ursoaica.”

Cojocaru: „Nu, că e într-o cuşcă.”

Popescu: „E în captivitate? Nu are voie să-l ţină...”

Cojocaru: „Are o cuşcă doi pe doi şi are şi un pui de căprioară.”

Popescu: „L-aş lua la mine la iaz că îmi fură ăştia peştii. Hai să sun pe cineva să văd dacă e interesat...”

Cojocaru: „E mic şi cuminte, e departe de case, îl iau diseară, numai să ai client cui să îl dau.”

Popescu: „Da, e scump unul din acesta. Să întreb pe cineva...”

 

Furau, se distrau distrugând bunuri şi, din când în când, făceau chef chiar în cabanele păgubiţilor 

În dosarul aflat pe rolul instanţei de judecată, Ilie Cojocaru este acuzat de nu mai puţin de 32 de acte materiale de furt calificat, 19 de distrugere şi o tentativă de tâlhărie.

Viorel Simerea va răspunde pentru 21 de furturi din cabane şi 13 distrugeri, iar Camciuc va fi judecat pentru 22 de furturi şi tot 13 infracţiuni de distrugere.

Lista fărădelegilor de care sunt acuzaţi cei trei se întinde pe mai multe pagini, deşi au fost comise în perioada decembrie 2010 - martie 2011.

Încă de la prima cabană spartă au provocat prejudicii însemnate. Era pe 5 decembrie 2010, când cei trei au pătruns într-o casă de vacanţă din comuna Vama. Au furat doar o maşină de găurit, de circa 900 de lei, însă au făcut distrugeri de circa 5.000 de lei la centrala termică, termostatul ambiental şi o veioză.

Dintr-o altă cabană, din Câmpulung Moldovenesc, spartă tot în luna decembrie a anului trecut, au plecat cu două costume bărbăteşti, două radiocasetofoane, şase lenjerii de pat, douăsprezece feţe de pernă, şase prosoape, cinci farfurii de porţelan, mai multe geamuri, distrugând şi două geamuri.

Din cabana din Vama a unui fost poliţist au sustras bunuri alimentare (borcane de zacuscă şi murături, suc de roşii, afinată şi vin). Nu s-au mulţumit numai să fure. I-au distrus proprietarului bunuri din două băi şi un televizor.

Au fost cazuri când au spart cabane, însă nu au furat nimic, preferând doar să distrugă bunuri. E cazul unei cabane din Vama, unde cei trei au distrus uşa de la intrare şi uşile de la dormitoare, prejudiciul fiind de circa 4.700 de lei.

Dintr-o casă de vacanţă din Vama, hoţii au plecat încărcaţi cu circa 150 de kilograme de carne şi preparate din porc, un trofeu cu cap de cerb şi coarne, un costum şi zece cămăşi bărbăteşti, precum şi o haină de piele. Din carnea furată, circa 50 de kilograme au fost abandonate într-o altă cabană spartă.

Între spargeri, hoţii mai poposeau în cabanele pe care le vizitau şi îşi făceau de mâncare, făcând o petrecere pe cinste cu bunurile furate.

Păgubiţii care şi-au găsit cabanele sparte, însă fără distrugeri semnificative în ele, au scăpat relativ uşor, având în vedere că la unele case de vacanţă hoţii au distrus instalaţia de încălzire sau cea electrică pentru a fura ţevile de cupru ori cablurile electrice. Au fost constatate pagube şi până la 8.000 de lei.

Unui câmpulungean cei trei inculpaţi i-au furat, în ianuarie 2011, taurul din grajd.

Animalul a fost dus la o distanţă de 50 de metri de DN 17 şi sacrificat.

 

După hoţi, pe urmele de încălţăminte găsite la faţa locului

Munca anchetatorilor în acest caz a fost destul de greoaie. Ancheta a început de la mai multe urme de încălţăminte găsite la primele cabane sparte. Deşi la faţa locului hoţii au avut grijă să nu lase amprente, urme papilare au fost găsite ulterior pe bunurile abandonate în alte locaţii.

Judiciariştii câmpulungeni, coordonaţi de procurorul de caz, fost procuror în cadrul structurilor de combatere a crimei organizate, au pus cap la cap toate indiciile şi au reuşit după săptămâni în şir să dea de urma autorilor şi cel mai important, susţin ei, să le probeze faptele.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce vorbeau la telefon hoţii care au furat şi provocat distrugeri în aproape 30 de cabane.
 Vizualizări articol: 5406 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 15 voturi
Ce vorbeau la telefon hoţii care au furat şi provocat distrugeri în aproape 30 de cabane4.2515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
( 1 sep 2011, 12:08:01
Astia trei sunt un fel de Robin Hood...laughing:)) A innebunit lumea fura alimente, haine, prosoape, televizoare, aragazuri si asa mai departe, dar sa furi si taurul din grajd si puiul de urs asta e prea tare...:)):))
2.   Se fura orice... trimis de
( 1 sep 2011, 13:24:57
treburile merg din ce in ce mai rau, vom ajunge sa ne dam in cap pe strada sa ne furam mancarea unul altuia... oricum foarte mult nu mai e pana acolo daca lucrurile nu se vor indrepta cat de cat...sad
3.   --------------- trimis de
( 1 sep 2011, 13:54:09
parerea mea : arme letale la liber.
cu o conditie : daca esti casatorit sau ai peste 35 de ani, sa poti detine fara permis orice arme letala. si nu-ti mai intra hotu-n casa, stiind ca aproape orice familia are trancanu' in dulap .
3.1  RE: --------------- trimis de
( 1 sep 2011, 14:47:10
Esti varza EXPLOIT. Ai mintea unui care a petrecut mult, poate prea mult timp uitandu-se la filme. Daca esti casatorit si ai peste 35 de ani poti fi incadrat ca persoana....sigura?
Cred ca glumesti.
3.2  RE: --------------- trimis de
( 2 sep 2011, 09:44:12
Pentru EXPLOIT:
Dar de ce sa nu dobandeasca fiecare permisul de port arma? Asta ce zici tu ar insemna sa`ti cumperi pistolul doar cu buletinul...ce, esti la Altex pe vremea cand se faceau credite doar cu buletinul ?:)) Sau tu te referi sa nu fii inregistrat nicaieri ca detii o arma letala?
Oricum, daca vrei arma fara permis sunt multe oersoane care au si care fac comert cu asa ceva de prin Republica Moldova, iar armele sunt aduse din Russia daca nu cumva.
3.3  RE: --------------- trimis de
( 2 sep 2011, 09:45:02
* persoane
( scuzati-ma)

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei