Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava sărbătoreşte astăzi 118 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale. Ziua Jandarmeriei Rurale va fi serbată cu un simpozion în cadrul căruia vor fi prezentate expuneri privind trecutul şi rolul structurilor rurale de jandarmi, după care preotul unităţii va oficia o slujbă de pomenire în memoria jandarmilor căzuţi la datorie.
Jandarmeria Rurală a luat fiinţă în 1893, după ce Guvernul condus la avea vreme de Lascăr Catargiu a ajuns la concluzia că vechea structură de jandarmerie (înfiinţată în 1850) nu face faţă situaţiei complexe din teren.
Militarii jandarmi erau recrutaţi numai dintre cei care ştiau carte, minimum trei clase, vârsta între 24 şi 40 de ani, ştiau să scrie şi să socotească şi aveau o înălţime de minim 1,65 m şi o înfăţişare plăcută.
Din cadrul legii, rezultă că scopul principal pentru care a fost creată Jandarmeria Rurală a fost acela de a veghea în comunele rurale la menţinerea ordinii şi siguranţei publice.
După mobilizarea din august 1916, Jandarmeria Rurală, care avea un efectiv de 9.000 de militari, a participat cu aproximativ 30% din acesta la asigurarea mobilizării şi a concentrării contingentelor chemate sub drapel şi a asigurat poliţia frontului, paza şi apărarea punctelor de comandă şi deplasarea coloanelor.
După ce din 1949 a trecut la Direcţia Generală a Miliţiei, Jandarmeria în mediul rural s-a reconturat începând din 2003, când s-au înfiinţat secţii de jandarmi, posturi şi grupe de supraveghere şi intervenţie.