Zeci de persoane din comuna Cornu Luncii s-au mobilizat, ieri, să dea o mână de ajutor consătenilor ale căror gospodării au fost distruse în incendiul de sâmbăta trecută, incendiu soldat cu pagube, potrivit primelor estimări, de aproximativ 160.000 de lei.
Sătenii munceau cot la cot pentru a face curăţenie şi a scoate resturile rămase în urma prăpădului de acum câteva zile, când cinci gospodării au fost afectate de flăcări. Cei mai mulţi s-au adunat în curtea gospodăriei lui Stelian Cora, cel căruia incendiul i-a transformat în scrum întreaga agoniseală de-o viaţă: casa, grajdul, trei magazii din lemn, trei tone furaje şi bunurile casnice.
La câţiva metri de locuinţa bărbatului e casa mamei sale, Eufrosina Cora, cea de la care se bănuieşte că ar fi pornit focul nimicitor.
„Eram la serviciu când m-au anunţat. Când am venit era totul foc, pârjol. Acasă era doar soţia. Acum e la spital, că i s-a făcut rău şi a rămas internată. Casa mea era toată în flăcări”, îşi pune mâinile în cap Stelian Cora.
Autorităţile locale i-au trimis mai multe utilaje pentru a face curăţenie pe locul în care acum câteva zile se ridica o frumoasă gospodărie. „Ce să fac, mă apuc din nou de construit”, nu şi-a pierdut speranţa bărbatul. Mărturiseşte că a fost ajutat de oamenii din sat, care cu bani, care cu materiale, de autorităţile locale, dar şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, şi de omul de afaceri Vasile Blănaru.
Stelian Cora povesteşte că are asigurare facultativă de mai mulţi ani şi că aceasta acoperea şi riscul unui incendiu. „Un vecin de-al meu are asigurarea aia obligatorie. După necazul ăsta şi-a dat seama că la riscuri nu e prevăzut şi incendiul”, mai spune bărbatul.
Domnica Buta, o bătrână a cărei gospodărie a fost cuprinsă de flăcări, care i-au mistuit şura şi grajdul, mărturiseşte că are asigurare, însă doar pe casă, nu şi pe anexele care i s-au făcut scrum. „Eram acasă în ziua incendiului. Când am auzit ţipând mi s-a făcut rău şi nu mai ştiu nimic ce mai era. Azi, când au venit să repare şi am auzit pocnind, mi s-a făcut iarăşi rău”, mărturiseşte bătrâna.
Vasile Pânzariu munceşte cot la cot cu sătenii care au venit să-l ajute să scoată ce a mai rămas din şura şi grajdul gospodăriei în care locuieşte împreună cu tatăl său. Acestuia din urmă, cardiac, i s-a făcut rău când a văzut flăcările şi a fost transportat de urgenţă la spital, fiind în continuare internat, sub supraveghere.
Incendiul de la Cornu Luncii a izbucnit sâmbătă, în jurul prânzului, iar vântul puternic a făcut ca flăcările să înghită totul în jur.
O întreagă armată de pompieri a fost trimisă la faţa locului, sătenii din Cornu Luncii având noroc şi de o delegaţie de pompieri din Ungaria, delegaţie care se afla în tranzit prin judeţul Suceava către Republica Moldova, pentru a participa la un exerciţiu internaţional de protecţie civilă.
Din proprie iniţiativă, pompierii unguri s-au alăturat colegilor de la ISU Suceava în lupta cu flăcările.
(31 aug 2011, 13:14:30