Şase fraţi, abandonaţi la rude de părinţii plecaţi în străinătate, au ajuns în grija statului, după ce familia în grija căreia au fost lăsaţi nu mai făcea faţă lipsurilor. Familia mai avea şi alţi copii în îngrijire şi o situaţie financiară precară.
Cei şase fraţi ajunseseră să trăiască din cerşit. Copiii au fost luaţi de la rude în regim de urgenţă, după care au fost daţi în îngrijire unor asistenţi maternali profesionişti, numiţi şi „părinţi de profesie”.
La mila publică
Directorul executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Margareta Isăilă, ne-a spus că cei şase fraţi erau în evidenţa instituţiei de protecţie a copilului de aproximativ un an de zile, situaţia lor fiind monitorizată şi de Serviciul de asistenţă socială din cadrul primăriei de domiciliu.
„Deoarece în evoluţia cazului au apărut modificări care au impus intervenţia noastră şi a autorităţilor locale, cei şase copilaşi au fost daţi spre îngrijire unor asistenţi maternali. Părinţii copiilor au plecat în străinătate, iar aceştia au rămas în grija unei rude care mai avea şi alţi copii, dar care nu mai făcea faţă nevoilor acestora, cei mici fiind văzuţi deseori apelând la mila publică”, ne-a spus Margareta Isăilă.
Rămaşi în grija unui tată alcoolic
În perioada 1 iulie -20 august, Serviciul de evaluare a situaţiei de risc şi intervenţie în regim de urgenţă din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava a propus instanţei judecătoreşti instituirea măsurii de plasament în regim de urgenţă pentru 11 copii de pe raza judeţului, proveniţi din patru familii diferite. Este şi cazul a trei fraţi rămaşi în grija tatălui, consumator de băuturi alcoolice, după ce mama acestora a plecat în străinătate. La fel ca în multe alte cazuri, femeia a plecat în occident cu gândul de a rămâne o perioadă scurtă, însă aceasta s-a prelungit, astfel că în familie s-a instalat o ruptură puternică între ea şi copii. Cu atât mai mult cu cât femeia a ştiut pe mâna cui lasă copiii, “în grija unui tată alcoolic”. Deşi Protecţia Copilului Suceava cunoştea situaţia celor trei minori şi a vrut de mai multe ori să ia copiii de lângă tată, să-i interneze într-un centru de plasament, bărbatul a refuzat vehement.„Tatăl copiilor a refuzat sprijinul nostru, deoarece, periodic, mama copiilor suna şi promitea că se va întoarce în ţară şi va lua copiii cu ea în străinătate.
Conştientizând faptul că nu face faţă în procesul de creştere şi îngrijirea copiilor, tatăl acestora a fost de acord, ca până la revenirea mamei în ţară, copiii să fie instituţionalizaţi”, a completat Magda Isăilă.
O măsură specială de protecţie s-a instituit şi pentru alţi doi minori, la cererea bunicii materne, în grija căreia se aflau de mai multă vreme. Mama copiilor nu se mai interesa de soarta micuţilor, iar bunica, fiind foarte bolnavă, nu se mai putea ocupa de creşterea şi îngrijirea lor.